1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Yhdysvaltojen ulkoministeriön vuosiraportti: Terrori-iskut vähentyneet mutta uhka entistä monimutkaisempi

Terroristiset hyökkäykset vähenivät Yhdysvaltain ulkoministeriön raportin mukaan vuonna 2017 erityisesti Irakissa.

Vuoden 2017 tuhoisimmassa terrori-iskussa Somalian pääkaupungissa Mogadishussa kuoli yli 500 ihmistä. Iskusta on syytetty al-Qaidaan kytkeytyvää ääri-islamistista al-Shabaab-järjestöä. Kuva: Said Yusuf Warsame / EPA

Terrori-iskut vähentyivät selvästi vuonna 2017, laskee Yhdysvaltain ulkoministeriön uusi terrorismiraportti. Sen mukaan koko maailmassa iskuja tehtiin lähes neljännes vähemmän kuin vuonna 2016. Iskuissa kuolleita oli runsas neljännes vähemmän kuin edellisvuonna.

Ulkoministeriön terrorisminvastaisen yksikön johtajan Nathan Salesin mukaan syynä kehitykseen oli ennen kaikkea iskujen väheneminen Irakissa. Yhdysvaltojen tukemat joukot vapauttivat viime vuonna lähes kaikki terroristijärjestö Isisin hallussa olleet alueet Irakissa ja Syyriassa.

Raportissa kuitenkin todetaan, että Isis, terroristijärjestö al-Qaida sekä niihin kytkeytyvät järjestöt ovat osoittautuneet "määrätietoisiksi ja mukautuviksi ja sopeutuneet muutoksiin Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa, Libyassa, Somaliassa, Jemenissä ja muualla".

Ryhmien arvioidaan olevan aiempaa hajanaisempia ja toimivan salassa. Siksi raportissa todetaan, että terroriuhasta on tullut monimutkaisempi eivätkä perinteiset sotatoimet pure ryhmien toimintaan yhtä hyvin.