Suuri tulivuori heräilee Islannissa – odotettavissa suurempi purkaus kuin vuoden 2010 Eyjafjallajökullin tuhkapilvi

Tulivuori Katlan viime purkauksesta on jo sata vuotta, mikä on poikkeuksellisen pitkä aika.

tulivuorenpurkaukset
Katla-tulivuori.
Katla on purkautunut historian aikana 40 - 80 vuoden välein.AOP

Islantilaiset ja brittiläiset tulivuoritutkijat ovat havainneet Islannin suuren Katla-tulivuoren aktivoituvan, kertoo Tanskan radio DR (siirryt toiseen palveluun).

Katlasta purkautuu nyt päivittäin noin 20 000 tonnia hiilidioksidia, mikä tutkijoiden mukaan tarkoittaa, että vuoren sisässä oleva magma on nousemassa pintaa kohti.

– Paljon kaasua purkautuu ulos, mikä tarkoittaa, että tulivuoren alla oleva magma on noussut niin korkealle, että hiilidioksidi pääsee purkautumaan. Kun magma on syvemmällä maaperässä, hiilidioksidi on sitoutuneena magmaan, kertoo Kööpenhaminan yliopiston tulivuoriasiantuntija Martin Holm.

Katla on purkautunut historian aikana 40 - 80 vuoden välein. Edellinen purkaus on sadan vuoden takaa, vuodelta 1918. Kyseessä on Katlan pisin purkautumisten väli, minkä tutkijat tuntevat.

Martin Holmin mukaan on oletettavaa, että purkaus on tulossa, mutta täsmällistä ajankohtaa ei vielä voi tietää.

– Tapahtuuko se ensi kuussa? Vuosien päästä? Periaatteessa se voi tulla jo huomenna, mutta sitä en sentään usko, hän sanoo.

Kun Katla aikanaan purkautuu, on todennäköistä, että purkauksesta tulee suurempi kuin vuoden 2010 Eyjafjallajökull-vuoren purkaus. Tuolloin tulivuoresta purkautunut valtava tuhkapilvi lamautti lähes koko Euroopan lentoliikenteen.

– Katlan päällä on enemmän jäätä - jopa 600 metriä. Purkauksessa kuuma magma sulattaa jäätä ja kun vesi osuu laavaan, syntyy kova räjähdys. Se taas levittää ympäristöön partikkeleita, kuten tuhkaa, joka voi levitä kauas. Se [purkaus] voi olla rajumpi kuin vuonna 2010, Holm kertoo.

Ylen Elävä arkisto: Tulivuorenpurkaus lamautti lentoliikenteen 2010