Asiantuntijoita on nyt kuultu: Move-mittaukset ovat turvallisia ja niitä voidaan jatkaa kouluissa – katso, mitä Opetushallitus kertoi testeistä

Move-mittaukset ja piip-testi ovat olleet puheenaiheena sen jälkeen kun Espoossa testin keskeyttänyt koululainen kuoli myöhemmin sairaalassa.

kuntotestit
 Opetushallitus kertoo Move-mittausten turvallisuudesta
Opetushallitus kertoo Move-mittausten turvallisuudesta

Peruskouluikäisille järjestettävät Move-mittaukset voivat jatkua kouluissa, linjaa Opetushallitus. Sen mukaan mittaukset ovat turvallisia.

Opetushallitus on selvittänyt asiaa yhdessä järjestelmän valmistaneiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi UKK-instituutilta pyydettiin mittauksista puolueeton arvio.

Tänään perjantaina aiheesta järjestettiin erillinen tilaisuus, jossa asiantuntijat pääsivät ääneen ja jossa tuoreesta arviosta kerrottiin.

Aihe on ollut puheenaiheena sen jälkeen kun mediassa kerrottiin Espoossa tapahtuneesta yläkouluikäisen oppilaan kuolemasta. Mediatietojen mukaan oppilas oli suorittanut Move-mittauksiin kuuluvaa piip-testiä mutta joutunut keskeyttämään sen alkuvaiheessa.

Oppilas oli viety ambulanssilla sairaalaan ja kuollut siellä myöhemmin.

Tapauksen jälkeen piip-testit keskeytettiin muutamissa kaupungeissa. Opetushallitus kommentoi kuitenkin tuoreeltaan, ettei se näe tarvetta testien pysäyttämiselle koko maassa.

Nyt Opetushallituksessa järjestetyssä tilaisuudessa puitiin Move-mittauksia laajemmin. Tilaisuudessa oli paikalla muun muassa Opetushallituksen, UKK-instituutin, Jyväskylän yliopiston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.

He lupasivat etukäteen vastata esimerkiksi siihen, tullaanko Move-ohjeisiin tekemään muutoksia ja mitä laki sanoo opettajan oikeudesta saada oppilaiden terveystietoja, jotka ovat opetuksen järjestämisen ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä.

Tilaisuus alkoi aamulla kello 10. Yle lähetti sen suorana nettisivuillaan. Tallenteen tilaisuudesta voi katsoa tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Suoran lähetyksen juonsi toimittaja Tuulia Thynell.

Lue myös:

Poliisi ei tutki liikuntatunnilla sairauskohtauksen saaneen pojan kuolemantapausta (18.9.2018)

Uutta tietoa kuolemaan johtaneesta sairauskohtauksesta liikuntatunnilla: Piip-testit toistaiseksi keskeytetty muutamissa kaupungeissa – Opetushallitus ei näe tarvetta pysäyttämiselle koko maassa (17.9.2018)

Lasten sydänlääkärit Espoon kuolemantapauksesta: Harvinaisia äkkikuolemia sattuu myös levossa ja unessa, testejä ei pidä pelätä (19.9.2018)

Move-mittausta kehittänyt tutkija: Viivatesti on osa lasten ja nuorten tavallista liikkumista – opettajan vastuu opetustilanteissa on suuri (17.9.2018)

IS: Oppilas kuoli saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla Espoossa (16.9.2018)