EU:n kaavailemat pakolaiskeskukset jumissa: Kukaan ei halua isännöidä niitä

Tarkoitus oli käännyttää Eurooppaan pyrkivät alukset ja niistä pelastetut ihmiset takaisin Pohjois-Afrikan rannikolle. Keskusteluja on käyty lähinnä Egyptin kanssa.

Euroopan unioni
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz saapumassa EU-huippukokoukseen Salzburgissa.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz saapumassa EU-huippukokoukseen Salzburgissa.Christian Bruna / EPA

SalzburgSuunnitelmat keskusten perustamisesta Eurooppaan pyrkiville ihmisille Välimeren etelärannalla ovat törmänneet vapaaehtoisten isäntämaiden puuttumiseen.

– Hirveän suurta halukkuutta näihin ei ole, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) EU-huippukokouksessa Salzburgissa.

Sipilä ja muut EU-johtajat keskustelivat asiasta illallisella eilen keskiviikkona. Samat johtajat olivat päättäneet kesäkuussa selvittää pakolaiskeskusten perustamista sekä Välimeren etelärannalle että EU-maihin.

Taustalla ovat etenkin Italian uuden hallituksen vaatimukset siitä, että Eurooppaan pyrkijöitä kuljettavat laivat pitäisi ohjata johonkin muualle kuin Italiaan.

– Siellä oli myös epäileviä kannanottoja siihen, että onko tämä oikea tapa toimia, Sipilä kuvaili illalliskeskustelua.

Keskusteluja on silti käyty etenkin Egyptin kanssa. Puheenjohtajamaa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kävivät tapaamassa Egyptin presidenttiä Abdel Fattah al-Sisiä sunnuntaina Kairossa.

– Egypti on todistanut, että se osaa toimia tehokkaasti, Kurz sanoi Salzburgissa, viitaten siihen että Egyptin rannikolta ei ole lähtenyt enää lainkaan siirtolaisaluksia kohti Eurooppaa.

Asiaa aiotaan nyt edistää järjestämällä kokoukset EU:n ja Afrikan unionin sekä Arabiliiton välillä.

Yhtä lailla jumissa on ajatus EU-maihin perustettavista suljetuista keskuksista. Niillekään ei ole löytynyt ottajia.

Maahanmuuttokeskustelu jatkui torstaina aamupäivällä. Pöydällä oli jäsenmaita jakava kysymys siitä, miten EU:n yhteistä turvapaikkajärjestelmää pitäisi uudistaa, ja pitäisikö unionin alueelle tulevia turvapaikanhakijoita jakaa jäsenmaiden kesken.

Aiheesta aiemmin:

Välimeren ylittämisestä entistä suurempi riski siirtolaisille, Libyan reitillä erityisen paljon vakavia hukkumistapauksia 3.9.2018

Sipilä: EU:n yhteisten rajajoukkojen valtuudet pitää selvittää 19.9.2018

UNHCR: Jo yli 1500 hukkumiskuolemaa Välimerellä 4.8.2018

EU:n suunnitelmat siirtolaiskeskusten perustamisesta otettu vastaan ristiriitaisesti – EU-johtaja Tusk: "Liian aikaista puhua edistysaskelista" 29.6.2018

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin: Ostaako EU nyt rahalla Afrikasta epäinhimillisiä säilytyskeskuksia siirtolaisille? 29.6.2018

EU-maat pääsivät sopuun – Välimeren rannalle perustetaan siirtolaisten keskuksia 29.6.2018

EU pohtii Välimeren yli pyrkivien siirtolaisten keskittämistä "alueellisiin maihinnousukeskuksiin" – Tuoko malli enemmän ongelmia kuin ratkaisuja? 28.6.2018

EU haluaa käsitellä turvapaikkahakemukset unionin ulkopuolella 19.6.2018