Edellinen Mauri-myrsky tempaisi mökin perustuksiltaan saarelta ja tuulta oli jopa 40 metriä sekunnissa: Muistatko Mauri-myrskyn vuodelta 1982?

36 vuotta sitten hirmumyrsky Mauri tuhosi Lappia. Tuuli katkoi puita, kuin tulitikkuja. Vuoden 1982 Mauri on yksi Suomen rajuimmista myrskyistä.

Rajut myrskyt
Aalto lyö rantaan.
Risto Koskinen / Yle

Syysmyrsky puistattaa Suomea lauantaina. Tuulet etenevät mereltä maan länsiosaan ja sisämaahan, jossa pahin myräkkä koetaan keskipäivällä ja alkuiltapäivällä. Tuulenpuuskien odotetaan olevan voimakkuudeltaan noin 20 metriä sekunnissa.

Aaltojen korkeus voi nousta neljään metriin.

Vedenkorkeus nousee eniten Perämeren pohjukassa. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan merenpinta käy Kemissä korkeimmillaan 145 senttimetrissä.

Myrskyvaroitus on annettu Perämeren pohjoisosaan ja eteläosaan. Iltapäivällä ja illalla on etelämyrskyä 21 metriä sekunnissa.

Nyt riehuvan syysmyrskyn nimi on Mauri 18. Myrskyllä on nimikaima vuodelta 1982, jonka moni pohjoissuomalainen muistaa elävästi.

Yle Kemin Facebookissa monet muistelivat Lapissa vuonna 1982 riehunutta Mauri-myrskyä. (siirryt toiseen palveluun)

"Hyvin muistan. Kemin Karjalahden sillalla lensin tuulen voimasta kaidetta päin ja olin tippua sillalta alas rautatien pääle, ja sitten myöhemmin puu kaatu linja-auton eteen. Vähällä oli ettei kaatunut bussin pääle."

"Kyllä on muistissa. Tankkasin Haaparannalla autoa, kun huoltoasemalta lähti kattopellit lentoon. Sitten ajeltiin myrskyn kanssa ”kilpaa” Ivaloon läpi pimeiden kylien ja tielle kaatuneita puita kierrellen."

"Mullaki karkas Kalkkinokan laiturista 6-metrinen puinen kajuutta-vene."

Veneitä kuivalla maalla
Vuoden 1982 Mauri-myrsky paiskasi raskaita purjeveneitä pitkälle mantereelle.YLE

Edellinen Mauri vaati kaksi kuolonuhria

Pohjois-Suomessa 22.9.1982 riehunut Mauri-myrsky oli rajuimpia myrskyjä kautta aikojen Suomessa.

Kovimmillaan jopa 40 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi metsää miljoonia kuutiometrejä, repi talojen kattoja ja aiheutti tulvatuhoja.

Myrsky vaati myös kaksi kuolonuhria.

Saarimökiltään suojaa hakenut pariskunta löytyi kuolleena Torniossa myrskyn jälkeen. Tuuli oli irrottanut mökin perustuksiltaan ja kuljettanut sen kilometrin verran veden pinnalla mantereelle. Mökin sisällä olleet olivat murskautuneet rantaa vasten.

Menehtyneiden omaiset vaativat Ilmatieteen laitosta tilille siitä, että se ei ollut varoittanut kansalaisia tarpeeksi myrskyn voimakkuudesta.

Lue myös: Yle seuraa Mauri 18-myrskyn vaiheita – kova tuuli voi katkoa sähköjä