1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Brexitin "totuuden hetki" koittaa ensi kuussa – EU odottaa Britannialta nopeaa edistystä

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan brexitin eli Britannian EU-eron ehdoissa on vielä paljon sopimista.

Euroopan unioni
EU-johtajat Salzburgin huippukokouksessa 20.9.2018.
EU-johtajat Salzburgin huippukokouksessa 20.9.2018.Christian Bruna / EPA

EU-johtajat käsittelivät Itävallan Salzburgin huippukokouksessa ehtoja, joilla Britannia eroaa Euroopan unionista. Yksimielisyyttä ei syntynyt.

Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti torstaina kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi, että neuvottelijoilla on vielä paljon tehtävää ennen kuin sopimus voidaan allekirjoittaa.

EU:n on tarkoitus järjestää lokakuussa seuraava epävirallinen huippukokous brexitin ehdoista sopimiseksi. Jos kiistat saadaan selvitettyä, neuvottelut Britannian kanssa voitaisiin sinetöidä marraskuussa.

"Totuuden hetki koittaa lokakuussa"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehui, että neuvottelujen ilmapiiri on selvästi parantunut. Asiakysymyksissä on kuitenkin vielä paljon tekemistä.

– On asioita, joissa emme ole valmiita tekemään kompromissejä, Tusk sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tusk viittasi lausunnossaan Irlannin rajakysymykseen, jossa EU hänen mukaansa tarvitsee Britannialta "tiukat, selvät ja tarkat vakuudet".

Aikaa ei kuitenkaan ole enää paljon. Jos neuvottelut eivät edisty lokakuun huippukokoukseen mennessä, brexit-sopimusta ei allekirjoiteta marraskuussa.

– Lokakuun 18. päivän kokous on brexitin totuuden hetki, Tusk sanoi.

Lisää aiheesta:

Britannian EU-erosta päänsärkyä Hollannin viranomaisille: Kanaalin ylittävän liikenteen tullitarkastukset voivat palata jo ensi keväänä

Lue seuraavaksi