Hyppää sisältöön

Veneveistäjä aikoo onnistua siinä, missä tuhannet epäonnistuvat: löytää elämäntyölleen jatkajan

Toivotuista omistajanvaihdoksista vain noin puolet toteutuu. Startup-yrityksen perustamista pidetään houkuttelevampana kuin toimivan yrityksen ostamista.

Nurmeslainen Aki Ruotsalainen on rakentanut puuveneitä 40 vuotta. Nyt mies etsii itselleen seuraajaa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Venevaneri saa hetkessä muotonsa, kun Aki Ruotsalainen pyyhkäisee reunalautaa sähköhöylällä. 40 vuoden ammattitaidolla ei enää tarvitse mitata jokaista kulmaa.

– Heti kun tuntuu, että tämän työn osaa, niin rupeaa tulemaan kremppoja. Sieltä se 65 lähestyy, Ruotsalainen naurahtaa.

60 vuotta täyttänyt Ruotsalainen toivoo pääsevänsä eläkkeelle viiden vuoden sisällä. Sitä ennen veneveistämölle pitäisi löytää jatkaja.

Tilastojen valossa se on haastava tehtävä. Viime vuosina vain noin puolet toivotuista omistajanvaihdoksista on toteutunut. Mikäli osuus ei lähivuosina kasva, tuhannet ihmiset joutuvat pettymään.

Viimeisimmän selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) (pdf) Suomessa oli 78 000 ikääntyvää yrittäjää. Heistä vajaa puolet toivoi löytävänsä yritykselleen ostajan.

80 000 työpaikkaa kiinni omistajanvaihdoksen onnistumisesta

Yritystoiminnan jatkuminen on kohtalon kysymys koko Suomessa. Suurin osa yrityksistä on pieniä palvelualan yrityksiä, mutta joukossa on myös merkittäviä työnantajia. Tuoreen tutkimuksen mukaan omistajanvaihdos on edessä 16 000 työnantajayrityksessä (siirryt toiseen palveluun) (Elinkeinoelämän keskusliitto). Työpaikkoja näissä yrityksissä on 80 000.

Kovimmat panokset ovat maaseudulla, sillä jos yritys lopettaa, tilalle tuskin tulee toista.

– Mitä harvemmin asuttu alue sitä suuremmat ovat heijastevaikutukset. Jos paikkakunnalta puuttuu vaikka parturi tai hammaslääkäri, se vaikuttaa heti seudun vireyteen ja houkuttelevuuteen mahdollisten muuttajien silmissä, kertoo projektipäällikkö Mika Haavisto Omistajanvaihdosfoorumista.

Omistajanvaihdosfoorumi on työ- ja elinkeinoministeriön, elinkeinoelämän järjestöjen ja rahoitusalan yhteinen hanke, jonka tavoitteena on vauhdittaa yrityskauppoja.

Aki Ruotsalainen on valmis opettamaan työnsä seuraajalleen. Toiveissa on löytää esimerkiksi puuseppä, jolla on jo kokemusta puun käsittelystä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Lainahanat tiukassa – suojelee huonoilta kaupoilta

Aki Ruotsalaisen veneveistämö sijaitsee Pielisen kupeessa Nurmeksessa. Liikenneyhteydet ovat hyvät, valtatie 6 kulkee aivan veistämön vierestä. Töitä riittää, sillä ammattitaitoiset veneenrakentajat ovat harvassa. Ruotsalainen on valmis opettamaan veneenrakentamisen salat seuraajalleen.

Monista hyvistä puolista huolimatta jatkajaa ei ole löytynyt. Parin kiinnostuneen kohdalla kynnykseksi on muodostunut raha.

– Veneenrakennus on kausiluonteista. Rahaa tehdään muutaman kuukauden aikana. Monellakaan ei ole riittävästi vanhaa rahaa, jotta he pystyisivät hyppäämään yrittäjäksi, Aki Ruotsalainen kertoo.

Kymmenen vuoden takainen finanssikriisi jätti jäljet yritysluottoihin. Rahoitus on tiukassa, ja saadakseen luottoa vakuuksien on oltava kunnossa.

Toiveissa on saada eläketulo kerralla. On todella murheellista, jos yrityksestä ei saakaan mitään.

Mika Haavisto

Omistajanvaihdosfoorumin Mika Haavisto näkee tässä etujakin. Mikäli yrityskauppaan saa lainaa, voi olla aika varma, ettei osta huonoa yritystä. Isompana jarruna hän pitää yritysten arvon määrittämistä. Yrityksistä pyydetään liian kovaa hintaa niiden tuottoon nähden.

– Voi olla, ettei yrittäjä ole maksanut itselleen kunnollista palkkaa, ja eläke on jäänyt pieneksi. Toiveissa on saada eläketulo kerralla yrityksen myynnin yhteydessä. On todella murheellista, jos yrityksestä ei saakaan mitään, Haavisto sanoo.

Tai sitten yrityksen eteen on uhrattu koko elämä, perhesuhteet ja harrastukset, ja myyntihinnassa yritetään saada tästä korvaus. Ostajalle sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan tärkeintä on yrityksen kannattavuus.

Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Jokaisen yrittäjän olisi mietittävä yrityksensä myymistä

Paras keino saada yrityksenä kaupaksi, on pitää se kannattavana. Mika Haaviston mukaan suurin virhe on jäähdytellä eli laiminlyödä yrityksensä kehittäminen tai jopa ajaa alas toimintoja vain siksi, että itse on luopumassa yrityksessä.

– Pidä yrityksesi myyntikunnossa ja myy se, kun aika on. Lähde liikkeelle ajoissa, Haavisto tiivistää.

Hänen mukaansa omistajanvaihdoksen tulisi olla mielessä kaiken ikäisillä yrittäjillä.

– Yrittäjän tulisi keskittyä siihen yrityksen elinkaaren vaiheeseen, jonka parhaiten taitaa. Yksi on hyvä käynnistäjä, toinen toiminnan vakiinnuttaja ja kolmas vaikkapa kansainvälistäjä.

Taantumassa yrityksille oli enemmän kysyntää

Talouskasvu on parantanut yritysten kannattavuutta monilla aloilla. Kiinnostus yrittämistä kohtaan ei kuitenkaan ole kasvanut samaa tahtia.

Veneveistämön kotikulmilla Ylä-Karjalassa kiinnostus näyttää jopa laimenneen. Taantuman aikana kyselyjä myytävistä yrityksistä tuli Etelä-Suomesta saakka, nyt kysyntä on hiljentynyt.

– Lamavuosien aikaan se oli oikeastaan pakon sanelemaa. Ihmiset joutuivat hakemaan, mistä voisivat saada leivän itselleen, kertoo yhteyspäällikkö Aki Nevalainen Pielisen Karjalan kehittämiskeskuksesta Pikesistä.

Pikesin alueella, Nurmeksessa ja Valtimolla, on julkisesti kaupan runsaat kymmenkunta yritystä. Hiljaisessa myynnissä yrityksiä on useita.

Asiakkaita olisi kyllä riittänyt, mutta jos sen leipänsä saisi vähän helpommalla.

Aija Harakka

Nevalaisen mukaan elämisen edellytykset ovat kunnissa kohdallaan. Vaikka väki on vähentynyt, palvelutarjonta on vielä hyvä. Yrittäjän kannalta ongelmana on työvoiman saatavuus.

Valtimolla Ravintola Seiskalle etsitään nyt jatkajaa, kun 25 vuotta ravintolaa pyörittänyt pariskunta uupui.

– Ei löydy henkilökuntaa ja itse ei enää jaksa. Viikonloput olisi pitänyt olla töissä lähes kellon ympäri. Asiakkaita olisi kyllä riittänyt ihan mukavasti, mutta jos sen leipänsä saisi vähän helpommalla, ravintolasta luopunut Aija Harakka toteaa.

Pienelle kunnalle ravintolan loppu on niin kova isku, että asiasta on tehty jopa valtuustoaloite (siirryt toiseen palveluun) (Ylä-Karjala). Toistaiseksi kiinnostuneita on ollut muutamia, mutta ostajaa ei ole löytynyt.

Kynnys yrittäjäksi on yhä korkea.

– Osalle yrittäjyys itsessään on pelottavaa. Siihen liittyy paljon vastuuta ja vaaditaan laaja-alaista osaamista, Aki Nevalainen toteaa.

Ravintola Seiska sulki ovensa elokuussa 2018, kun yrittäjät uupuivat. Aija Harakka ehti palvella tiskin takana neljännesvuosisadan. Poika Eetu muutaman vuoden. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Seksikäs startup syö intoa yrityskauppoihin

Mielikuvilla on iso merkitys. Yrittäjiksi mielivät perustavat usein mieluummin uuden yrityksen kuin ostavat vanhan. Etenkin nuoret pitävät startup-yrityksen perustamista houkuttelevampana kuin toimivan yrityksen ostamista.

– Ajatuskulkuna on, että perustan oman yrityksen, teen siitä menestyvän, myyn sen ja saan paljon rahaa. Tie yrittäjyyteen voi käydä myös yritysoston kautta. Se ei ehkä ole yhtä seksikästä, mutta se on paljon helpompi tie, Mika Haavisto sanoo.

Toimivalla yrityksellä on tuotteita, palveluja, asiakkaita ja laskutusta eli kassavirtaa. Lisäksi yrityksissä on osaamista, jonka soisi säilyvän.

Ruotsalaisen veneveistämö on tästä hyvä esimerkki. Yhden miehen yrityksen menettäminen ei ole iso juttu, mutta yhden miehen ammattitaidon menettäminen on.

Mielikuvien muuttamiseksi startupien rinnalla on ryhdytty puhumaan restartup-yrityksistä. Suomeksi ne ovat yrityksiä, joissa omistajanvaihdos on tekeillä tai juuri tehty.

Mika Haavisto muistuttaa, että uusi yrittäjä tuo aina mukanaan omat toimintamallinsa ja tavoitteensa.

– Yritykselle omistajanvaihdos on uusi alku.