“Eihän sinulla ole edes peppua” – pitääkö personal trainerin näyttää treenatulta, jotta hän olisi vakavasti otettava ammattilainen?

Ulkonäöllä voi olla vaikutusta personal trainerin uskottavuuteen. Tämä saattaa luoda liikunta-alan ammattilaiselle paineita näyttää urheilulliselta.

Ulkonäköpaineet
Monna Pursiainen personal trainer ulkonäkö
Monna Pursiainen oli epävarma ulkonäöstään raskauden jälkeen.Monna Pursiainen

KajaaniSinulla ei ole hauista.

Keskittyisit etureisien sijaan treenaamaan pakaroita.

Kutsutko itseäsi personal traineriksi? Eihän sinulla ole edes peppua.

Muun muassa tällaisia kommentteja personal trainer ja bloggaaja Monna Pursiainen on saanut ulkonäöstään uransa alkuaikoina.

– Tuollaiset kommentit tuntuivat pahalta, koska olin aika epävarma itsestäni personal trainerina. Nykyään ymmärrän, että viestit eivät tule keneltäkään tasapainoiselta ihmiseltä, Pursiainen kertoo.

Pursiainen on toiminut personal trainerina kuusi vuotta. Hän kirjoittaa myös hyvinvointiin ja treenaamiseen keskittynyttä blogia, johon hän saa paljon yhteydenottoja.

Jos joku ei tule asiakkaakseni ulkonäköni takia, sitten se saa mennä jollekin muulle.

Tanja Ihalainen

Pursiainen on huomannut, että valmentajan ulkonäöllä on suuri merkitys erityisesti nuoremmille asiakkaille. Työssään hän on kohdannut monenlaista palautetta ulkonäöstään. Arvostelevien kommenttien lisäksi, hänen ulkonäköään on ihailtu.

– Kun tein aktiivisesti ohjauksia, kirjoitin blogia ja treenasin paljon, tuli paljon asiakaskyselyjä, että: “Sinulla on ihana kroppa tai hyvännäköiset jalat, haluaisin samanlaisen. Voisitko alkaa valmentajaksi?" Eli toimin sellaisena ulkonäkö motivaattorina asiakkaille, Pursiainen kertoo.

Liikunnanohjaaja Tanja Ihalainen ojentajapunnerrus urheilu treeni
Liikunnanohjaaja ja yrittäjä Tanja Ihalainen painottaa, että liikunta-alalla on monen näköisiä ammattilaisia.Timo Sihvonen/Yle

Liikuntapsykologian professorin Taru Lintusen mukaan alan asiakkailla voi olla sellainen käsitys, että personal trainerin ulkonäkö kertoo ammattitaidosta. Tämä voi luoda liikunta-alan ammattilaiselle paineita näyttää treenatulta.

– Vaatimuksia on loputtomasti, ja niitä on mahdoton täyttää, koska vaatimukset voivat olla erilaisia eri ihmisillä, Lintunen sanoo.

Ylipainoinen valmentaja voi vaikuttaa mielikuviin uskottavuudesta ja sitä kautta asiakkaan päätökseen.

Mikko Törmälehto

Monna Pursiainen kertoo olleensa epävarma ulkonäöstään erityisesti uran alkuaikoina, sillä hän ei ollut yhtä lihaksikas kuin toiset valmentajat. Kokemuksen kasvaessa itsevarmuus kasvoi.

Lapsen syntymän jälkeen vanhat tunteet kuitenkin hiipivät takaisin.

– Raskauden jälkeen välttelin yhteistreenejä, joissa oli muita liikunta-alan ammattilaisia. Ajattelin, etten kehtaa mennä, jos en jaksa kovia treenejä, vaikka olen personal trainer.

Valmentajan oletetaan näyttävän hyvinvoinnin sanansaattajalta

Kajaanilainen yrittäjä ja liikunnanohjaaja Tanja Ihalainen uskoo, että asiakas haluaa valmentajan, joka sopii hänen tavoitteisiinsa.

