Hyppää sisältöön

Kittilä-oikeudenkäynnissä todistavat muiden muassa Antti Rinne ja Mikko Kärnä - eniten kunnantalon tapahtumista tietää kuitenkin entinen hallintojohtaja

Todistajia kuullaan kahden viikon ajan marraskuussa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toimi aiemmin ammattiliitto PRO:n puheenjohtajana. Useiden ammattiliittojen omistama Levin Matkailukeskus Oy oli Levin hissiyhtiön osakas ja sitä kautta Rinne päätyi hissiyhtiön hallitukseen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Syyttäjien mukaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottaminen oli häikäilemätön kosto siitä, että Mäkelä teki tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Tarjouskilpailun hintatietoja vuotanut Palosaari oli jo saanut potkut hissiyhtiön hallitukselta, jossa istui myös Antti Rinne ammattiliitto PRO:n edustajana.

Rinne palaa todistajanaitiossa Levin maailmancup-viikonloppuun marraskuussa 2013. Muutama tunti ennen ratkaisevaa hallituksen kokousta Rinne kertoi kahden muun hallituksen jäsenen kanssa hotellihuoneessaan Palosaarelle, että hänet aiotaan siirtää toimitusjohtajan paikalta. Palosaarelle olisi kuitenkin tarjolla projektipäällikön paikka. Palosaari on esitutkinnassa muistellut tapaamista sanoen, että "tilanne oli hämmentävä, koska asia hoidettiin humalassa".

Antti Rinne kiistää olleensa tilanteessa humalassa eikä hänen mukaansa humalassa ollut kukaan muukaan.

Joulukuussa sekä Mäkelä että Rinteen edustama Levin Matkailukeskus Oy päätyivät tekemään tutkintapyynnöt Palosaaresta, mikä riehaannutti Kittilän kuntapäättäjät.

Kunnanhallituksen tuolloinen puheenjohtaja Timo Kurula vaati Rinnettä perumaan tutkintapyynnön hissiyhtiön hallituspaikkojen menetyksen uhalla. Tuossa tapaamisessa oli mukana myös Levin Matkailukeskuksen toimitusjohtaja Ari Aspia, joka kertoo Kurulan lahjoittaneen kaksi purkkia hillaa.

Mikko Kärnä kertoo saaneensa Enontekiön kunnanjohtajana toimiessaan kittiläläiseltä kuntapäättäjältä puhelun, jossa häneltä kyseltiin Mäkelän hyvistä ja huonoista puolista. Kärnä kertoo, ettei hänellä ollut kuin hyvää sanottavaa. Kuva: Yle Sápmi

Kunnanjohtajilla eri käsitys Mäkelästä

Virkarikoksista syytetyt kuntapäättäjät kiistävät syyttäjien väitteet siitä, että kyse olisi kostosta. Heidän mukaansa Mäkelä erotettiin koska hän oli yhteistyökyvytön ja valmisteli asiat puutteellisesti.

Kunnantalon tapahtumista kuullaan kokonaisen päivän ajan Kittilän hallintojohtajana toiminutta Esa Mäkistä. Sekä kunnanjohtajan että syytettyjen kuntapäättäjien toimia läheltä seurannutta Mäkistä voineekin pitää avaintodistajana.

"Olen itsekin joutunut uhkailujen kohteeksi."

Esa Mäkinen, Kittilän entinen hallintojohtaja

Mäkinen on kertonut kuulusteluissa kunnanjohtaja Mäkelän perehtyneen asioihin syvällisesti ja huomioineen luottamushenkilöt. Mäkinen ei havainnut tyytymättömyyttä kunnanjohtajaan ennen Palosaaresta tehtyä tutkintapyyntöä. Sen jälkeen kunnanjohtajaa kohdeltiin Mäkisen mukaan monesti asiattomasti ja myös Mäkelää tukeneita uhkailtiin esimerkiksi työpaikan menetyksellä.

Mäkelän yhteistyötaidoista todistavat myös silloiset kollegat, Kolarin kuntaa johtanut Kyösti Tornberg ja Enontekiön kunnanjohtajana ennen kansanedustajakauttaan toiminut Mikko Kärnä. Kärnän mukaan yhteistyö Mäkelän kanssa toimi hyvin, syytettyjen todistajaksi kutsuma Tornberg taas sanoo Mäkelän olleen ylimielinen naapurikuntien suuntaan.

Jouni Palosaari kertoo Mäkelän puolison tarjoutuneen projektinjohtotehtäviin hissihankkeeseen. Palosaari ei tarjoukseen tarttunut. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Käräjäsalissa palataan myös Mäkelän puolison työnhakuun

Syytetyt ovat kutsuneet todistajaksi myös Jouni Palosaaren. Palosaari näkee itsestään tehdyn tutkintapyynnön taustalla sen, ettei Palosaari tarjonnut työtä Anna Mäkelän puolisolle Pekka Koskiselle syksyllä 2013. Myös Koskista kuullaan todistajanaitiossa.

Todistajien kuulemiseen on varattu marraskuun kaksi viikkoa ja kaikkiaan kahdeksantoista todistajan joukossa on myös Pertti Eilavaara, jonka nimi on tullut tutuksi "Eilavaara-papereista" puhuttaessa.

Eilavaaran lähettämät laskut ohjattiin kunnanhallitukselle, vaikka kunnanhallitus ei ollut asiantuntija-apua tilannut.

Eilavaara on kertonut kuulusteluissa toimineensa riippumattomana oikeudellisena asiantuntijana, joka kuntapäättäjien pyynnöstä selvitti esimerkiksi oikeuskäytäntöjä ja tiettyihin ongelmatilanteisiin liittyvää lainsäädäntöä.

Eilavaara kiistää antaneensa minkäänlaisia toimintaohjeita tai neuvoja kuntapäättäjille Anna Mäkelän suhteen. "En ole koskaan tavannut irtisanottua kunnanjohtajaa. En tunne, miten kunnanjohtaja on virkaansa hoitanut tai jättänyt hoitamatta", Eilavaara kertoo kuulusteluissa.

Oma lukunsa on se, että Eilavaaran lähettämät laskut ohjattiin kunnanhallitukselle, vaikka kunnanhallitus ei ollut asiantuntija-apua tilannut. Kolme virkarikoksista syytettyä kuntapäättäjää joutuu tästä syystä oikeuteen myös törkeästä petoksen yrityksestä.