SDP esitti Timo Soinille epäluottamuslausetta: "Soini suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hyväksy naisten oikeuksia", Soini: Uskonnonvapaus koskee myös minua

Kokoomuksen Jaana Pelkonen ei äänestä Soinin luottamuksen puolesta. Pääministeri Juha Sipilä vakuuttaa, että ulkoministerillä on enemmistön tuki.

Timo Soini
Timo Soini

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta esitti torstaina ulkoministeri Timo Soinille (sin.) epäluottamuslausetta Soinin abortin kieltämistä tukevien kannanottojen vuoksi.

– YK:n monet kannanotot tunnistavat naisten ja tyttöjen oikeudet. Suomi on ollut niitä johdonmukaisesti esittämässä ja edistämässä. Ulkoministeri Soinin toiminta naisten oikeuksien osalta ja hänen aborttilausuntonsa on kääntänyt asiat päälaelleen, Feldt-Ranta esitti.

–Ministeri Soini on useaan kertaan ja eri yhteyksissä ilmoittanut – suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hän hyväksy naisten jakamattomia oikeuksia, joihin kuuluu myös oikeus päättää omasta kehostaan, Feldt-Ranta sanoi.

Epäluottamuslausetta kannatti vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.

– El Salvadorissa naisia pistetään vankilaan jopa kymmeneksi vuodeksi keskenmenon vuoksi. On käsittämätöntä, että puhutte tällaisen tekopyhyyden ja julmuuden puolesta.

Mukana epäluottamusesityksessä ovat SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Soini: Olen katolinen kristitty

Soini perusteli kannanottojaan mielipiteen- ja uskonnonvapaudella.

– Olen ollut politiikassa 30 vuotta. Olen myös katolinen kristitty.

–Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus. Se ei huutelemalla mihinkään muutu. Se on tämän salin käsissä, ja tyydyn siihen mitä arvon kollegat päättävät.

Soini painotti myös sitä, miten hän on ottanut tyttöjen ja naisten oikeudet jatkuvasti esille muilla tavoin matkustaessaan ulkoministerinä esimerkiksi Arktisessa neuvostossa, EU:ssa tai Etyjissä.

– Ei ole löytynyt sellaista foorumia, jossa en olisi nostanut esille tyttöjen ja naisten asemaa.

Kokoomuksen Pelkonen ei tue Soinia

Kokoomuksen Lenita Toivakka kertoo olevansa vielä epävarma, miten aikoo äänestää. Toivakan mukaan Soinin antama vastaus epäluottamusesitykseen ei kuitenaan ollut tyydyttävä.

Jaana Pelkonen (kok.) kertoi, ettei aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta vaan joko tyhjää, tai vastaan. Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén twiittasi, ettei voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

– Miten voidaan varmistaa, ettei äärimmäisen tärkeä työ tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta, ja samalla Suomen maine, saa kolhuja aborttikannanottojenne takia, Pelkonen kysyi eduskunnassa Soinilta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa Soinille tukensa, ja Sipilän mukaan on selvää, että eduskunnassa Soinille äänestetään "vihreää". Äänestys pidetään huomenna perjantaina.

–Soini on luvannut tässä asiassa käyttäytymistään korjata. En usko että kellään on ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi niin luottamus Soinin toimimiseen ulkoministerinä on kaikilla olemassa, Sipilä kommentoi Ylelle Salzburgissa.

Räsänen: Soini toimi moitteettomasti

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistuneet epäluottamusesitykseen. Koko KD-ryhmä tukee Soinia.

Kansanedustaja Päivi Räsänen vaati keskustelussa epäluottamuksen esittäjiltä täsmennystä siihen, mitä tavoin Soinin käyttäytyminen ulkoministerinä olisi Suomen ulkopolitiikan linjan vastaista, tai vahingoittaisi Suomea.

– Ei meillä ulko-ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa puhuta sanaakaan abortista. Siellä puhutaan naisten ja tyttöjen oikeudesta ja lisääntymisterveydestä, mutta ei abortista, Räsänen sanoo.

Ensisijaisesti kyse on Räsäsen mukaan kuitenkin sanan- ja uskonnonvapaudesta.

– Minua on itsekin tutkittu ylimpien laillisuusvalvojien taholta ja on todettu, että valtioneuvoston jäsenellä on oma sananvapautensa. Mielestäni Soini on tässä suhteessa toiminut aivan moitteettomasti

Aborttikymys nousi esille, kun Soini osallistui toukokuussa abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa virkamatkan yhteyssä. Hän myös kehui Argentiinaa hienoksi maaksi, sen jälkeen kun, maa äänesti abortin laillistamista vastaan.

Juttua korjattu 20.9. klo 15:02: Päivi Räsäsen titteli vaihdettu kansanedustajaksi.

Lue myös:

Argentiina torppasi aborttilain, mutta taistelu jatkuu kiivaana

Sinisten Sampo Terho: Jos Timo Soini kaatuu, hallitus kaatuu

Oikeuskansleri Soini-kanteluista: Ulkoministerin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen oli ongelmallista

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.