1. yle.fi
  2. Uutiset

Saudi-Arabiassa harvinainen oikeustapaus: Tyttärelle passi isän vastustuksesta huolimatta

Tuomioistuimen tuoreen päätöksen mukaan isän on anottava passia ulkomaille opiskelemaan haluavalle tyttärelleen.

Saudi-Arabia
Saudiarabialaisia naisia saapumassa moskeijasta.
EPA / STR

Saudi-Arabiassa siviilituomioistuin on päättänyt harvinaisessa oikeusjutussa, että 24-vuotiaalle naiselle on myönnettävä passi siitä huolimatta, että naisen isä on vastustanut tätä jyrkästi.

Konservatiivisessa kuningaskunnassa nainen on miehen holhouksessa, eikä nainen ei voi anoa passia matkustaakseen ulkomaille ilman miehen, isän tai muun miespuolisen sukulaisen lupaa.

Jeddan kaupungista kotoisin oleva nainen oli hakenut oikeudelta päätöstä, jolla isän huoltajuus tyttäreen katkaistaisiin. Isä oli kieltäytynyt anomasta passia yliopistossa opiskelleelle tyttärelleen, joka toivoi pääsevänsä opiskelemaan ulkomaille.

Tuomioistuimen tuoreen päätöksen mukaan isän on anottava passi tyttärelleen.

Valtiollisen Okaz-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan 24-vuotias nainen on asunut viimeiset kymmenen vuotta äitinsä kanssa eikä tytär ole nähnyt isäänsä kuuteen vuoteen.

Siviilituomioistuimen päätös kirvoitti tuoreeltaan laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Olen yllättynyt järjestelmän ristiriitaisuudesta. Loppujen lopuksi isä pakotettiin hakemaan passia hänen vastustuksestaan huolimatta. Miksi naisten ei annettaisi hankkia passia itselleen, jolloin säästettäisiin sekä aikaa että vaivaa? ihmetteli saudiarabialaiskeskustelija Twitterissä.

Saudi-Arabiassa on tehty viime aikoina naisten asemaa parantavia uudistuksia, joiden tarkoituksena on uudistaa öljyriippuvaisen kuningaskunnan taloutta modernimmaksi.

Kruununprinssi Muhammed bin Salmanin "Saudivisio 2030" – uudistussuunnitelman tavoitteena on, että kolmannes maan naisista olisi mukana työelämässä. Tällä hetkellä töitä tekee reilu viidennes saudiarabialaisnaisista.

Kuluneena vuonna kuningaskunnassa tehtiin historiallinen uudistus, jonka myötä naiset saivat viimein ajo-oikeuden.

Maassa on kuitenkin voimassa yhä mieshuoltajien järjestelmä, vaikka sääntöjä onkin höllennetty. Siksi saudiarabialaiset naiset tarvitsevat miehensä, veljensä tai isänsä luvan ulkomaille matkustamisen lisäksi esimerkiksi avioitumiseen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi