Tähtien sota -elokuva teki korutaiteilijasta tähden: "Prinsessa Leian kaulakoru on ollut käyntikorttini"

Kuvanveistäjä ja korutaiteilija Björn Weckströmin elämä on täynnä onnenkantamoisia, kuuluisuuksia ja erikoisia sattumuksia. Tähtien sodan prinsessa Leian hopeinen kaulakoru on vain yksi niistä.

Korun latauksen luo sen tausta - ihminen, sanoo Star Wars -korun luoja
Korun latauksen luo sen tausta - ihminen, sanoo Star Wars -korun luoja

Kuinka muotoilijana noustaan maailmanmaineeseen? Se tapahtuu näin.

Björn Weckström sai puhelun amerikkalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin sihteeriltä. Lucas halusi Weckströmin suunnittelevan kaula- ja rannekorun tekeillä olevaan elokuvaansa.

Taiteilijalla ei ollut hajuakaan, kuka herra Lucas on, eikä elokuvakaan kuulostanut kummoiselta, mutta "Toki, miksipä ei."

Ohjaajan sihteeri soitti uudestaan. Korut tarvittiin suunniteltua pikaisemmin. Uusia taiteilija ei enää ehtinyt tehdä, joten elokuvaan valikoituivat jo aikaisemmin valmistetut korut.

Björn Weckström meni Helsingissä elokuvateatteriin katsomaan Tähtien sotaa vuonna 1977. Elokuva olikin hyvä, mutta ensin koruista ei näkynyt vilaustakaan. Sitten odotus palkittiin.

Elokuvan lopussa prinsessa Leia Organalla nähdään kaulallaan hopeinen kaulakoru Planetaariset laaksot. Se on Weckströmin korusarjasta Avaruushopea.

Björn Weckström on suunnitellut yli tuhat korumallia. Kuuluisin on hopeinen kaulakoru Planetaariset laaksot. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Lisäksi näyttelijällä oli taiteilijan suunnittelema rannekoru.

– Kun minulla on ollut veistosnäyttelyjä amerikkalaisissa gallerioissa, minut on esitelty taiteilijana, jolta ohjaaja George Lucas halusi hopeakorut elokuvaansa. Siellä Tähtien sota on niin ikoninen elokuva.

Siitä tuli yksi kaikkien aikojen katsotuimmista elokuvista ja Planetaarisista laaksoista osa kultti-ilmiötä.

– Korusta tuli käyntikortti, joka avasi monia ovia. Niistä en kenties muuten olisi päässyt kulkemaan.

Mutta prinsessan kaulakorusta on tullut myös riippakivi. Björn Weckström on itse asiassa vähän väsynyt kertomaan Star Warsista yhä uudestaan.

– Kyllä joo, hän sanoo, mutta nauraa päälle.

Björn Weckström on palkittu muun muassa Pro Finlandia -mitalilla. Kuva: Antti Haanpää / Yle

"Korutaiteessa kiehtoo nainen"

Kuvanveistäjä ja korutaiteilija Björn Weckströmin elämässä Tähtien sota on vain yksi tarina muiden uskomattomien tarinoiden joukossa. Niistä hän kertoo tuoreessa omaelämäkerrassaan: Villejä juhlia aikana ennen aidsia, seikkailuja Bangkokissa, purjehdus Atlantin yli, tutustuminen Ivana Trumpiin ja amerikkalaiseen astronauttiin.

Sitten ovat myös kaikki ne naiset, joista taiteilija ei kaihda olla kertomatta: Britta, Lenita, Siviang, Taeko, Beatrice, Elena, Leila ja Marja-Liisa. Ainakin.

Mietin joskus miten kauaskantoiset vaikutukset kiihkeällä rakastumisella voi olla. Se voi tuhota hyvän avioliiton, romuttaa henkilökohtaisen talouden, erottaa vanhemmat lapsistaan, aiheuttaa vihaa ja epäsopua. Lista on pitkä, mutta tunne on vastaanpanematon.

Björn Weckström

Weckströmn sanoo, että korutaiteessa yksi kiehtovimmista asioista on "korun tausta", nainen.

– Veistoksia tehdessä taustana on arkkitehtuuri tai luonto, koruissa nainen. Siitä tulee lataus, joka tekee korusta mielenkiintoisen, vaikka itse esine on kooltaan niin pieni ja mitätön.

John Lennon ja Kekkonen ihastuivat koruihin

Jo ennen Leian kaulakorua yksi Weckströmin onnenkantamoisista oli Beatles-muusikko John Lennonin puoliso Yoko Ono.

John Lennon oli nähnyt göteborgilaisen liikkeen ikkunassa Weckströmin suunnitteleman Kivettynyt järvi -sormuksen. Hän osti sen puolisolleen, muusikko ja taiteilija Yoko Onolle.

Suurikokoinen sormus sai ilmaista mainosta, kun Ono heilutteli tv-kameran edessä sormussormeaan ollessaan vieraana suositussa The Dick Cavett Show:ssa.

– Tottahan tuntuu mukavalta, kun joku pitää omista töistä, Weckström sanoo.

