Epäily työpaikkakiusaamisesta Lounais-Suomen poliisilaitoksella – AVI ja syyttäjänvirasto selvittävät asiaa

Kiusaamisepäily kohdistuu päällystöön kuuluvaan, arvostettuun poliisimieheen. Poliisin johto on vaitonainen tapauksesta.

työpaikkakiusaaminen
Lounais-Suomen poliisiaseman seinä.
Kalle Mäkelä / Yle

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on saanut kaksi valvontapyyntöä eli kantelua Lounais-Suomen poliisilaitoksen korkea-arvoisesta poliisimiehestä.

Kantelujen mukaan poliisin päällystöön kuuluva mies olisi syyllistynyt terveyttä vaarantavaan häirintään ja epäasialliseen kohteluun eli työpaikkakiusaamiseen.

Tutkinta etenee kahdella taholla

Aluehallintoviraston lakimies Vesa Ullakonoja sanoo, että AVI on pyytänyt Lounais-Suomen poliisilaitokselta selvitystä asiassa. Hän ei kuitenkaan kommentoi keskeneräistä valvonta-asiaa sen enempää.

AVIn tarkastuskertomuksen pitäisi valmistua lokakuun loppuun mennessä.

Myös Sisä-Suomen syyttäjänvirasto on käynnistänyt asiasta esiselvityksen. Tutkinnanjohtajana toimiva kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen sanoo, että esiselvittelyvaiheen jälkeen tehdään päätös, aloitetaanko esitutkinta.

Asian käsittely AVIssa on kesken, otan kantaa sitten kun AVIsta tulee päätös.

Tapio Huttunen

Poliisit ovat vaitonaisia

Yle tavoitti kantelun tehneet poliisimiehet, jotka eivät halunneet kommentoida kiusaamista. He kuitenkin myöntävät tehneensä valvontapyynnön AVIlle.

Kiusaamisepäilyyn liitetty korkea-arvoinen poliisi on työssään erittäin arvostettu. Hän on toiminut tutkinnanjohtajana useassa valtakunnallista julkisuutta saaneessa rikosjutussa.

Myös hän on asiasta vaitonainen.

– En voi kommentoida, koska en tiedä asiasta yhtään mitään. Kukaan AVIsta ei ole ollut minuun missään yhteydessä. En edes tiedä, että tällaista tutkintaa on olemassa.

Nollatoleranssi kiusaamiseen

AVIssa tutkittavana olevat, epäillyt kiusaamiset ovat kohdistuneet kahteen Lounais-Suomen poliisilaitoksella työskentelevään mieheen. Ylen saamien tietojen mukaan toisessa tapauksista olisi kyse pitkäkestoisesta epäasiallisesta kohtelusta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Huttunen sanoo, että poliisilaitoksella on työpaikkakiusaamiseen nollatoleranssi.

– Asian käsittely AVIssa on kesken, otan kantaa siihen sitten kun AVIsta tulee päätös.

Poliisipäällikkö Huttunen sanoo, että hän ei ole saanut yhtään ilmoitusta työpaikkakiusaamisesta.

– En ole tietoinen, että tällaista olisi laitoksella tapahtunut.

AVIlle lähteneessä poliisilaitoksen vastineessa todetaankin, että Turussa ei ole esiintynyt kiusaamista.

Tiesikö vai eikö?

Ylen haastattelemat poliisimiehet kuitenkin sanovat, että varsinkin toinen epäilty kiusaamistapaus on ollut poliisilaitoksen sisällä yleisesti tiedossa.

Eräs jo eläkkeelle siirtynyt poliisi sanoo jopa itse varoittaneensa poliisipäällikkö Tapio Huttusta asiasta ja sen mahdollisista seuraamuksista, ellei hän puutu kiusaamiseen.

– Kyllä Huttunen on asiasta tasan tarkkaan tiennyt, poliisi kertoo.

Toinen poliisi sanoo saman asian hieman toisin.

– Poliisipäällikkö ei ole toiminut kiusaamisen lopettamiseksi, koska kyllä omat omien puolta pitää.

En ole omalla 35 vuoden poliisiurallani näin räikeään kohteluun törmännyt.

Nimetön poliisi

Väitteitä huutamisesta

Ylen haastattelemien poliisien mukaan kiusaamisepäilyyn liitetyn poliisin käytös on ollut epäasiallista jo pitkään. Se on ollut haastateltavien mukaan lähinnä huutamista, räyhäämistä ja esimerkiksi uhkailuja työpaikan menettämisellä tai työtehtävien vaihtamisella.

– Itsekin sain tunnin ripityksen täysin aiheetta. Hän huusi naama punaisena kaikilla suomen kielen sanoilla, kertoo eläkkeellä oleva poliisi.

Eläkeläispoliisi sanoo tietävänsä ainakin viisi muuta poliisia, jotka ovat joutuneet korkean poliisimiehen hampaisiin. Asioita ei ole kuitenkaan viety tutkittavaksi. Hänen mukaansa AVIssa nyt selvitettävänä oleva tapaus on omaa luokkaansa.

– En ole omalla 35 vuoden poliisiurallani näin räikeään kohteluun törmännyt, eläkkeellä oleva poliisi kommentoi asiaa.

Kiusaamisesta tehty vain vähän kanteluita

Viimeisen neljän vuoden aikana poliisihallintoon on tehty koko maassa 154 työsuojelutarkastusta. Näistä vain viisi koski epäasiallista kohtelua ja työsyrjintää.

Ylen haastattelemien poliisien mukaan työpaikkakiusaaminen alalla on kuitenkin paljon yleisempää. Poliisit eivät herkästi uskalla kannella ylempiensä käytöksestä, vaikka se olisi kuinka epäasiallista.

Hierarkia poliisissa ja poliisilaitoksilla on erittäin tiukka.

– Jos esimiestä vastaan nousee, tietää kyllä, kuinka siinä käy. Sen löytää edestään ennemmin tai myöhemmin, eräs poliisi kertoo.

Ylen haastattelemat lounaissuomalaiset poliisit eivät halua puhua omilla nimillään. Eräs poliisi kertoo suoraan, että pelkää Lounais-Suomen poliisilaitoksella kiusaamisepäilyyn liitettyä poliisimiestä.

– Ei sitä tiedä, mitä se keksii. Hän voi poliisikavereidensa kautta vaikuttaa ihmisen elämään uskomattomasti.