Saastamoisen säätiön teoksia on esillä Kuopiossa vuosien tauon jälkeen

Kuopion taidemuseossa on esillä nykytaidetta Saastamoisen säätiön kokoelmasta Espoon modernin taiteen museosta. Säätiö sai alkunsa Kuopiossa, mutta kokoelma siirtyi Espooseen kovan keskustelun jälkeen 2000-luvun alkupuolella.

Kuopio
Leena Nion teos Transformation II vuodelta 2017
Leena Nion teos Transformation II, 2017.Ella Tommila / EMMA

Saastamoisen säätiön taidekokoelman nykytaiteen makupalat löytyvät helmikuuhun saakka Kuopion taidemuseosta.

Näyttely Upside Down ja muita teoksia Saastamoisen säätiön nykytaiteen kokoelmasta on esillä 3. helmikuuta 2019 saakka. Esillä on teoksia 2010-luvulta.

Näyttely on katsaus tämän hetken nykytaiteeseen. Merkittävän siitä tekee myös se, että Saastamoisen säätiön teoksia on esillä nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kokoelma siirtyi Espoon modernin taiteen museoon EMMAan 2000-luvun alussa.

Kokoelma on kasvanut varsinkin viime vuosien aikana. Nykytaidetta kokoelmaan on hankittu 1980-luvulta saakka. Taidemuseossa nyt esillä olevat teokset on hankittu sen jälkeen, kun kokoelma siirtyi pois Kuopiosta.

Merkittävän taidekokoelman juuret ovat Kuopiossa

Saastamoisen säätiön taidekokoelman kohtalosta väännettiin Kuopiossa koko 1990-luku. Kokoelman siirto Espoon modernin taiteen museoon muistetaan edelleen kaupunkilaisten parissa.

Saastamoisen säätiö on osa kuopiolaista kulttuurihistoriaa. Säätiön perustivat vuonna 1968 Liisa ja Osmo P. Karttunen. Heistä Liisa Karttunen kuului Saastamoisen teollisuussukuun. Nykyinen merkittävä taidekokoelma sai alkunsa Saastamoisen teollisuussuvun kotikokoelmasta.

Kuopion taidemuseo syntyi kaupungin ja säätiön yhteistyönä.

Saastamoisen säätiö täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Markus Rissasen Suuri Käpy vuodelta 2017
Kuopiolaislähtöisen Markus Rissasen teos Suuri Käpy, 2017.Yehia Eweis