Yhdysvallat on valmis välittömästi jatkamaan neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien tapaaminen avasi tietä neuvottelujen jatkolle. Keskustelut ovat olleet pitkälti jumissa Singaporen kesäkuisen huippukokouksen jälkeen.

ydinaseriisunta
Mike Pompeo
Mike PompeoMichael Reynolds / EPA

Yhdysvallat on valmis jatkamaan välittömästi neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa Korean niemimaan ydinaseriisunnasta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi puhuneensa puhelimitse Pohjois-Korean ulkoministerin Ri Yong-hon kanssa keskiviikkoaamuna ja kutsuneensa tämän tapaamiseen ensi viikolla YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa.

Yhdysvallat myös kutsui Pohjois-Korean edustajat tapaamiseen Yhdysvaltain erityisedustajan kanssa Wienissä mahdollisimman pian.

Taustalla on Pohjois- ja Etelä-Korean huippukokous Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un antoivat keskiviikkona yhteisen julkilausuman.

Pohjois-Korea ilmoitti olevansa valmis sulkemaan Tongchang-rin ohjuskoelaitoksen kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa. Pohjois-Korea myös kertoi, että se voisi purkaa Yongbyonin ydinlaitoksen, jos Yhdysvallat tekee vastaavia myönnytyksiä.

Trump: Valtaisaa edistystä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump luonnehti julkilausumaa hyviksi uutisiksi ja valtaisaksi edistykseksi.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean keskustelut eivät ole juuri edenneet sen jälkeen, kun Trump tapasi Kim Jong-unin Singaporessa kesäkuussa.

Ulkoministeri Pompeon mukaan tavoite on, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseestaan tammikuuhun 2021 mennessä. Koreoiden johtajien keskiviikkoisessa julkilausumassa ei mainittu määräaikoja.

Torstaina Koreoiden johtajat vierailevat yhdessä Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla sijaitsevalla Paektu-tulivuorella, jota pidetään Korean kansan synnyinpaikkana.

Paektu- tai Baekdu-vuori on ensimmäisen Korean kuningaskunnan perustajan Dangunin myyttinen synnyinpaikka. Vuori mainitaan Etelä-Korean kansallislaulussa ja sillä on erittäin merkittävä rooli Pohjois-Korean propagandassa.

Aiheesta aiemmin:

Pohjois-Korea lupaa purkaa ydinlaitoksen ja sallia niiden tarkastukset – Koreat hakevat myös yhdessä olympiakisoja 19.9.2018

Etelä- ja Pohjois-Korean neuvottelut jatkuvat tänään – ydinaseettomuus ja rauha ensisijaiset teemat 19.9.2018