Jätteen määrä kasvaa rajusti – käsittely monissa maissa lapsenkengissään

Monet suuryhtiöt ovat luvanneet vähentää tuottamansa jätteen määrää tai tehdä siitä kierrätettävää.

jätehuolto
Lapsia kaatopaikalla keräämässä jätteitä.
Lapset keräsivät myytäväksi kelpaavaa jätettä Guwahatin kaatopaikalla Intiassa kesäkuussa.EPA

Syntyvän jätteen määrä maapallolla voi kasvaa jopa 70 prosenttia 30 vuodessa, kertoo Maailmanpankin tuore selvitys (siirryt toiseen palveluun).

Kun tällä hetkellä ihmiset tuottavat kaksi miljardia tonnia jätettä vuodessa, voi määrä kasvaa 3,4:ään miljardiin tonniin

Vauraat maat tuottavat jätteestä kolmanneksen, vaikka niiden väkimäärä on vain 16 prosenttia koko maapallon väestöstä. Monet rikkaat maat ovat kuitenkin ryhtyneet toimiin jätteen määrä vähentämiseksi ja sen järkeväksi hyödyntämiseksi.

Kehitysmaissa edelleen yli 90 prosenttia jätteestä päätyy kaatopaikoille, sillä mailla ei ole ollut varaa tai halua kehittää jätteenkeräystä ja -hyödyntämistä.

Maailmanpankki kiinnittää erityisesti huomiota Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, jossa jätteen määrä kolminkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, ellei toimenpiteisiin ryhdytä. Etelä-Aasiassa määrän odotetaan kaksinkertaistuvan.

Maailmanpankki muistuttaa, että jätteiden keräys ja hyötykäyttö parantaisi ympäristön tilaa sekä ihmisten terveyttä ja tuottavuutta.

Jätteiden käsittely ja hävittäminen tuottavat lisäksi viisi prosenttia ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kaasuista.

Suuryhtiöt muovitalkoisiin

Monet suuryritykset ovat päättäneet osallistua hankkeeseen, joka vähentää muovijätteen määrää meressä. Suunnitelman mukaan kaikki yhtiöiden käyttämä muovi olisi kierrätyskelpoista vuonna 2030.

Hankkeesta kerrottiin G7-maiden kokouksessa Kanadan Halifaxissa eilen torstaina.

Mukana on esimerkiksi Walmart, IKEA, Dow Chemicals, Coca-Cola ja BASF. Lisäksi mm. Unilever ja Volvo kannattavat hanketta omien tavoitteidensa mukaisesti.

Hanke on osa kesäkuussa G7-maiden Kanadan huippukokouksessa solmittua Ocean Plastics Charter -sopimusta, jonka allekirjoittivat Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia ja EU. Yhdysvallat ja Japani kieltäytyivät osallistumasta.

Erityisongelma ovat meret

Hankkeessa erityishuomio kiinnitetään mereen päätyviin jätteisiin. Tutkimusten mukaan 70 prosenttia suurikokoisesta kelluvasta jätteestä on peräisin kalastusaluksista.

Arvioiden mukaan vuosittain uppoaa mereen 640 000 tonnia verkkoja ja muuta kalastusvälineistöä.

Meressä ajelehtivat kalastusvälineet tappavat kalojen ohella satoja tuhansia hylkeitä, delfiinejä, merileijonia, kilpikonnia, valaita ja merilintuja.

Hankkeessa yritetään luoda järjestelmä, jonka avulla käytöstä poistettavat kalastusverkot ja muut laitteet voidaan hävittää asiallisesti.

Lähteet: Reuters, AFP