1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Soini

Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta: selkeä tuki äänin 100–60

Eduskunta äänesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) epäluottamuksesta ministerin aborttikantojen takia.

Timo Soini
Päivi Räsänen halaa Timo Soinia.
Kristillisten Päivi Räsänen halasi Timo Soinia äänestyksen jälkeen eduskunnassa perjantaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunta on äänestänyt ulkoministeri Timo Soiniin (sin.) kohdistuneesta epäluottamuslauseesta. Epäluottamuslause koski Soinin esittämiä abortin kieltämistä tukevia kannanottoja.

Eduskunnan sivuilla olevan virallisen tuloksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Soini sai eduskunnan luottamuksen jatkaa ulkoministerin tehtävässä äänin 100-60. Äänestyksessä jaa-ääniä annettiin 100, ei-ääniä 60, tyhjiä 18 ja poissa-ääniä 21.

Sekaannusta äänestystuloksen tulkinnassa aiheutti kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen (kok.) väärä napinpainallus.

Vartiainen ilmoitti heti äänestyksen jälkeen painaneensa vahingossa uudestaan läsnä-nappia, mutta tarkoittaneensa painaa jaa-nappia eli äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta. Näin Vartiainen rekisteröityi poissaolevaksi.

Äänestyksen lopputulokseen Vartiaisen ilmoituksella ei kuitenkaan enää ollut vaikutusta. Äänestysnappia painettuaan kansanedustaja voi saada pöytäkirjaan merkinnän virheestään, mutta hän ei voi enää muuttaa ääntään.

Hallituksen edustajista äänestyksestä pois jäivät myös kokoomuksen Lenita Toivakka, Sari Multala, Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen, sinisten Tiina Elovaara ja Maria Lohela sekä keskustan Mauri Pekkarinen.

Myös opposition puolella kärsittiin sekaannuksista. Kansanedustajat Emma Kari (vihr.) ja Sanna Marin (sd.) kertoivat Twitterissä olleensa läsnä salissa ja äänestäneensä ei, mutta äänet eivät menneet perille ja molemmat kirjattiin poissaolevaksi äänestyksestä.

Kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen kertoivat äänestyksen jälkeen ilmoittautuneensa tarkoituksella poissaoleviksi, vaikka olivat läsnä salissa.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta äänestettiin perjantaina 21.9. eduskunnassa. SDP esitti torstaina Soinille epäluottamusta tämän abortin kieltämistä tukevien kannanottojen vuoksi. Ylen suoraa lähetystä juonsivat politiikan toimittajat Tulikukka de Fresnes ja Ari Hakahuhta.

Hallituspuolueiden kansanedustajat, joiden ääni rekisteröityi ”poissa”

He olivat paikalla äänestyksessä

He olivat paikalla äänestyksessä.
Juha Rissanen, Yle. Kuvat: Eduskunta.

He eivät olleet paikalla äänestyksessä

He eivät olleet paikalla äänestyksessä.
Juha Rissanen, Yle. Kuvat: Eduskunta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Näin yksittäiset kansanedustajat äänestivät

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Lue seuraavaksi