1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansanedustaja koplasi Soini-äänestyksen ja lain irtisanomissuojasta – "Halusin herättää keskustelua"

Keskustan Markku Pakkanen vaati Twitterissä kokoomukselta yhtenäisyyttä ulkoministerin luottamusäänestyksessä.

politiikka
Markku Pakkanen, kansanedustaja (kesk.), taksiyrittäjä.
Markku Pakkanen, kansanedustaja (kesk.), taksiyrittäjä.Ronnie Holmberg / Yle

Eduskunta äänesti perjantaina ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksen puolesta. Ulkoministeriin luotti 100 edustajaa. Epäluottamusta äänesti 60 edustajaa. Tyhjiä ääniä annettiin 18 ja 21 edustajaa oli poissa.

Yksi luottamusta äänestäneistä oli keskustan kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen. Hän ehti herättää huomiota torstaina vaatimalla twitter-viestissään, että mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta, pitää irtisanomissuojaan liittyvä lakiesitys ottaa uudelleen tarkasteluun. Hallitus suunnittelee heikentävänsä työntekijöiden irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

Ulkoministerin nauttima luottamus ja työntekijöiden irtisanomissuoja eivät lähtökohtaisesti liity toisiinsa. Pakkanen päätti kuitenkin koplata ne yhteen.

– Halusin viestillä herättää keskustelua, ja aika hyvin sitä heräsikin. Hallituksessa pitää yhtenäisesti puolustaa ministeriä tai sitten antaa kaikille vapaat kädet äänestää. Tämähän ei ollut mikään omantunnonkysymys, sanoo Pakkanen.

Markku Pakkanen sanoo olevansa samaa mieltä oikeuskanslerin kanssa ministeri Soinin toiminnasta. Oikeuskansleri piti ulkoministerin esiintymistä abortinvastaisessa tapahtumassa ongelmallisena. Mitään laitonta ei kuitenkaan tapahtunut, ja se riittää myös Pakkaselle.

Kolme kokoomuslaista jätti kokonaan äänestämättä

Perjantain äänestyksessä kolme kokoomuksen kansanedustajaa edustajaa jätti kokonaan äänestämättä, vaikka olivat paikalla salissa. He olivat Jaana Pelkonen, Saara-Sofia Siren ja Lenita Toivakka. Myös kokoomuksen Juhana Vartiainen merkittiin poissaolevaksi, vaikka hän selitti vain painaneensa väärää nappia.

Pakkanen kummastelee kokoomuslaisten päätöstä jättää kokonaan äänestämättä.

– Se on aika erikoinen kannanotto. Lähtökohtaisesti olemme kuitenkin itse asiasta samaa mieltä siitä, että Soinin sanavalinnat ulkomailla olivat väärät.

Kokoomus ei siis ollut äänestyksessä yhtenäinen. Aikooko Pakkanen vaatia irtisanomissuojaan liittyvän lain ottamista uudelleen tarkasteluun?

– Esitystä pitää tutkia tarkkaan, kun se tulee. Lähtökohtaisesti sitä voidaan muuttaa toivottavasti vielä, mutta yksityiskohtiin en osaa ottaa vielä kantaa.

Eikö twiitin voisi tulkita kiristykseksi?

– Ei minulla ole mahdollisuuksia kiristää kokoomusta. Se on kokoomuksen tehtävä kiristellä omia edustajiaan, sanoo Pakkanen.

Lue seuraavaksi