1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Kiinnostavaa lukemista sunnuntai-iltaan: Kela-kyytien ongelmat, Obaman eläkepäivät ja neljä esimerkkiä hallituskauden vaikutuksista tukiin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
opiskelijoita käytävällä
AOP
Sirpa Granqvist
Sirpa Granqvist sai tietää sairastavansa rintasyöpää kolme ja puoli vuotta sitten. Hänen mukaansa Kela-kyytien tilanne muuttui täysin heinäkuussa, kun uudistus astui voimaan.Toni Määttä / Yle

Kymmeniä puheluita, tuntien odotusta ja peruuntuneita kyytejä – Miksi Kela-kyytiuudistus meni pahasti pieleen?

Syöpähoidoista palaava karkkilalainen Sirpa Granqvist joutui soittamaan 62 kertaa ennen kuin hän pääsi edes jonottamaan taksikyytiä takaisin kotiin. Kela-kyytien ongelmat ovat jatkuneet heinäkuusta lähtien, eikä kukaan tunnu ottavan vastuuta sotkusta. Miten tässä näin kävi?

infografiikka
Seppo Suvela / Yle

Kuka sai, kuka menetti eniten? Kela laski Ylelle neljä esimerkkiä Sipilän hallituskauden vaikutuksista tukiin

Sipilän hallituksen viimeinen budjetti on ollut tämän viikon eduskunnan käsittelyssä. Mutta millainen kokonaiskuva muodostuu koko hallituskauden neljästä lähes tuhatsivuisesta budjettikirjajärkäleestä? Kelan päämatemaatikko sanoo, että kokonaiskuvan hahmottaminen ei ole helppoa, mutta parhaiten se onnistuu esimerkkilaskelmien avulla.

Barack Obama kirjoittaa muistelmiaan.

Miten 57-vuotias eläkeläinen saa aikansa kulumaan? Leijalautailun, muistelmien ja kampanjoinnin parissa – ainakin, jos sattuu olemaan Barack Obama

Yhdysvaltain entinen presidentti on palannut kampanjapolulle avittaakseen demokraatteja kongressivaaleissa. Ennen vaaleja hän piipahtaa Suomessa.

Kaksi raskaana olevaa naista.
Ennen hedelmöityshoitolakia suomalaisilla klinikoilla ehdittiin hoitaa parikymmentä sijaissynnytystapausta.AOP

Kohduttomat naiset haluavat sijaissynnytykset lailliseksi Suomessa, päättäjät siirtävät asiaa eteenpäin – "Ei tässä niin käy, että me olemme hiljaa"

Suomalaisia on alkanut hakeutua kiistanalaisiin sijaissynnytysjärjestelyihin ulkomaille sen jälkeen, kun hedelmöityshoitolaki kielsi sijaissynnytykset vuonna 2007.

Koulusurmien muistomerkki
Koulusurmien muistomerkki.Pasi Takkunen/Yle

Syyllisyys painaa hengenvaarasta selvinneitä – Kauhajoen koulusurmassa kaikki läheiset ystävänsä menettänyt: ”Olen paennut sitä päivää kohta 10 vuotta”

Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kauhajoen yksikön restonomiopiskelija Julia tunsi itsensä huonovointiseksi aamulla 23. syyskuuta kymmenen vuotta sitten. Hän päätti jättää tenttiä edeltävät kertaustunnit väliin ja mennä suoraan kokeeseen.

Päätös ehkä pelasti hänen henkensä, sillä Kauhajoen koulusurma kohdistui Julian luokkaan.

Antti Taipale lounaalla.
Tommi Parkkinen / Yle

Iltasyönti lihotti opettajan reilusti ylipainoiseksi – Nyt 37 kiloa kevyempänä hän kertoo, ettei lopulta tehnyt mitään ihmeellistä

Antti Taipaleelta katosi elopainoa 37 kiloa. Siihen ei tarvittu ihmedieettiä eikä valtavaa määrää liikuntaa tai nälän tunnetta. Rahaakaan ei mennyt kalliisiin laihdutuskeittoihin, ateriankorvikkeisiin tai ihmejauheisiin, vaan kaikki apu tuli ilmaiseksi oman kaupungin liikuntaneuvonnasta.

Lue seuraavaksi