Kymmenet sianlanta-altaat levittävät sisältöään ympäristöön Pohjois-Carolinassa

Myös hiilivoimaloiden valtavista tuhkakasoista on alkanut vuotaa myrkyllistä jätettä maastoon.

Pohjois-Carolina
Tulvaa ilmakuvassa.
Hurrikaani Florence nostattama tulva saartoi rakennuksia Fayettevillen kaupungissa Pohjois-Carolinassa 17. syyskuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Ainakin 30 sianlanta-allasta on purkautumassa ympäristöön korkealle nousseen tulvan takia, kertoo Pohjois-Carolinan osavaltion ympäristövirasto, jonka lausunnosta uutisoi paikallinen Herald Sun -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Vielä keskiviikkona vuotavien altaiden määrän ilmoitettiin olevan 21. Määrä nousee sitä mukaa, kun viranomaiset saavat tietoja sikatiloilta.

Viranomaiset voivat itse tehdä vain vähän tarkastuksia tiloilla, koska henkilökuntaa on vähän ja hirmumyrsky Florencen aiheuttama tulvakatastrofi on katkaissut monet tieyhteydet.

Ympäristöviraston mukaan lisäksi kuudessa altaassa on rakenteellisia vikoja ja 75:n altaan pinta on alle kolmen tuuman, eli noin 7,5 sentin päässä täyttymisestä.

Pohjois-Carolinassa on kaikkiaan 3 300 rekisteröityä sianlanta-allasta, joihin säilötään osavaltion 9,3 miljoonan sian jätökset. Altaissa lanta käsitellään bakteeriprosessin avulla vaarattomaksi.

Käsittelemättömänä ympäristöön pääsevä sianlanta sisältää paljon taudinaiheuttajia, kuten salmonella- ja kolibakteereita. Jätökset voivat pilata pohjaveden.

Tulvan takia miljoonat tuotantoeläimet ovat kuolleet Pohjois- ja Etelä-Carolinassa.

Hurrikaani Florence on aiheuttanut huomattavia tuhoja eläintuottajille Pohjois-Carolinassa

Ensi tietoja tuhkan leviämisestä

Pohjois-Carolinassa toimiva Duke Energy -energiayhtiö kertoo, että ainakin yksi sen hiilivoimaloiden tuhkan varastointilaitoksista on täyttynyt tulvavedestä ja alkanut vuotaa ympäristöön.

Duke Energyn mukaan Goldsboron laitoksen vuoto on vähäinen, eikä ole ainakaan vielä aiheuttanut ympäristöongelmia. Tuhkaa kerrotaan huuhtoutuneet yhden olympiauima-altaallisen verran.

Seudulla toimiva ympäristöjärjestö Waterkeeper Alliance (siirryt toiseen palveluun) pitää tilannetta hälyttävänä. Goldsboron laitos on sen mukaan kokonaan veden alla ja kolme laitoksella olevaa tuhkan varastoimiskasaa vuotavat läheiseen Neusejokeen. Tuhka sisältää vaarallisia raskasmetalleja ja elohopeaa.

Hiilivoimaloiden tuhkaa varastoidaan valtaviin maakuoppiin. Järjestön edustajat ovat tutkineet Duke Energyn tuhkanvarastointialueita ja havainneet, että noin kahdeksan kilometrin laajuisella alueella on useita varastokuoppia, joiden reunamat ovat murtumassa eroosion takia.

Duke Energy kertoo, että kunnostustöitä on jo aloitettu.

Aiheesta muualla:

The Detritus of Florence Includes Millions of Dead Chickens, Hog Poop in the Water, and Submerged Farms (siirryt toiseen palveluun)