1. yle.fi
  2. Uutiset

Oululaisvaltuutettu tuomittu sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Käräjäoikeuden mukaan jo aiemmin on todettu, että Lokan jakaman kirjoituksen yleisön keskuuteen levittäminen on kiihottamista kansanryhmää vastaan. Lokka kiisti syytteet.

Oulu
Kaupunginvaltuutettu Junes Lokka Oulun kaupunginvaltuustosalissa.
Valtuutettu Junes Lokka (asyl.) Oulun kaupunginvaltuuston istunnossa.Timo Sipola / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Oulun kaupunginvaltuuston jäsenen 50 päiväsakon sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yhteensä maksettavaa on 300 euroa.

Valtuutettu Junes Lokka (asyl.) tuomittiin blogisivullaan esillä pitämänsä tekstin vuoksi. Toisen henkilön kirjoittamassa tekstissä islaminuskoisten ihmisryhmien viitataan olevan länsimaisia ihmisryhmiä alemmalla tasolla.

Tekstin alkuperäinen kirjoittaja on saanut teksteistään tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeuden mukaan Lokka oli tietoinen kirjoittajan saamasta tuomiosta jakaessaan tekstiä.

Lokka kiisti syytteet. Hänen mukaansa lakipykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on rasistinen. Se koskee hänen mukaansa vain vähemmistöön kohdistuvaa menettelyä, ei toisinpäin. Hänen mukaansa muslimit eivät ole vähemmistö alueilla, joilla on paljon maahanmuuttajia.

Käräjäoikeus on määrännyt lainvastaiseksi katsotut osat kirjoituksista blogisivulta poistettaviksi.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Junes Lokka kertoo, ettei tuomio tullut hänelle yllätyksenä. Hän ei kuitenkaan mielestään ole syyllistynyt käräjäoikeuden antamaan tuomioon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lokka aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

– En näe, että mikä kansanryhmä nämä uimahalliraiskaajat ovat. Se on minulle totaalinen mysteeri. Käräjäoikeus ei vastannut siihen päätöksessään, toivottavasti hovioikeus sen tekee.

– Minua ei voisi vähempää kiinnostaa tuo 300 euron sakko, se toimii hyvänä mainoksena minulle, Lokka sanoo.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Päivitetty uutista 20.9. kello 17.03. Lisätty tekstiin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kommentit.

Korjattu uutista 20.9. kello 15.05: Tekstiin on täsmennetty, että oikeus on määrännyt poistettaviksi lainvastaisiksi katsotut osat tekstiä, ei koko tekstiä, kuten alkuperäisestä uutisesta saattoi ymmärtää.

Lue seuraavaksi