Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén eivät tue aborttia vastustavaa Timo Soinia eduskunnan luottamusäänestyksessä

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) vastaus aborttikirjoituksistaan ja toimistaan ei vakuuttanut kaikkia kokoomuksen kansanedustajia.

Timo Soini
Jaana Pelkonen eduskunnassa.
Jaana Pelkonen.Jarno Kuusinen / AOP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) tuskin saa hallituskumppaneiden yksimielistä tukea perjantain luottamusäänestyksessä eduskunnassa. Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoi Ylen haastattelussa, ettei tue Soinia.

– Se on varmaa, että en pysty antamaan ministeri Soinille täyttä tukea. Äänestän tyhjää tai vastaan, mutta en vihreää puolesta.

Jaana Pelkosen mukaan ulkoministeri Soinin vastaus epäluottamuslauseen esittämisen jälkeen ei tyydyttänyt.

– Halusin vastausta siihen, aikooko hän jatkaa samalla linjalla aborttikannanottojen kaltaisilla asioilla kuin tähän saakka. Siihen en valitettavasti saanut vastausta. Ministeri on ministeri 24/7, kellon ympäri. Silloin tulee aina edustaa Suomea ja Suomen virallista linjaa, perustelee Pelkonen.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén kirjoitti Twitterissä, ettei voi tukea Soinia.

– Soinin toiminta on ollut vastoin Suomen ja hallituksen linjaa. Tänään salissa hän toteaa, että ei ole mielestään toiminut väärin, ei pahoittele, eikä lupaa jatkossa toimia linjan mukaisesti. Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta, kirjoitti Sirén.

Kokoomuksen kansanedustajista Sofia Vikman kirjoitti Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että hänen äänestyspäätökseensä vaikuttaa, miten ulkoministeri Soini suhtautuu tekemiinsä virheisiin.

– Tänään Soini vetosi täysistunnossa oikeuteen vakaumukseensa. Jos huomisessa äänestyksessä on kyse henkilökohtaisesta vakaumuksesta, on selvää, että jokainen edustaja saa siinä tapauksessa äänestää omatuntonsa mukaan ryhmäpäätösten sijaan, kirjoittaa Vikman.

Vikman kirjoittaa edelleen odottavansa Soinilta vastausta ennen äänestystä, miten ulkoministeri aikoo toimia tulevaisuudessa.

Jos perussuomalaiset eivät äänestä Soinin epäluottamuslauseen puolesta, on todennäköistä, ettei Soini saa toiminnastaan epäluottamuslausetta.

Oppositiosta kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat aiemmin ilmaisseet tukevansa Soinin oikeutta omiin mielipiteisiinsä. Monille kristillisdemokraateille sopivat Soinin näkemykset abortista.

Toivakka: Virallisissa puheissa Soini ei rikkonut Suomen kantaa

Kokoomuksesta Lenita Toivakka miettii vielä, miten äänestää luottamuslauseäänestyksessä perjantaina. Toivakka ei ollut täysin tyytyväinen Soinin vastaukseen.

– Miten Soini jatkossa aikoo ulkoministerinä toimia silloin, kun on keskustelua naisten oikeuksista, erityisesti naisten seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista? En saanut tähän oikein vastausta.

Toivakka myöntää, että virallisissa puheissaan ulkoministeri ei ole toiminut vastoin Suomen kantaa, päinvastoin puhunut laajemmin naisten oikeuksien puolesta.

– Toivon, että hän ottaa tästä keskustelusta opikseen, eikä tällä kaudella nosta tätä asiaa esille niin, että se on vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa, sanoo Toivakka.

Toivakka ei siis halua enää ulkoministeriltä Suomen virallisesta näkemyksestä poikkeavia blogi-kirjoituksia tai vapaa-ajan viettoa.

Eduskuntaryhmät käsittelevät Timo Soinia koskevaa äänestystä kokouksissaan iltapäivällä. Jaana Pelkonen ei usko, että luottamuslauseäänestyksessä tulee täysin yksimielistä tukea Soinille.

Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta huomenna perjantaina klo 13.00 alkavassa istunnossa. Istunnon näkee suorana Yle Areenassa.

Lue lisää:

SDP esitti Timo Soinille epäluottamuslausetta: "Soini suorastaan ylpeillyt sillä, ettei hyväksy naisten oikeuksia", Soini: Uskonnonvapaus koskee myös minua