Yhdysvaltalaissenaattori: Senaattorit tarvitsevat apua hakkereita vastaan

Senaattori Ron Wydenin mukaan hakkeroinnin taustalla ovat samat venäläiset toimijat kuin vuoden 2016 vaalien aikaan.

hakkerointi
Tietokoneen näppäimet
Henrietta Hassinen / Yle

Yhdysvaltalaissenaattorin mukaan ulkomaiset toimijat hakkeroivat senaattorien ja heidän avustajiensa henkilökohtaisia sähköposteja.

Oregonin osavaltion demokraattisenaattorin Ron Wydenin mukaan senaatin turvallisuustoimisto on kieltäytynyt auttamasta asiassa.

Wyden kirjoitti huolestaan senaatin johtajille kertoen, että ”ainakin yksi suuri teknologiayhtiö” on varoittanut useita senaatin työntekijöitä siitä, että heidän sähköpostejaan hakkeroidaan. Wyden ei tarkentanut milloin varoitukset ovat tulleet, mutta senaatin työntekijän mukaan kyse olisi lähiviikoista ja kuukausista, kirjoittaa uutistoimisto AP.

Samankaltaisia metodeja käytettiin vuonna 2016, jolloin venäläiset hakkerit pyrkivät vaikuttamaan vaalien tulokseen. Elokuussa tietotekniikkayhtiö Microsoft sulki kuusi väärennettyä internet-sivustoa, joiden tekijäksi oli paljastunut sama taho, joka vuonna 2016 yritti hakkeroitua demokraattien sähköposteihin.

Senaatin turvallisuudesta vastaavan toimiston mukaan heillä ei ole auktoriteettia puuttua senaattorien henkilökohtaisten sähköpostien turvallisuuteen ainoastaan virallisten työsähköpostien.

– Tämän täytyy muuttua. Marraskuun vaalit lähestyvät ja Venäjä hyökkää demokratiaamme vastaan, kirjoitti Ron Wyden kirjelmässään.

Wyden ehdotti, että turvallisuustoimia laajennettaisiin koskemaan senaattorien henkilökohtaisiin sähköposteihin ja laitteisiin.

Google ja Microsoft, jotka tarjoavat yleisesti henkilökohtaisia sähköpostitilejä, kieltäytyivät kommentoimasta asiaa, kirjoittaa AP.

Lue lisää:

AP: Venäläishakkerien kohteena myös ortodoksikirkon johtajia – Taustalla Ukrainan ja Venäjän kirkkojen kiista

Raportti: Sekä FSB että Venäjän sotilastiedustelu sekaantuivat USA:n vaaleihin

Lähteet: AP