Hallitus kahlitsi itsensä Timo Soinin turvaksi – selitämme 6 sanaa luottamusäänestyksen salakielestä

Politiikan tutkija arvioi, että jos eduskunta äänestäisi tänään iltapäivällä pelkästään Soinista, äänestyksessä voisi käydä miten vaan.

Timo Soini eduskunnan täysistunnossa 19. syyskuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tämänpäiväinen Soini-äänestys on harvinainen tapaus. Kyse ei ole Timo Soinin (sin.) toimista ulkoministerinä vaan muista tempauksista.

Ulkoministeri sai moitteet oikeuskanslerilta, koska hän oli osallistunut Kanadan-virkamatkallaan aborttia vastustavaan tapahtumaan. Oikeuskanslerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Soini ei rikkonut lakia, mutta hän saattoi hämärtää, mikä oikein on Suomen linja.

Tyttöjen ja naisten oikeuksista ja seksuaaliterveydestä puhuminen on Suomen ulkopolitiikan ydintä. Suomessa abortti on laillinen. Soini taas on eri yhteyksissä vastustanut aborttia ja perustelee kantaansa uskonnollisella vakaumuksellaan.

Jo yksittäiseen ministeriin kohdistuva luottamusäänestys sinänsä on kummajainen Suomen politiikassa.

– Näitä ei ole usein. Viime vaalikaudella oli neljän vuoden aikana kaksi, nyt on sama suhde, arvioi eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Hallitus kaatuisi Soinin mukana

Kyseessä ei ole pelkästään Soinin ministerinpaikka, sillä äänestyksestä tehtiin hallituskysymys. Soinin kaatuminen kaataisi koko hallituksen.

– Soini-äänestyksen julistaminen hallituskymykseksi on Sampo Terhon (sin.) viesti, että nyt on tosi kysymyksessä. Tällaiseen mahalaskuun hallitus ei halua päättää kauttaan, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Jokisipilä ennustaa, että ryhmäpiiskureilla on täysi työ pitää edustajat kurissa ja saada heidät äänestämään Soinin puolesta.

Selvitimme, mitä eri tapoja eduskunnalla on punnita luottamus ja milloin näitä keinoja käytetään:

1. Luottamusäänestys

Eduskunta voi äänestää ministerin tai koko hallituksen luottamuksesta, jos yksi kansanedustaja ehdottaa ja toinen tukee.

Epäluottamuslausetta voi ehdottaa minkä vaan asiaan liittyvän kysymyksen yhteydessä – esimerkiksi budjettikeskustelussa, kuten Soinin kohdalla puhuttaessa ulkoministeriön budjetista. Jos luottamuksen puolesta äänestäneitä on enemmän kuin vastaan äänestäneitä, ministeri saa pitää työnsä.

Luottamusäänestykseen ovat joutuneet esimerkiksi liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ja pääministeri Jyrki Katainen (kok.). Oppositio puuttui Bernerin toimiin Finavian riskinhallinnassa. Berner sai luottamuksen.

Pääministeri Jyrki Katainen joutui äänestykseen tilattuaan filosofi Pekka Himaselta tulevaisuusraportin kilpailuttamatta. Kataiseen luotettiin.

Jatkosodan jälkeen sisäministeri Yrjö Leino menetti luottamuksen ja joutui eroamaan. Kommunisti Leino oli suostunut "täsmäluovutukseen": hän keräytti 20 suomalaista Malmin lentokentälle, heidät pidätettiin ja lennätettiin Neuvostoliittoon.

2. Välikysymys

Välikysymys on toinen tapa päätyä äänestämään ministerin tai hallituksen luottamuksesta. Sitä kannattamaan tarvitaan 20 edustajaa. Tämä on opposition tavallisin tapa hiillostaa hallitusta. Enemmistö voittaa äänestyksen.

1920-luvulla ulkoministeri Rudolf Holsti joutui eroamaan, kun häntä menetti eduskunnan luottamuksen välikysymyksessä.

