Suomalaiset junailivat yhä lihavammat veronpalautukset kiristämällä veroprosenttia – seuraus: kunnat saavat kunnon mätkyt

Esimerkiksi Kuopion kaupunki maksaa veromätkyjä myymällä sähköyhtiön osakkeita.

verotus
Kuvamanipulaatio
Kuvamanipulaatio.Yle

Moni suomalainen odottaa joulukuuta, jolloin veronpalautukset tipahtavat tilille. Euroja palautetaan nyt ennätysmäärä, noin kolme miljardia.

Kunnille tämä tarkoittaa ennätysmätkyjä. Viime vuonna veroja on lähtenyt verovelvollisten pussista valtion kassaan. Sieltä eurot ovat kilahtaneet kunnille. Nyt, kun veronpalautusten määrä alkaa olla hiljalleen selvillä, arvion mukaan kunnat joutuvat maksamaan takaisin valtiolle 1,8 miljardia euroa ennakonpalautusta. Summan suuruus on yllättänyt lähes kaikki Suomen kunnat.

– Emme osaa antaa syytä tähän. Tämä oli iso yllätys, Kuntaliiton asiantuntija Benjamin Strandberg kommentoi.

Esimerkiksi Kuopion kaupunki joutunee pulittamaan noin 44,5 miljoonaa euroa mätkyjä. Helsinki puolestaan joutunee maksamaan 253 000 000 euroa. Uudenmaan kunnat maksavat yhteensä ennakkopalautusta 643 miljoonaa euroa.

Kunnat maksavat yleensä joka vuosi ennakkopalautusta, mutta nyt summa on huomattavasti korkeampi kuin aiempina vuosina. Kuopion tapauksessa nousua on noin 17 miljoonaa euroa. Summalla voisi palkata yli 400 työntekijää vuodeksi Kuopion kaupungille tai ostaa sata 20 neliön yksiötä Helsingin Kaivopuistosta.

Koska summan suuruus tuli savolaiskaupungille yllätyksenä, piti kaupungin ryhtyä miettimään, miten rahat saadaan kokoon.

– Tänä vuonna teemme erilaisia omaisuusjärjestelyjä. Esimerkiksi myymme Pohjois-Karjalan Sähkön osakkeet. Saamme satunnaisista myynneistä noin 13 miljoonaa euroa, Kuopion kaupungin taloussuunnittelupäällikkö Jaana Kuuva kertoo.

Tiukassa taloustilanteessa olevat kunnat joutuvat miettimään, mistä säästävät, jotta saavat mätkyt maksettua.

Joulurahoja säästetty veroilla

Edellisvuonna kunnilta perittiin takaisin verotuloja yhteensä noin 1,6 miljardia euroa, joka on noin 254 miljoonaa euroa vähemmän kuin nyt.

Verottajan mukaan selitys kuntien jättimäisille mätkyille on yksinkertainen ja tuttu aiempilta vuosilta. Palkansaajat ovat halunneet verokorttimuutoksilla varmistaa, etteivät saa joulun alla saa mätkyjä.

– On saattanut tulla sellainen ajatus, että on haluttu säästää veronpalautusten avulla ja haluttu laittaa rahaa pankkiin saadakseen joulurahaa, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen arvioi.

On myös mahdollista, että osa suomalaisista on halunnut maksaa veroja enemmän kuin olisi tarvinnut. Verojen tuotto voi olla korkeampi kuin joillakin pankkitileillä.

Veronpalautusten saajia ei ole aikaisempaa enemmän, mutta palautusten summat ovat nousseet. Jokainen palautuksen saaja saa keskimäärin sata euroa enemmän kuin viime vuonna. Näin syntyy kolmen miljardin palautus kansalaisille ja 1,8 miljardin mätkyt kunnille.

Varonen sanoo, että tavallista useampi on hakenut muutosverokorttia ja arvioinut tulonsa yläkanttiin. Lisäksi ihmiset ovat hakeneet kotitalousvähennyksiä enemmän kuin edellisvuonna. Suomalaisille tyypillistä on, että kotitalousvähennystä ei viedä verokortille vaan vähennys ilmoitetaan vasta lopulliseen verotukseen.

Lomarahaleikkaukset hämmensivät palkansaajia

Yksi syy isoihin palautuksiin voi olla myös kilpailukyky eli kiky-uudistus. Hallitus päätti muun muassa leikata kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahoja. Verottaja arvelee, että palkansaajien on voinut olla muutosverokorttia hakiessa vaikea arvioida tulojaan.

– Vuonna 2017 on ollut paljon turbulenssia. Palkkakehityksessä on ollut hajontaa ja tietyiltä palkansaajaryhmiltä on saattanut ne vuositulot jopa alentua, Varonen analysoi.

On mahdollista, että veronmaksajat saavat ensi vuonnakin jättimäiset palautukset, jos muutosverokortteja haetaan yhtä paljon ja tulot laitetaan arvioidaan silloinkin yläkanttiin.

Oman kuntasi arvioidut veronpalautukset voit katsoa Verohallinnon verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Harvojen tietämillä verovähennyksillä voi säästää satasia jos osaa – Kerro meille millaisia ehdotuksia olet saanut läpi verotuksessa

Nyt veroilmoitus esiin ja rahanarvoiset vähennykset taskuun – tässä lukijoiden vinkit ja viisi tärppiä

Kohta on aika hakea verohelpotuksia – katso ainakin nämä 3 asiaa kuntoon

Veronpalautukset kilahtivat tileille – Onko korkeampi veroprosentti järkevä säästöstrategia? Ekonomisti: Voi hyvinkin olla