Erityisjärjestelyt Savonlinnan taidelukiossa pelastivat vaikeasta migreenistä kärsivän abiturientin syksyn kirjoitukset – teki sähköiset yo-kokeet ilman tietokonetta

Helpottunut ja onnellinen abiturientti. Näin voisi kuvailla vaikeasta migreenistä kärsivää Iida Hämäläistä, joka teki syksyn sähköiset yo-kokeensa paperille ja oli tyytyväinen erityisjärjestelyin toteutettuun avustettuun tulostukseen.

ylioppilaskirjoitukset
Iida Hämäläinen sai tänään hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan hänellä on oikeus tehdä ylioppilaskoe tietokoneen sijaan paperilla.
Kiitos hallinto-oikeuden kesäkuisen päätöksen, Iida Hämäläinen sai tehdä kaksi jäljellä ollutta sähköistä yo-koettaan erityisjärjestelyin paperilla avustajansa avulla.Iida Hämäläinen

SavonlinnaSavonlinnan taidelukiossa tehtiin viime viikon keskiviikkona ja perjantaina historiaa, kun kerimäkeläinen abiturientti Iida Hämäläinen teki kaksi jäljellä ollutta sähköistä ylioppilaskoettaan erityisjärjestelyin paperilla avustajansa avulla. Hämäläinen sanoo avustetun tulostuksen toimineen yllättävän hyvin.

– Ensimmäisen kerran kuullessani tästä järjestelystä olin vähän äimän käkenä, että tuleekohan onnistumaan. Oli siinä tietysti jonkun verran säätämistä tulostamisen kanssa, mutta hyvin siitä selvittiin, Hämäläinen kertoo.

Vaikeasta migreenistä kärsivä Hämäläinen on joutunut kaksi kertaa suoraan sähköisestä yo-kokeesta sairaalaan migreenikohtauksen takia. Sairaalakeikka tuli viime syksynä ja viimeksi keväällä. Hämäläinen on helpottunut saatuaan yo-urakan kunnialla päätökseen.

– Nyt ei tarvinnut pelätä sitä kipua. Sitä tietää, että tietokoneella ollessa alkaa sattua niin kovaa päähän, että pitää ottaa paljon lääkettä, eikä se välttämättä edes riitä.

Hallinto-oikeuden päätös mahdollisti yo-kokeet tulosteina

Hämäläinen anoi aiemmin ylioppilaskokeiden suoritustavoista päättävältä ylioppilastutkintolautakunnalta lupaa tehdä kokeet perinteisesti paperilla, mutta lupaa ei myönnetty. Niinpä Hämäläinen ja hänen perheensä valittivat hallinto-oikeuteen. Kesäkuisessa päätöksessään hallinto-oikeus totesi ylioppilastutkintolautakunnan menettelyn rikkovan kansalaisten tasavertaisuutta, joten syksyn kirjoituksissa Hämäläinen sai käyttää sähköisessä yo-kokeessa tulosteita apunaan.

Ylioppilastutkintolautakunta ei kommentoi yksittäisiä tapauksia. Lautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä kommentoi kuitenkin yleisellä tasolla hallinto-oikeuden päätöstä.

– YTL on tulkinnut hallinto-oikeuden päätöstä niin, että kokelaalle myönnetyt erityisjärjestelyt eivät ole olleet riittäviä hänen tilanteensa huomioon ottaen.

Hämäläiselle ja hänen perheelleen valitusprosessi oli raskas. Piti etsiä paljon tietoa siitä, minkä perusteella valituksen voisi tehdä hallinto-oikeuteen.

– Siinä oli onneksi koulu tosi hyvin mukana, ja äiti teki ison työn etsiessään kaikkia lakipykäliä. Hankalinta oli varmaan hallinto-oikeuden päätöksen odottaminen, milloin se tulee ja kerkeekö se edes täksi syksyksi. Onneksi se kuitenkin nyt ehti, Hämäläinen huokaa helpottuneena.

Ylioppilastutkintolautakunta käsitteli erityisjärjestelypyynnön uudestaan. Lautakunnan pääsihteeri sanoo hallinto-oikeuden pitäneen lähtökohtana sitä, että erityisjärjestelynä toteutettaisiin paperille tulostetut tehtävät siltä osin kuin se on mahdollista.

– Hallinto-oikeuden perusteluissa näkyi kyllä, että nykyaikaisissa kokeissa ja opetussuunnitelman tavoitteissa on aika monimuotoisiakin tehtäviä ja materiaaleja ja että ihan kaikilta osin se (paperille tulostaminen) ei ole mahdollista, Tähkä selventää.

Avustaja tietokoneen käyttäjänä

Yo-kokeen avustettu tulostus oli käytössä ensimmäistä kertaa Suomessa Iida Hämäläisen kirjoittaessa englannin pitkän oppimäärän 19. syyskuuta ja yhteiskuntaopin 21. syyskuuta. Avustetussa tulostuksessa avustaja voi tulostaa kokelaan pyytämät osuudet kokeesta.

– Kokelas voi sanella avustajalle vastauksensa tai kirjoittaa ne paperille. Avustaja kirjaa vastauksia suoraan koejärjestelmään tai skannaa osuuksia. Kokelas voi tarkistaa tulosteesta vastauksensa, YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä havainnollistaa.

