Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Testaa riskisi liikenteessä ja lue, miten suomalaiskeksinnöillä ruokitaan tulevaisuudessa koko maailma

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon mielenkiintoisimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Tulevaisuuden ruoka -grafiikka
Tanja Ylitalo, Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan

Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Grafiikka
Laura Koivunen / Yle Uutisgrafiikka

"Poikien pitäisi pystyä ottamaan haltuun tyttömäisiä ominaisuuksia, koska niitä tarvitaan elämässä" – Poikatutkimus pyrkii purkamaan sukupuolistuneita käytäntöjä, joita on kaikkialla

Ahtaiden sukupuolinormien ylittäminen voisi tutkijoiden mukaan johtaa esimerkiksi vähemmän sukupuolistuneisiin työmarkkinoihin ja vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Syyskuussa on ilmestynyt ensimmäinen suomalaista poikatutkimusta esittelevä tieteellinen kokoomateos.

Riku Siivonen
Antti Haanpää / Yle

Riku Siivosen kolumni: Isä kuoli tavaran keskelle, eikä olisi arvannut mitä sitten seurasi

Isä ei ehkä tiennyt sitä, mutta hänen sukupolvensa oli ehkä viimeinen, joka vielä arvosti tavaraa, kirjoittaa Riku Siivonen koskettavassa ja paljon luetussa kolumnissaan.

Käsi vatsan päällä
Alena voi odottaa kohdunvuokrauksesta vajaan 15 000 euron palkkiota.Antti Kuronen / Yle

Ukrainasta on tulossa Euroopan vauvatehdas – "Kun poika kysyi pömppömahastani, sanoin, että äiti on syönyt vähän liikaa pullaa"

Hyvät tienestit houkuttelevat nuoria ukrainalaisia vuokraamaan kohtunsa eurooppalaisille ja aasialaisille pariskunnille riskeistä huolimatta. Yle haastatteli 32-vuotiasta Alenaa, joka on jo toista kertaa raskaana ulkomaalaiselle parille.

Puhelin, jonka näytöllä on Scandicin viestinnän ja perehdytyksen oppimissovellus.
Mårten Lampén / Yle

Nuoret aikuiset eivät tee töissä mitään siksi, että niin on ollut ennenkin tapana – Diginatiivi haluaa esimieheksi pomon sijasta valmentajan

Työpaikoilla ahertaa sukupolvi, jolla on kasvanut puhelin käteen kiinni. Perehdyimme näiden diginatiivien eli milleniaalien asenteisiin työelämässä. Olennainen ero nuorempien ja vanhempien sukupolvien välillä näyttää olevan suhtautuminen johtamiseen.

Animaatio, joka esittää silmien menemistä kiinni auton ratissa.
Asmo Raimoaho / Yle

"Ihminen voi olla ajaessaan yli kymmenen sekuntia unessa tietämättään" – testaa, lisäävätkö ajotapasi väsyneenä ajetun kolarin riskiä

Liikenneopettaja Seppo Smedberg pääsi seuraamaan rattiin nukahtamista pelottavan läheltä. Hän oli matkalla kaverinsa kanssa Joensuusta Kuopioon. Kaveria väsytti, mutta hän halusi ajaa, koska oli luvannut.