Hyppää sisältöön

Ruskan väriloisto on tänä syksynä komeampi kuin vuosiin – katso yleisön kuvat

Kirkkaan ruskan taustalla on lämmin ja aurinkoinen kesä.

Juolukka on ruska-aikaan voimakkaan punainen, samoin mustikka, riekonmarja ja vaivaiskoivu. Ne luovat Lapille ominaisen maaruskan. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Aurinko, lämpö ja kuivuus. Siinä ovat kolme elementtiä, jotka ovat Lapin tämänsyksyisen komean ruskan rakennuskivet.

Lehtipuut ja aluskasvillisuus ovat pystyneet kesän mittaan tuottamaan itselleen hyvän määrän ravinteita auringon energiasta. Se näkyy nyt syksyllä puiden hyvinvointina. Ja lämpöäkin on riittänyt kasvun takeeksi.

Kesän kuivuus taa on edistänyt ruskaa niin, että värit ovat hehkuvammat kuin monena edellisenä syksynä.

– Kun kesä oli kuiva, ei tullut mitään haittaavia tekijöitä. Kun ei ole koivunruostetta tai muita eri kasvilajeja haittaavia sieniä, niin kirkkautta on paljon enemmän, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo.

– Kesällä saatiin paljon auringonvaloa ja puut yhteyttivät paljon. Sitä kautta sokerivarannot ovat olleet hyvät.

Mutta ei ruskan synty ole ihan näin yksinkertainen juttu.

Kasvi imaisee energiat talvisäilöön

Puut alkavat enteillä tulevaa jo sydänkesällä. Yöt alkavat pikku hiljaa pidentyä juhannukselta ja jo heinäkuun aikana alkaa hidas valmistautuminen syksyyn ja talveen. Kasvu loppuu, puu alkaa valmistaa talvehtimissilmuja ja kerätä arvokkaita ravinteita talteen.

Kasvin lehtivihreä toimii kesällä luonnon aurinkokennona. Se tuottaa kasville energiaa auringonvalosta yhteyttämisen eli fotosynteesin kautta. Kun syksy koittaa, on lehtivihreä tehnyt työnsä.

Haavan värivaihtelu on kiinni yksilöstä ja olosuhteista. Osa puista on keltaisia, osa voimakkaan punaisia. Samassa puussa voi myös olla sekä punaisia että keltaisia lehtiä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Kasvin kannalta on edullisinta ottaa kaikki energia ja ravinneaineet talteen seuraava kasvukautta varten. Niinpä lehtivihreä alkaa hajota ja muun muassa sen sisältämä typpi varastoituu puun solukkoon, pääasiassa oksiin ja silmuihin. Ja siinä on ruskan salaisuus.

Värit paljastuvat, kun vihreä katoaa

Lehtivihreä käyttää yhteyttämiseen erityisesti auringonvalon lyhintä aallonpituutta, joka näkyy punaisena valona. Punainen ja sininen valo imeytyvät lehteen, mutta vihreän valon aallonpituus heijastuu takaisin. Siksi lehti näkyy ihmiselle vihreänä.

Syksyllä lehtivihreä alkaa hajota ja lehdestä paljastuvat muut värit.

Ruskan yleisimmät värit ovat keltainen ja oranssinkeltainen. Ne tulevat lehdessä olevasta ksantofyllistä ja karotiinista. Esimerkiksi koivun yleisin väri ruskassa on keltainen.

Voimakas punainen väri tulee antosyaanista. Punainen on yleinen väri pihlajalla ja myös haavalla, jolla tosin on useammin keltaisia lehtiä.

Lapin salaisuus on väriloiston kaikenkattavuus

Ruska ei ole Lapin yksinoikeus, Etelä-Suomessa on myös nähtävissä komeaa väriloistoa yleensä lokakuulta alkaen. Etelässä erityisesti vaahterat ja pihlajat hehkuvat syksyn kauneutta.

Mutta Lapissa ruska vain on vielä komeampi. Pohjoisessa myös aluskasvillisuus valmistautuu talveen samalla tavalla kuin lehtipuut. Koko kasvikunta vaihtaa väriä, ja se näkyy kauas.

– Erämaa on varmaan yksi tekijä. Lapissa on laajat selkoset ja täällä näkee maiseman korkealta, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo.

– Ja sitten meillä on maaruska. Meillä on ruska soilla, meillä on ruska kankailla, meillä on ruska tunturissa. Ja meillä on laajat tunturikoivikot.

Pyysimme teiltä ruskakuvia ja saimme niitä paljon eri puolilta Suomea. Kiitos jokaiselle kuvia lähettäneelle. Uusia kuvia ei enää julkaista tähän artikkeliin.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.