Kokelaalla on avustetussa tulostuksessa käytössään avustajan lisäksi erillinen tila. Ylioppilastutkintolautakunta ohjeistaa kokelaan lukiota teknisen järjestelyn toteuttamisessa. Joidenkin yo-kokeiden osioiden tulostaminen paperille on mahdotonta, koska kokeissa voi olla monimuotoisia osuuksia. Esimerkiksi kokeen kuultavat osuudet eivät ole tulostettavissa.

– Avustaja voi käynnistää kokelaalle kuultavat osuudet. Jos kokeessa on yksityiskohtia, joista kokelas haluaa lisätietoja, niin avustaja voi ottaa niistä kokelaan pyynnöstä kuvakaappauksia. Avustaja voi tehdä kokelaan ohjeistuksessa kaikkea sitä koneella, mitä kokelas ei itse siinä kokeessa pysty tekemään, Tähkä kertoo.

Englannin kokeessa Hämäläinen tarvitsi avustajaa enemmän kuin yhteiskuntaopin kokeessa.

– Englannin kokeessa oli videoaineistoja, joita avustaja minulle selitti ja auttoi niiden kanssa. Sen lisäksi oli englannin kuuntelu, jossa avustaja tauotti minulle ja laittoi hommat pyörimään koneelta. Sitten minä vastailin paperille, hän kertoo.

Iida Hämäläinen Savonlinnan taidelukion pääovella
Savonlinnan taidelukion abiturientti Iida Hämäläinen tähtää oopperalaulajaksi.Kati Rantala / Yle

Haaveammattina oopperalaulaja

Yo-kirjoitusten ollessa nyt ohi Iida Hämäläinen aikoo vähän aikaa ottaa ihan rennosti. Keväällä hän jää taidelukioon kouluavustajaksi ja hakee opiskelemaan klassista laulua. Hämäläinen haaveilee oopperalaulajan ammatista.

– Siinä ei ainakaan vielä paljon tietokonetta tarvitse. Lavalla voi laulaa ilman tietokonettakin, hän hymyilee.

Hämäläisellä on kotona tietokone, johon on asennettu sinisen valon suodatin. Sen avulla hän pystyy olemaan vähän pidempään koneella. Puoli tuntia tai maksimissaan tunnin, jonka jälkeen pitääkin ottaa päikkärit.

Hämäläinen myöntää tietokoneellisen tulevaisuuden huolestuttaneen häntä aiemmin enemmän. Varsinkin lukion alkuaikoina hän kertoo ajatelleensa, että opiskella ei voi ilman tietokonetta. Silloin Hämäläinen koki tietokonekeskeisyyden ongelmaksi, mutta osaa nyt olla rennosti asian kanssa.

– Nyt olen jotenkin oppinut elämään sen ajatuksen kanssa, että hyvin pärjään ilmankin.

Erityisjärjestelyihin vaaditaan lääkärintodistus

Kaikkiin sairauden ja vamman perusteella myönnettäviin erityisjärjestelyihin tarvitaan lääkärintodistus. YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo erityisjärjestelyjen hakemiseen tarvittavan mielellään heti lukion alusta lähtien pohdintaa ja suunnittelua siitä, miten yo-tutkinnosta selvitään. Anomukseen tarvitaan lääkärin lausunnon lisäksi tietoja lukiolta erityisjärjestelyjen toteuttamisesta, niiden tarpeellisuudesta ja toimivuudesta.

Iida Hämäläinen kehuu ylioppilastutkintolautakunnan tiedottaneen ja opastaneen häntä ja Savonlinnan taidelukiota todella hyvin erityisjärjestelyissä.

– Meille tuli YTL:stä mies tänne, ja hän selitti meille ihan viimeisen päälle, että miten nämä kaikki hommat toimivat. Hän kysyi minulta monta kertaa, että jännittääkö tai hermostuttaako minua tai haluanko tietää vielä jotakin, Hämäläinen kiittelee.

Abiturientille, jonka terveys estää sähköisen kokeen tekemisen, on annettava mahdollisuus menestyä kokeissa. YTL:n pääsihteeri sanoo pelkän paperisen kokeen olevan kohtuuton tilanne opiskelijan kannalta. Opetussuunnitelman perusteet edellyttävät sitä, että yo-kokeeseen sisältyy monimuotoisia tavoitteita ja taitoja.

– Avustajan käyttäminen kokeessa antaa sen mahdollisuuden, että kokelas pääsee vastaamaan oikeastaan käytännössä kaikkiin tehtäviin hyvin monipuolisesti. Pelkkä paperinen koe olisi aika kalpea versio, jos sieltä vain yksinkertaisesti jätettäisiin pois ne osuudet, joita ei ole mahdollista tulostaa suoraan, Tähkä sanoo.

Tähkä uskoo, että tulevaisuudessa ylioppilastutkintolautakunnalle tulee muutamia vastaavia erityisjärjestelyhakemuksia. Kokelaan, jonka terveydelle sähköisen kokeen tekeminen on kohtuutonta, on mahdollista käyttää yo-kokeessa avustettua tulostusta.

– Varsinaista paperista koetta ei ole jatkossakaan mahdollista tehdä. Tässä (erityisjärjestelyssä) edellytetään erityisen painavia terveydellisiä perusteita ja sitä, että muut erityisjärjestelyt eivät ole riittäviä, Tähkä painottaa.