Holsti oli mennyt omin päin sopimaan yhteisestä ulkopolitiikasta Puolan ja Baltian kanssa. Hänen katsottiin toimineen omavaltaisesti, sillä Suomessa eduskunta päättää sodasta ja rauhasta.

3. Tiedonanto

Hallitus antaa tiedonannon esimerkiksi hallitusohjelmasta. Tiedonannon jälkeen eduskunta äänestää, nauttiiko hallitus eduskunnan luottamusta.

4. Hallituskysymys

Jonkin asian julistaminen hallituskysymykseksi on pelkkää politiikkaa.

Tällä ministerit korostavat jonkin asian merkitystä ja kiristävät muiden tukea. Kun Sampo Terho julisti Soini-äänestyksen hallituskysymykseksi, hän tarkoitti, että jos Soini ei saa luottamusta, siniset lähtee hallituksesta ja Sipilän hallitus menettää enemmistönsä.

5. Ryhmäkuri

Puolueet patistavat kansanedustajat äänestämään samalla tavalla. Enemmistöhallituksen kansanedustajat tukevat hallitusta ja se säilyttää luottamuksensa.

Myös oppositioryhmät äänestävät yleensä yhtenäisesti. Ryhmäkuria ei vaadita aina – esimerkiksi homoliitoista äänestettäessä kansanedustajat saivat lähes joka puolueessa äänestää omantuntonsa mukaan.

Tämänpäiväisessä Soini-äänestyksessä kokoomus tukee hallitusta, mutta Verkkouutisten mukaan (siirryt toiseen palveluun)jokainen voi kuitenkin tehdän oman ratkaisunsa. Muutama kokoomuslainen on sanonut, että he eivät aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

6. Hallituskriisi

Jos ministeri menettää luottamuksensa, hänet voidaan vain korvata toisella ministerillä.

Jos asiasta on tehty hallituskysymys, puolue lähtee hallituksesta ja maassa on hallituskriisi. Silloin pääministeri voi yrittää muodostaa uuden hallituksen, jatkaa vähemmistöhallituksella tai ehdottaa presidentille, järjestettäisiinkö uudet vaalit.

Miten äänestyksessä käy?

Kun hallitus kahlitsi itsensä Soiniin, se todennäköisesti pelasti ulkoministerin.

– Jos olisi lähdetty pelkästä Soinista äänestämään, hallitusryhmissä olisi voinut käydä miten vaan, politiikantutkija Markku Joksipilä arvioi.

Tutkijan mielestä olisi suuri yllätys, jos hallitus kaatuisi tähän.

Osa hallituspuolueiden kansanedustajista arvosteli Soinin toimintaa naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi. Silti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi hallituksen tukevan Soinia.

Arvopuheet jätettiin omaan arvoonsa

Äänestyksessä on kyse myös arvoista. Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Soinin arvostelijoiden mielestä tämä on toiminut Suomen ulkopolitiikan arvojen vastaisesti.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa . Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen hallitus on vetosi arvoihin, kun perussuomalaiset hajosi kahtia. Sipilän hallitus päätti, ettei Jussi Halla-ahon perussuomalaisten arvopohja sovi Suomen hallituksen arvopohjaan.

– Kun perussuomalaisia ei otettu hallitukseen, poliittisesta välttämättömyydestä tehtiin hyve. Todellisuudessa monen puolueen hallituksessa on aina monenlaisia arvoja, Jokisipilä sanoo.

Tällä kertaa hallitus ei mainitse arvoja, vaikka Soinin arvot näyttävätkin olevan eri kuin hallituksen.

– Halla-ahon arvopohja ei kelvannut, Soininkin arvopohja on eri. Mutta sillä ei ole merkitystä. Politiikassa kyllä pystytään löytämään perustelut päinvastaisillekin ratkaisuille.

Soini sen sijaan on itse kääntänyt asian arvokysymykseksi. Mutta niin päin, että kysymys on hänen sananvapaudestaan ja oikeudestaan uskonnonvapauteen.