Hyppää sisältöön

Ikänäköleikkauksia markkinoidaan myös kaihin estämisellä – osa silmälääkäreistä kyseenalaistaa terveen silmän operoinnin

Silmien likinäön laserleikkausten rinnalle ovat tulleet ikänäköleikkaukset. Mykiön vaihtamisella moniteholinsseihin vältetään samalla harmaakaihin synty. Yksityisillä klinikoilla tehtävä leikkaus ei kuitenkaan ole riskitön.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Moni tuskailee lukulasiensa kanssa. Ravintolassa ei näe ruokalistaa ilman laseja eikä kaupassa tuotteen ainesosia. Niitä on kotona joka pöydällä ja toisaalta ei löydy mistään.

Tähän touhuun kyllästyy entistä useampi ja hakeutuu yksityiselle silmäklinikalle ikänäköleikkaukseen. Harva tietää, että samalla poistuu harmaakaihin vaara.

Leikkaus ei ole riskitön

Yleisimmin ikänäöstä kärsivät yli 60-vuotiaat ja toisaalta alle 40-vuotiaita asia ei koske vielä lainkaan. Viime vuosina ovat alkaneet yleistyä myös viisikymppisten ikänäköleikkaukset.

– Mitä nuorempana ikänäkö- ja kaihinestoleikkaus tehdään, sen todennäköisempää on, että mykiöpussijärjestelmää joudutaan korjaamaan, sanoo HUS:in silmätautien ylilääkäri Jukka Moilanen.

Leikkauksen vakavin komplikaatio on silmän sisäinen bakteeritulehdus. Sen riski on kuitenkin vain 1/10 000:een. Joillekin voi myös tulla sarveiskalvon samenemista. Lisäksi verkkokalvon riski irrota kasvaa. Tekomykiö voi myös vaihtaa paikkaa.

Paljonko maksaa ja kuka hoitaa jälkipyykin?

Kun mykiö vaihdetaan moniteholinsseihin, laskun summa on noin 5 000 euroa. Yksiteholinsseillä leikkaus on halvempi ja siinä eriparisiksi tehdyistä silmistä toinen näkee lähelle ja toinen kauas. Kunnallisella puolella moniteholinssit ovat noin kuusi kertaa arvokkaampia kuin yksiteho-kaihilinssit eikä siellä ikänäköleikkauksia tehdä.

– Ei tästä koskaan tule yhteiskunnan kustantamaa hoitoa, se on liian kallista, sanoo ikänäköleikkauksia yksityisellä Medilaser-klinikalla tekevä silmäkirurgi Harri Koskela.

Julkisen puolen silmälääkärit kyseenalaistavat kuitenkin jo nyt sen, että kunnallinen sairaala joutuu huolehtimaan yksityisten klinikoiden mahdollisesta jälkipyykistä. Jos terveen silmän leikkauksista seuraa myöhemmin ongelmia, niin kunnallinen puoli korjaa.

– Tulevassa sotessa olisi hyvä ottaa kantaa siihen, kuka maksaa korjauskulut. Onko se aina yhteiskunta vai pitisikö yksityisten laitosten myös osallistua tähän maksun laskuun, kysyy ylilääkäri Jukka Moilanen.

Kaihi ei aiheuta pysyvää näkövammaa ja niidenkin leikkauksia on julkisella sektorilla kyetty viime vuosina lisäämään. Lisäksi jonot ovat lyhentyneet. Tällä hetkellä keskimääräinen jonotusaika on kolme kuukautta. Tampereen yliopistollisen sairaalan silmäklinikan johtaja, professori Anja Tuulonen muistuttaa, että julkinen sektori tekee vuodessa noin 55 000 kaihileikkausta.

Rahastetaanko kaihipelolla?

Julkisen puolen silmälääkärit eivät pidä tarkoituksenmukaisena, että terveiden silmien ikänäköleikkauksia markkinoidaan myös harmaakaihin estämisellä. Julkisesti rahoitetussa terveydenhuollossa nähdään, että kaihi hoidetaan sairautena sitten kun se tulee.

– Terveydenhuolto on hyvin voimakkaasti kaupallistunut. Erilaiset sairauksien tiedostamiskampanjat lisäävät kysyntää. Olen tavannut kaihileikkausten tuotesijoittelua jopa kesäteatteriesityksissä, kertoo Tuulonen.

Yksityisen klinikan Harri Koskela haluaa korostaa, että linssileikkaus on elämän luksusta.

– Se nostaa elämänlaatua ja sitä voi verrata kauneuskirurgiaan. Kaikki voivat kuvitella, miten ikävät silmälasit ovat monessa tilanteessa.

Ikänäkö edeltää harmaakaihia

Ikänäkö johtuu siitä, että silmän sisällä oleva mykiö eli oma linssi kovettuu ja lähinäkö huononee. Kaikille käy näin myötä. Joudumme hankkimaan ensimmäiset lukulasit keskimäärin 45-vuotiaana.

– Harmaakaihi on askel eteenpäin ikänäöstä. Kun ikänäössä silmän linssi on kovettunut, niin sen lisäksi se sumentuu, selittää Medilaserin Koskela.

Teknisesti ikänäkö- ja kaihileikkaus on samanlainen, mutta pelkässä kaihileikkauksessa laitetaan yleensä yksiteholinssi. Ikänäön linssileikkauksessa silmään operoidaan moniteholinssi, jotta henkilö näkee kaikille etäisyyksille.