Sisäilmapommi räjähti nykypäättäjien näpeille – remonttivelka tuli maksuun Kemissä

Kemissä riittää remonttikohteita, mutta samaan aikaan kaupunkia vaivaa rahapula. Listasimme Kemin merkittäviä korjausta vaativia kohteita.

sisäilmaongelmat
Kemin uimahalli.
Uusi, tämän kesän kuntotarkastuksen yhteydessä selvinnyt tulevaisuuden remonttikohde on uimahalli.Antti Heikinmatti / Yle

Kemin kaupungin nykyisten päättäjien näpeille on napsahtanut sisäilma- ja kiinteistöpommi, jota aiemmat päättäjät ovat riskillä siirtäneet eteenpäin. Kemissä on vuosikausia pidetty kiinteistöjen ylläpitoon ja vuosihuoltoihin tarkoitetut rahat alhaisina ja näin kerrytetty remonttivelkaa. Tämä on näkynyt sisäilmaongelmina, parissakymmenessä kaupungin työpaikassa henkilöstö oirehtii, missä rajummin, missä lievemmin.

Kemin valtuusto miettii kiinteistö- ja remonttiasioita ensi maanantaina talouskysymysten vuoksi järjestettävässä iltakoulussa. Nykyiset valtuutetut joutuvat tekemään kauaskantoisia päätöksiä siitä, mitkä kaupungin kiinteistöt peruskorjataan, mitkä korvataan uudisrakennuksilla ja missä otetaan riski ongelmien pahenemisesta.

Valtuutetut joutuvat miettimään mitä palveluja järjestetään ja miten sekä luovutaanko mahdollisesti jostain.

Kulttuurikeskuksen lisäksi Kemissä on paljastunut uusi, miljoonien remonttikohde.

Listasimme merkittävimpiä Kemin kaupungin kiinteistöjen korjauskohteita

Kemin kulttuurikeskus.

Kulttuurikeskuksen ylä- ja alapohjaongelmista johtuvat sisäilmaongelmat ovat pakottaneet kaupunginteatterin jo evakkotielle. Kulttuurikeskuksessa toimivat – ainakin toistaiseksi – kirjasto, Kivalo-opisto, musiikkiopisto, taidemuseo ja historiallinen museo. Remonttia ei ole vielä suunniteltu, mutta sen karkea kustannusarvio on 15–30 miljoonaa euroa. Selvitettävä vaihtoehto on myös rakennuksen purkaminen kokonaan.

Karihaaran koulu.
Karihaaran suunnitellaan uudisrakennusta.Antti Heikinmatti / Yle

Syksyn aikana on tarkoitus päättää, miten Karihaaran koulu- ja päiväkotiasiat järjestetään. Suunnitelmissa on uudisrakennus, johon tulisivat tilat perus- ja esiopetuksen sekä varhaiskasvatuksen käyttöön. Samaan rakennukseen tulisi myös vapaa-aikatoimen tiloja. Uudisrakennuksen hintalappu on nykyarvion mukaan 18,7 miljoona euroa.

Valmistuessaan vuonna 2021 se korvaisi muun muassa nykyisen Karihaaran B-koulun ja Koivuharjun koulun sekä Marttalan päiväkodin ja mahdollisesti Möylynlehdon tai Toivolan päiväkodit. Karihaaran B-koulu puretaan, Koivuharjun koulu mahdollisesti myydään.

Pajarin päiväkodin rakentaminen aloitetaan loppuvuodesta ja talo valmistuu käyttöön vuoden 2020 alkuun mennessä. Rakentamiseen on varattu 4,9 miljoonaa euroa. Peurasaaren päiväkoti ei ole enää käytössä, Kaivolinnan ja Ruutin päiväkodit jäävät tarpeettomiksi. Päiväkodit mahdollisesti myydään.

Kemin lyseon lukio.
Kemin lyseon lukion putkiremontti on edessä ensi vuonna.Antti Heikinmatti / Yle

Pienempiin korjauskohteisiin kuuluu Kemin lyseon lukion putkiremontti, joka on edessä ensi vuonna. Korjauksen kustannusarvio on 900 000 euroa.

Myös Hepolan koulun katto kaipaa korjausta,hinta-arvio on 750 000 euroa. Mikäli koulukyydityksiä Hepolaan jatketaan ja oppilasmäärä pidetään nykyisellään, myös koulun ilmanvaihtoa on parannettava.

Hepolan koulu.
Hepolan koulun katto kaipaa remonttia.Antti Heikinmatti / Yle

Uusi, tämän kesän kuntotarkastuksen yhteydessä selvinnyt tulevaisuuden remonttikohde on uimahalli. Sieltä ei ole raportoitu henkilöstön sisäilmaongelmia. Vuoden 2022 paikkeille kaavaillun peruskorjauksen kustannusarvio on noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Kemin kaupungintalo.
Kemin kaupungintalolla on edessään isot remontit.Antti Heikinmatti / Yle

Isompi, mutta edelleen toteutumatta jäävä, remonttikohde on Kemin kaupungintalo, jota ei ole peruskorjattu sitten laajennusosan valmistuttua vuonna 1969. Peruskorjausikä on 30–40 vuotta (siirryt toiseen palveluun), joten kaupungintalo on kymmenen vuotta yliajalla. Karkea kustannusarvio remontille on kymmenen miljoonaa euroa.

Vanha Sauvosaaren koulu ränsistyneenä.
Käytöstä poistettua Sauvosaaren koulua ei voida purkaa, ennen kuin suojelupäätös kumotaan.Risto Koskinen / Yle

Tyhjillään olevan Sauvosaaren koulun suojelupäätöksen purkamista odotetaan, jotta rakennus voidaan purkaa. Tyhjille jäävien rakennusten kohtalo harkitaan erikseen. Ne menevät joko myyntiin tai purkuun tai niille tehdään jonkin tason korjaus.

Kaikkien edellä kerrottujen rakennus- ja korjauskohteiden toteuttaminen maksaisi 60–70 miljoonaa euroa. Lisäksi on joukko muita Kemin kaupungin rakennuksia, joita pitäisi kunnostaa.

Lisäksi kaupungin omistamilla asuntosäätiöillä on paljon remontointipaineita. Myös Kiinteistö Oy Itätuulella, joka omistaa muun muassa vuokrataloja sekä palvelukotikiinteistöjä, on korjaustarpeita. Niin ikään kunnostusta kaipaa sosiaalitoimistorakennus, jonka kaupunki pääosin omistaa kiinteistöyhtiön kautta.