Villa Weckströmissä Espoossa on esillä taiteilijan maalauksia, koruja sekä veistoksia. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Niistä pitivät myös ruhtinatar Grace sekä presidentti Kekkonen, joka antoi koruja mielellään lahjaksi.

Ruhtinatar Grace osti niitä kerralla niin paljon, ettei luottokortin limitti riittänyt. Maksun hoiti tytär, prinsessa Caroline.

Kun Iranin keisarinna Farah Diba vieraili Suomessa, hän ihastui maaherran illallisilla Rovaniemellä Weckströmin kultahipuista suunnittelemaan sormukseen. Diba olisi halunnut ostaa sen omistajansa sormesta.

Uniikkisormuksen omistaja ei halunnut luopua siitä ja Farah jäi pettymyksekseen ilman korua.

Nykykorut ovat blingblingiä

Yli 60 vuotta jatkuneen uransa aikana Björn Weckström on halunnut nostaa korumuotoilun arvostuksen kuvanveiston kanssa samalle tasolle.

Hopeakorussa kylmä tuuli on muovannut lumista jään pintaa ja kultainen rannekoru muistuttaa ikiaikaisen kiven rosoa.

Björn Weckström on suunnitellut yli tuhat erilaista korumallia.

Nykyistä korumuotoilun tilaa hän kuvaa sanalla "valitettava". Myynnissä on hyvin kalliitta uniikkikoruja tai halpatuotantoa.

– Kutsun niitä blingblingiksi. Ne kiiltävät ja ovat ihan kivoja, mutta eivät kestä aikaa.

Eivätkä korut enää periydy äidiltä tyttärelle.

– Kulttuuri on muuttunut ja koruja ei osteta siten, että ne olisivat perintöesineitä. Niihin ei haluta enää satsata rahaa.

Pronssiveistos Sokea juoksija vuodelta 1991. Veistos esittää mieshahmoa juoksemassa side silmillään juoksumatolla. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Työtahti sai ajattelemaan itsemurhaa

Moneen kertaan palkitun Weckströmin ura on osa suomalaisen muotoilun kultakauden historiaa. Hänen työtovereita ja ystäviään ovat olleet muun muassa Timo Sarpaneva, Kaj Franck ja Tapio Wirkkala.

Taiteilija muistuttaa, ettei elämä ole ollut pelkkää nousukiitoa ja menestystä. Teoksia ei aina ole kiitelty, vaan myös lytätty ja ihmetelty. Rankka työtahti ja stressi veivät voimat ja ajoivat itsemurhan partaalle.

– En jaksaisi enää sellaista. Elämä oli äärimmäisen stressaavaa. Näyttelyitä oli ympäri Eurooppaa, Australiassa, Kaukoidässä ja Amerikassa. Samanaikaisesti piti löytää aikaa uusien teosten tekemiselle.

Weckström kuvailee, että häntä revittiin aina jonnekin.

Toisaalta:

– Minulla on ollut aika kova työkuri. Jos tekee tätä ammatikseen, ei voi istua sohvan kulmassa ja odottaa inspiraatiota. On mentävä aamulla yhdeksäksi studioon. Jos ei muuta, niin alkaa piirtää ja kyllä se sieltä vähitellen tulee.

83-vuotiaalla taiteilijalla on työhuone meren rannalla vanhassa venevajassa. Meri ja luonto ovat aina olleet hänelle tärkeitä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Vaeltaja jatkaa työtään venevajassa

Taiteilija asui ja työskenteli vuosia Pietrasantassa Italian Toscanassa. Nyt hän viettää enemmän aikaa hulppeassa Espoon ateljeekodissaan, jossa on esillä maalauksia, koruja sekä suuria pronssiveistoksia.

Muutama vuosi sitten kodin ovet avautuivat myös vierailijaryhmille. Niitä olisi tulossa eri puolilta maailmaa enemmän kuin taiteilijalla on mahdollisuus vastaanottaa.

– Tänne saapuu ryhmiä esimerkiksi risteilyaluksilta. He haluavat mieluummin nähdä taiteilijakodin ja taiteilijan kuin mennä Stokkalle, hän sanoo.

Joukossa matkustaessaan ihmisestä tulee turisti, yksin taas vaeltaja. Minä olin vaeltaja.

Björn Weckström

Kuva: Antti Haanpää / Yle

83-vuotias taiteilija jatkaa edelleen veistosten tekemistä. Hänellä on työhuone vanhassa venevajassa. Suuresta ikkunasta avautuu näkymä merelle.

Viimeisin teos Yhdessä paljastettiin Helsingin keskustassa viime keväänä. Uusi on tekeillä.

– Hieno hetki on silloin kun huomaa, että nyt taisi tulla hyvää. Muiden ihmisten aploodit ovat tietenkin hienoja, mutta jos omasta mielestä työ on onnistunut, niin kyllä se on ilon hetki.

Toimittaja tapasi Björn Weckströmin hänen kodissaan Espoossa syyskuussa 2018. Kirjoitus perustuu myös syyskuussa julkaistuun omaelämäkertaan Myyttien muotoilija. Taiteilijan kaksi sitaattia ovat kirjasta.