1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. abortti

Argentiina torppasi aborttilain, mutta taistelu jatkuu kiivaana

Eduskunta äänestää ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta tämän hehkutettua Argentiinan senaatin päätöstä torjua abortin laillistaminen.

abortti
Aborttioikeutta kannattavia mielenosoittajia.
Aborttioikeutta kannattavia mielenosoittajia Buenos Airesissa kesäkuussa.David Fernandez / EPA

BUENOS AIRES Eduskunnan oppositioryhmät esittävät epäluottamuslausetta ulkoministeri Timo Soinille tämän aborttikannanotoista. Opposition mukaan Soinin kannanotot ovat Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisia.

Viimeisin Soinin kannanotoista koski Argentiinaa. Hän hehkutti elokuussa blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Argentiinan senaatin niukkaa päätöstä olla hyväksymättä aborttilainsäädännön höllentämistä. Historialliseksi luonnehdittu lakialoite oli jo aiemmin hyväksytty maan parlamentin alahuoneessa.

Lakialoitteen torppaamista edelsi useita kuukausia kestänyt kiivas väittely. Abortti nousi ensimmäistä kertaa näkyvästi Argentiinan valtamediaan ja kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät kaduille vaatimaan oikeutta lailliseen, turvalliseen ja ilmaiseen raskaudenkeskytykseen.

Paavi Franciscuksen kotimaana tunnetussa katolisessa Argentiinassa abortti sallitaan tällä hetkellä vain äärimmäisissä poikkeustapauksissa, kuten raiskauksen uhreille tai sikiön uhatessa äidin henkeä.

Abortin vastustajia vaaditaan vastuuseen kuolemista

Vaatimukset aborttilainsäädännön höllentämisestä ovat jatkuneet Argentiinassa voimakkaina. Aborttioikeuden kannattajat ovat kiinnittäneet huomiota etenkin laittomien raskaudenkeskeytysten aiheuttamiin kuolemiin.

Argentiinalaismediassa nostettiin näkyvästi esille (siirryt toiseen palveluun) vain viisi päivää lakialoitteen hylkäämisen jälkeen tapahtunut 34-vuotiaan äidin kuolema. Nainen kuoli bakteeri-infektioon sen jälkeen, kun hän oli yrittänyt raskaudenkeskeytystä työntämällä persiljanvarsia emättimeensä.

Tapauksen jälkeen julkisuudessa on kerrottu myös muista kuolemista, jotka ovat seuranneet kotioloissa tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä.

Aborttioikeuden puolustajat ovat vaatineet naisten kuolemista suoraan vastuuseen senaattoreita, jotka äänestivät lakialoitteen kumoon.

Tiukasta lainsäädännöstä huolimatta Argentiinassa arvioidaan jopa puolen miljoonan naisen tekevän vuosittain raskaudenkeskeytyksen. Valtaosa niistä tehdään turvallisena pidetyllä misoprostol-lääkkeellä, joka on kehitetty alun perin mahahaavan hoitoon.

Lääkkeen kalleuden vuoksi moni kuitenkin ajautuu yrittämään aborttia myös vaarallisimmilla keinoilla. Tämä johtaa vuosittain jopa sadan naisen kuolemaan.

Seuraavaksi kiistellään oikeudesta seksuaalikasvatukseen

Aborttioikeuden kannattajien ja vastustajien välinen juopa heijastuu myös suhtautumisessa lasten seksuaaliopetukseen. Asiasta väitellään parhaillaan Argentiinan parlamentissa.

Argentiinassa hyväksyttiin vuonna 2006 laki, jonka mukaan kaikilla maan oppilailla on oikeus seksuaalikasvatukseen. Käytännössä lain toteutuminen jää kuitenkin ohueksi, sillä etenkin syvästi katolisessa Pohjois-Argentiinassa monet oppilaitokset kieltäytyvät opetuksesta vetoamalla uskonnollisiin arvoihin.

Nyt aborttioikeuden kannattajat vaativat lain uudistamista siten, etteivät oppilaitokset voisi enää kieltäytyä opetuksesta, vaan se olisi pakollista kaikille. Samalla he muistuttavat, että parlamentissa monet vetosivat juuri parempaan valistukseen vastustaessaan uutta aborttilakia.

– Monet abortin laillistamista vastaan äänestäneet edustajat perustelivat päätöstään korostamalla ehkäisyn ja seksuaalikasvatuksen ensisijaisuutta, joten nyt olemme sillä tiellä, kertoo parlementaarikko Silvia Lospennato La Nacion -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

SDP esitti Timo Soinille epäluottamuslausetta: "Soini suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hyväksy naisten oikeuksia", Soini: Uskonnonvapaus koskee myös minua

Lue seuraavaksi