1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Analyysi: Britannian eroneuvottelujen loppusuorasta tulee lyhyt ja vauhdikas

Britannian pääministeri Theresa May ei saanut Salzburgin huippukokouksesta muilta EU-mailta toivomiaan myönnytyksiä. Mayn visio Britannian ja EU:n kauppasuhteesta ammuttiin päättäväisesti alas, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May osallistui EU-huippukokoukseen Salzburgissa.
Britannian pääministeri Theresa May osallistui EU-huippukokoukseen Salzburgissa.Christian Bruna / EPA

SalzburgEU:sta voi erota, mutta yksinkertaista se ei ole. Tämä on käynyt selväksi kaksi vuotta ja kolme kuukautta sen jälkeen, kun britit äänestivät brexitin puolesta kansanäänestyksessä.

Tänään torstaina päättynyt Salzburgin huippukokous aloitti eroneuvottelujen loppusuoran. EU-maiden johtajat kuulivat ensin Britannian pääministeri Theresa Mayn näkemyksen neuvotteluista, ja pohtivat sen jälkeen keskenään, miten asiassa edetään.

Loppusuoralla ollaan siksi, että neuvottelujen maali eli aikaraja tulee vastaan pian. Sopimus pitää saada voimaan ennen ensi maaliskuun loppua. Muuten edessä on kaoottinen ero, jossa kaikki 40 vuoden aikana luodut siteet katkeavat laakista. Käytännössä sopimuksen tekstistä pitää sopia jo loppusyksystä, jotta se ehditään hyväksyä Britannian ja EU:n parlamenteissa.

Britannia ja EU neuvottelevat nyt erosopimuksesta. Molemmat osapuolet haluavat sopimuksen. Mutta kumpikaan ei ole vielä keksinyt molemmille kelpaavaa keinoa ratkaista Irlannin rajan ongelmaa.

EU ja Britannia ovat sitoutuneet siihen, että ero ei saa johtaa rajatarkastusten palauttamiseen Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille. EU on ehdottanut, että Pohjois-Irlanti pysyisi käytännössä osana EU:n sisämarkkinoita, jos jatkoneuvotteluissa ei keksitä parempaa ratkaisua.

Tavara liikkuisi vapaasti Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä. Sisämarkkinoiden raja siirtyisi Irlanninmereen.

Pääministeri May on torjunut ajatuksen, sillä se käytännössä muuttaisi Pohjois-Irlannin muusta Britanniasta erilliseksi saarekkeeksi ja saattaisi tuoda tullimuodollisuudet Britannian sisäiselle kaupalle.

Salzburgissa May toisti torjuvan kantansa. Muiden jäsenmaiden johtajat taas toistivat, että EU:n sisämarkkinoiden eheyttä pitää suojata.

Tämä tarkoittaa, että Irlannista ei pidä luoda takaporttia, jonka kautta EU-markkinoille voitaisiin tuoda kolmansista maista tavaraa edullisemmin ehdoin.

Mutta se tarkoittaa myös sitä, että Britanniaa ei haluta päästää poimimaan sisämarkkinoista vain niitä etuja, jotka sitä miellyttävät.

Pääministeri May on linjannut, että hän haluaa Britannian jatkavan eron jälkeen tavarakauppaa EU:n kanssa käytännössä yhtä vapaasti kuin nyt. Vastineeksi hän lupaa, että Britannia pitäisi sääntelynsä linjassa EU:n sääntöjen kanssa.

Salzburgissa Mayn ehdotus ammuttiin varsin suorasanaisesti alas.

– Ehdotettu kehikko taloudelliselle yhteistyölle ei toimi. Ei vähiten siksi, että se uhkaa viedä pohjaa sisämarkkinoilta, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk 27 EU:hun jäävän jäsenmaan puolesta.

Tusk sanoi myös, että eroneuvotteluiden totuuden hetki on lokakuun huippukokouksessa. EU-maiden johtajat luopuivat Salzburgissa siitä ajatuksesta, että jo nyt olisi päätetty järjestää marraskuussa ylimääräinen huippukokous brexit-neuvotteluiden loppuvääntöä varten.

Loppusuorasta tulee vauhdikas. Britannian konservatiivipuolueen puoluekokous päättyy 3. lokakuuta. May hakee sieltä mandaattia neuvotteluihin. Aikaa Irlannin rajapulman ratkomiseen jää noin kaksi viikkoa.

Jos ratkaisua ei löydy, loppuvääntö voidaan lykätä vielä marraskuulle. Mutta jos sekään ei riitä, Britannia voi lähetä unionista ilman sopimusta.

Lisää aiheesta:

Theresa May ei saanut taivuteltua muita EU-maita puolelleen Salzburgissa – Britannian ero EU:sta ilman sopimusta näyttää koko ajan todennäköisemmältä

Lue seuraavaksi