Lahtelaiset avantouimarit kaipaavat saunan lämpöä

Lahden keskustan lähistöllä on avantouintimahdollisuuksia, mutta kaikkia palvelevaa saunaa niiden yhteydessä ei ole. Parisataa lahtelaista on jättänyt kaupungille aloitteen, että se osallistuisi avantosaunan perustamiseen.

Lahti
Avanto ja uimarin kädet
Jarkko Heikkinen / Yle

Joukko lahtelaisia toivoo kaupunkiin yleisölle avointa avantosaunaa. Runsaat 256 ihmistä on osallistunut kuntalaisaloitteeseen, jossa esitetään, että kaupunki auttaisi jollain tapaa avantosaunatoiminnan käynnistämisessä.

Aloitteessa muistutetaan, että Lahti on talviurheilukaupunki, ja kaikille käytettävissä olevasta avannosta saunoineen hyötyisivät sekä asukkaat että turistit.

Juttuseuraa lauteilta

Aloitteen on pannut aluilleen avantouintia harrastava Tuula Virkkunen. Lahden keskustan lähistöllä on yleisiä avantoja, mutta niiden yhteydessä ei ole yleisösaunoja.

Virkkunen kaipaa avantosaunaa myös siksi, että hänestä on ankeaa vain käydä yksin pukuhuoneessa, pulahtaa veteen ja lähteä kotiin.

– Se on terveydelle hyvästä, mutta eihän siinä mitään sosiaalista ole, Virkkunen toteaa.

Hänen mukaansa moni ajaa Heinolan Vierumäelle, Kouvolan Tykkimäelle tai Orimattilaan päästäkseen avantoon ja saunaan.

Paikka Ahtialasta?

Ahtialassa sijaitseva Lomakeskus Lepola on kiinnostunut pyörittämään toimintaa. Lomakeskuksella on jo Alasenjärven rannassa sauna, mutta uimareita varten tarvittaisiin laituri.

Yritys harkitsee avustuksen hakemista avantosaunan toteuttamiseen.