Herätys: Soinin luottamus punnitaan, liikuntatestin turvallisuudesta saadaan vastauksia, eliittilukio ei takaa eliittiuraa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Timo Soini eduskunnan täysistunnossa.
Timo Soini eduskunnan täysistunnossa 19. syyskuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Ulkoministeri Soinin luottamus puntarissa

Eduskunta äänestää tänään ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta. Epäluottamusta Soinille ovat esittäneet oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP, jotka ovat tyytymättömiä Soinin aborttikannanottoihin. Epäluottamuslauseen tekijöiden mielestä Soinin aborttipuheet ovat naisten oikeuksien ja Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisia. Äänestys käydään eduskunnassa noin kello 13.

Ruotsidemokraattien vaalimainontaa.
Ruotsidemokraattien vaalimainontaa Tukholmassa syyskuun alussa.Henrik Isaksson / AOP

Miksi Ruotsin muut puolueet kaihtavat ruotsidemokraatteja?

Miljoona ruotsalaista – kenen tahansa naapuri tai tuttu – äänesti ruotsidemokraatteja. Maahanmuuttovastainen populistipuolue on kuitenkin muiden puolueiden kaihtama ja jää tälläkin kertaa ilman hallituspaikkaa. Miksi näin – Ylen kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen kysyi asiantuntijoilta, mikä ruotsidemokraateissa muita hiertää.

Koululainen tekee liikuntatestiä.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Onko kohuttu liikuntatesti turvallinen lapsille? Asiantuntijat vastaavat – seuraa suorana kello 10

Niin sanottu piip-testi on ollut puheenaiheena sen jälkeen kun media kertoi Espoossa tapahtuneesta nuoren oppilaan kuolemasta. Tänään järjestettävässä tilaisuudessa puidaan Move-mittauksia laajemmin: asiantuntijat ovat luvanneet vastata esimerkiksi siihen, tehdäänkö ohjeisiin muutoksia ja mitä laki sanoo opettajan oikeudesta saada oppilaiden terveystietoja. Tilaisuus alkaa kello kymmeneltä. Yle lähettää sen suorana nettisivuillaan.

lapsi mittaa vatsanympärystään
AOP

Lapset lihovat, mutta kenen syytä se on? Kysyimme kahdeksalta asiantuntijalta

Suomalaiset lapset lihovat vuosi vuodelta enemmän. Onko lihavuusepidemia kodin vai yhteiskunnan syytä? Yle kysyi asiaa isolta joukolta asiantuntijoilta. Heidän mielestään kodin merkitys on keskeinen, mutta moni asia ympäröivässä maailmassa tekee painonhallinnan hyvin hankalaksi. Asiantuntijat kertovat jutussa omat ehdotuksensa, kuinka kansakunnan lihominen saataisiin kuriin.

viisi opiskelijaa työskentelee tietokoneella. Viikin normaalikoulun lukiolaisilla läppärit ovat ahkerassa käytössä melkein joka tunnilla.
Mikko Koski / Yle

Tutkimus: Opiskelu eliittilukiossa ei automaattisesti tarkoita eliittiuraa

Eliittilukiossa opiskeleminen ei vaikuta yliopisto-opintojen aloittamiseen tai alavalintaan. Tämä ilmenee pääkaupunkiseudun viittä korkean keskiarvorajan lukiota vertailleesta tutkimuksesta. Iso osa lukioiden opiskelijoista jatkaa opintojaan korkeakoulussa, mutta tämä johtuu tutkimuksen mukaan enemmän oppilaiden lähtötasosta kuin lukiosta. Tutkimuksessa olivat mukana Etelä-Tapiolan lukio Espoosta sekä Normaalilyseon, Viikin normaalikoulun, Mäkelänrinteen ja Ressun lukiot Helsingistä.

Perjantain sääkartta.
Yle Sää

Kesä vetää viimeisiään

Vielä tänään saadaan nauttia syksyksi hienon lämpimistä keleistä. Aamun saderintama rientää maan eteläosista keskiosiin, ja rintaman perässä tulee etelään hyvin lämmintä. Lämpötila kohoaa päivällä jopa 20 asteeseen. Sellaisena sää jatkuu aina iltaan ja yöhön saakka. Myös Lapissa on vielä tänään poutaista ja kaunista. Sitten tulee muutos, kun voimakas matalapaine tulee lauantaina Suomen ylle kovine tuulineen. Välillä voidaan puhua jopa myrskylukemista. Lue lisää säästä täältä.