1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kehitysyhteistyö

Suomi sijoittaa miljoonia kehitysmaiden pienyrityksiin – "Uskomme, että yksityissektorilla on tulevaisuudessa vahva rooli myös kaikkein köyhimpien maiden tukemisessa"

Ensimmäiset investointikohteet ovat itäafrikkalaisissa Ugandassa ja Somaliassa.

Kirkon Ulkomaanavun tukemaa mekaanikkokoulutusta Kongossa. Kuva: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu

Suomi on päättänyt sijoittaa 16 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun) kehitysmaissa toimivien pienyrityksien tukemiseen.

Sijoitukset hoidetaan Kirkon Ulkomaanavun perustaman uuden sijoitusyhtiön kautta ja ne tulevat keskittymään pienyrityksiin, jotka toimivat maatalouden, elintarviketuotantonnon, rahoituspalvelujen ja uusiutuvan energian parissa.

Sijoitukset tulevat käytännössä olemaan 0,1–1 miljoonan euron kokoisia lainoja, joiden takaisinmaksuaika on 18 vuotta ja korko 0,5 prosenttia.

– Juuri pula kohtuuhintaisesta rahoituksesta on työpaikkoja synnyttävän yritystoiminnan yksi keskeinen este kehitysmaissa. Uusi yhtiö voi tarjota kasvun eväät sellaisella lupaavalle yritystoiminnalle, joka on vielä liian pientä kiinnostaakseen perinteisiä kehitysrahoitusyhtiöitä, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Hänen mukaansa yksityissektorilla tulee tulevaisuudessa olemaan aiempaa vahvempi rooli köyhimpien maiden tukemisessa.

Kirkon Ulkomaanapu valikoitui kumppaniksi, koska sillä on toiminnanjohtaja Jouni Hembergin mukaan sekä kokemusta että henkilökuntaa maissa, joihin sijoitukset kohdistuvat.

Kirkon Ulkomaanapu tulee tukemaan kohdeyrityksiä muutenkin kuin lainojen avulla. Niille tarjotaan myös opastusta taloudenhoidossa, yritystoiminnan tukemisessa ja markkinoinnissa.

Toiminta sijoittuu pienten yksityishenkilöille menevien mikrolainojen sekä perinteisten kehitysrahoitusyhtiöiden välimaastoon.

– Tälla saralla ei ole muita toimijoita ja myös riskit ovat suuremmat, Hemberg sanoo Development Today -lehden haastattelussa.

Ensimmäiset tuettavat yritykset sijaitsevat itäafrikkalaisissa Ugandassa ja Somaliassa.