1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. romanit

Uusi apu romaninuorille toi tulosta: Kaikki pääsivät peruskoulusta ja numerot nousivat – "On helpompi, kun on joku samasta heimosta"

Romaninuorten koulumenestys koheni Tampereella valtakunnallisen hankkeen aikana huomattavasti.

Kaikki romaninuoret saivat Tampereella tänä vuonna päättötodistuksen peruskoulusta. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Lielahden koulussa Tampereella käy kuhina. Peruskoulun ala- ja yläasteen oppilaat käyskentelevät käytävillä tai ovat kokoontuneena aulassa olevan lautapelin ääreen.

Heidän joukossaan on 11 romaninuorta. He käyvät koulua muiden oppilaiden tapaan, minkä lisäksi he saavat erillistä ohjausta yksittäin tai ryhmänä.

Kansallispukuisen Michelle Kasan mukaan koulumenestys rakentuu luottamukselle. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Toiminta perustuu valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kannustaa romaneja koulunkäyntiin. Romanien koulutustaso on viime vuosina noussut, mutta on edelleen pääväestöä matalampi.

Kaksi ja puoli vuotta sitten käynnistyneen hankkeen taustalla on Diakonia-ammattikorkeakoulu ja romanijärjestöjä eri puolilta Suomea. Tampereella työhön on pestattu kaksi hanketyöntekijää, jotka ovat itsekin romaneja.

Opetusta myös omalla kielellä

Yhdeksäsluokkalainen Natali Lindeman on yksi tukea saaneista romaninuorista. Hänen mukaansa nuoret valmistautuvat välillä hanketyöntekijöiden ohjauksessa kokeisiin tai perehtyvät eri oppaineisiin.

Nuorten kanssa on tehty paljon muutakin kuin käyty koulua.

Keijo Svart

Hän kertoo kaipaavansa tukea matematiikasssa ja kielissä. Sitä Natali on hanketyöntekijöiltä myös saanut, ja arvosanat ovat selvästi nousseet.

– Välillä puhumme omalla kielellämme. Silloin on helpompi rentoutua ja käydä aineita läpi, kun on joku samasta heimosta.

Tenho Blomerus arvostaa hanketyöntekijöiltä saamaansa tukea. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kahdeksasluokkalainen Tenho Blomerus tuli Lielahden kouluun vajaa kuukausi sitten. Hän kertoo viihtyneensä hyvin, mihin osaltaan vaikuttaa hanketyöntekijöiden ohjaus.

– Sekin on kyllä ihan kivaa, ettei tarvitse aina olla omassa luokassa, vaan voi olla ihan Keijon ja Michellen kanssa.

Motivaation säilyminen tärkeää

Tšetanes naal –koulutuspoluilla -hanke on Tampereella tuottanut hyviä tuloksia. Kaikki tämän vuoden 9. luokkalaiset saivat peruskoulun päättötodistuksen, minkä lisäksi poissaolot vähenivät ja arvosanat nousivat.

Suomen Romanifoorumi (siirryt toiseen palveluun) on kuvannut poissaolojen olevan suurimpia ongelmia romanien koulunkäynnissä. Sen mukaan valitettavan monet romanioppilaat suoriutuvat koulusta alle todellisten kykyjensä tai keskeyttävät koulunkäynnin ennen päästötodistuksen saamista.

Keijo Svart antaa nuorille tukea muutoinkin kuin koulunkäynnissä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

"Yhdessä eteenpäin" -hankkeen toisena työntekijänä on Keijo Svart. Hänen mukaansa romaninuorten kiintymys koulunkäyntiin säilyy parhaiten luontaisella avulla ja tuella.

– Nuorten kanssa on tehty paljon muutakin kuin käyty koulua. On harrastettu yhdessä, pidetty keskustelutilaisuuksia ja käyty yhdessä syömässä ja elokuvissa.

Keijo Svart tukee romaninuoria myös ammatti- tai muuhun koulutukseen siirtymisessä. Yläasteikään tultaessa monen nuoren koulumotivaatio heikentyy, jolloin rohkaisu ja kannustus ovat tarpeen.

– Jos omat kaverit eivät jatka mihinkään toisen asteen koulutuksen, sieltä otetaan helposti huonoja vaikutteita.

Luottamus tuo tuloksia

Myös hankkeen toinen työntekijä Michelle Kasa on huomannut, että nuoret kaipaavat monenlaista tukea. Käytännössä tämä on merkinnyt keskusteluja aiheista, jotka liittyvät esimerkiksi aikuistumiseen.

– Romanitytöt lähestyvät naistyöntekijää omine ongelmineen. He kokevat sen turvalliseksi, että on aikuinen kenen kanssa keskustella.

Natali Lindemanin toiveammatti on kosmetologi. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Michelle Kasan mukaan nuorten antama palaute näkyy pikemmin tekoina kuin sanoina. Kun nuoren luottamus on saavutettu, heistä tulee tasaisempia koulun kävijöitä.

Natali Lindeman ja Tenho Blomerus aikovat jatkaa edelleen opiskelua.

– Olen ajatellut mennä ammattikouluun, haaveammattini on kosmetologi. Olen miettinyt myös nuorisotyötä, Natali Lindeman kertoo.

– Ajattelin mennä ammattikouluun logistiikka-alalle. Autot kiinnostavat, Tenho Blomerus sanoo.