1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uganda

Ugandan poliisin epäillään pidättäneen presidentin haastajaksi nousseen poptähden

Turvallisuuspoliisi vei Yhdysvalloista palaavan Bobi Winen kotiin ja esti vastaanottotervehdykset.

Bobi Wine lehdistötilaisuudessa Washingtonissa 6.syyskuuta. Kuva: Eric Baradat / AFP

Poliisi nouti ugandalaisen oppositiopoliitikon Robert Kyagulanyin lentokentältä, kun hän saapui kotimaahansa. Poliisi kuitenkin kiistää pidättäneensä Kyagulanyin. Kyagulanyi on kansanedustaja ja poptähti, joka tunnetaan myös nimellä Bobi Wine.

The Daily Monitor -lehti kertoi, että poliisi pidätti Kyagulanyin kiitoradalla koneen laskeuduttua. Poliisin mukaan he vain saattoivat miehen kotiinsa eikä häntä ole pidätetty.

Turvallisuusjoukot olivat järjestäytyneet lentokentälle niin, etteivät Kyagulanyin tukijat päässeet tervehtimään häntä. Panssariautot ja poliisiajoneuvot reunustivat kentälle vievää valtatietä. Poptähden naapurit kertovat, että turvallisuupoliisi hätisteli heidät pois kaduilta.

Poliisi oli kieltänyt ihmisiä kokoontumasta toivottamaan Kyagulanyi tervetulleeksi. Poliisisaattuen laillinen peruste oli epäselvä.

Bobi Wine totesi tviitissään, että hän on vapaa ugandalainen, jonka pitäisi voida liikkua vapaasti maassa. Hänen mukaansa poliisilla ei ole mitään asiaa rajoittaa hänen vastaanottajiaan tai liikkumistaan.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kyagulanyi palasi Yhdysvalloista, jossa hän oli ollut hoidattamassa vammojaan. Vammat olivat hänen mukaansa syntyneet, kun kotimaan turvallisuusjoukot olivat kiduttaneet häntä.

Slummissa kasvanut poptähti nousi Ugandan presidentin pahimmaksi viholliseksi – Bobi Wine käänsi pahoinpitelyn poliittisesti hyödykseen

Paluu on hermostuttanut Ugandan hallitusta ja presidenttiä. Kyagulanyi on pitkään virassa olleen presidentti Yoveri Musevenin merkittävä haastaja. 74-vuotias Museveni johtaa maata, jonka väestöstä 80 prosenttia on alle 30-vuotiaita.

36-vuotias Kyagulanyi nähdään presidentin vakavana haastajana. Hänen viestinsä on, että ugandalaiset tarvitsevat uuden dynaamisen johtajan lukuisten ongelmien voittamiseen. Hän on saanut vastakaikua kansalta, joka on kyllästynyt korruptioon, työttömyyteen ja mielipide-erojen tukahduttamiseen.

Hallitus kiistää väitteet korruptiosta ja opposition tukahduttamisesta.