– Jos tähtää kovatasoiseen treeniin ja pyrkii kehonrakentamiseen, silloin valitsee valmentajan, joka on suuntautunut siihen. Jotkut asiakkaat voi haluta samaistuttavuutta eli valmentajan, joka on ihan tavallinen ihminen, Tanja Ihalainen sanoo.

Ihalainen myöntää miettivänsä ulkonäköään, kun menee asiakkaiden eteen ja on koko ajan näkyvillä. Hän ei kuitenkaan koe asiaa ahdistavana.

Liikunnanohjaaja Tanja Ihalainen kahvakuula urheilu treeni
Tanja Ihalainen on urheiluvammansa vuoksi joutunut pitämään taukoa treeneistä.Timo Sihvonen/Yle

Helsingin yliopiston tutkija Mira Karjalainen kertoi aiemmin Ylelle, että työelämässä sporttinen ulkomuoto ja käytös viestivät kestävyydestä ja suorituskyvystä. Tämän takia esimerkiksi monet huippujohtajat sekä poliitikot treenaavat ja pitävät huolta ulkonäöstään.

Sama ajatus pätee myös liikunta-alan ammattilaisiin. Personal trainer mielletään usein hyvinvoinnin sanansaattajaksi. Liikuntatieteiden maisterin ja personal trainer kouluttajan Mikko Törmälehdon mukaan sen vuoksi personal trainingiin liittyy vahvasti mielikuva hyvinvoivasta ja vahvasta ihmisestä.

Voiko personal trainer olla pulska?

Kun tittelinä on liikunta-alan ammattilainen ja asiakkaiden odotukset ovat kovat, saako personal trainer olla ylipainoinen?

Personal trainer kouluttaja Mikko Törmälehto on sitä mieltä, että ylipainoinen valmentaja voi vaikuttaa mielikuviin uskottavuudesta ja sitä kautta asiakkaan päätökseen.

– Personal trainer saa olla ylipainoinen siinä missä kuka tahansa toinenkin ihminen, ei siihen lupaa tarvitse keneltäkään kysyä. On kuitenkin syytä muistaa, että personal trainer on oman elämänsä käyntikortti ja esimerkin voima on suuri. Törmälehto perustelee.

Törmälehdon mukaan personal trainerin pitää olla hyvinvoivan näköinen ja sporttinen, mutta ne ovat kuitenkin hänen mukaansa suhteellisia käsitteitä.

– Ei tarvitse olla fitness-urheilijan näköinen, mutta minusta on tärkeää näyttää siltä, että elää ainakin omien arvojensa mukaisesti, Törmälehto selittää.

Liikunnanohjaaja Tanja Ihalainen kahvakuula urheilu treeni
Ihalainen kertoo videolla, mitä ajattele vartalostaan, ja sen vaikutuksista ammattiin.

Liikunnanohjaaja Tanja Ihalainen uskoo myös asiakkaiden ajattelevan, että ammattitaidon pitää näkyä personal trainerin arjen toiminnassa.

– Jos personal trainer on ylipainoinen, asiakas voi miettiä, miksi hän ei käytä tietoaan omassa toiminnassaan. Se on kuitenkin hyvin henkilökohtaista, miten asiakas asian ottaa, Tanja Ihalainen sanoo.

Ihalainen hyödyntää arjessaan omia oppejaan, mutta painottaa kuitenkin, että elämässä voi tulla eteen tilanteita, jotka voivat hetkellisesti vaikuttaa kuntoon ja ulkonäköön. Lisääntynyt paino voi johtua esimerkiksi sairaudesta, onnettomuudesta tai raskaudesta.

– Olen tällainen kuin olen ja menen omana itsenäni asiakkaiden eteen. Olen hyväksynyt, että kroppaani vaikuttaa moni muukin asia kuin ammattini, Ihalainen sanoo.

Jos kroppani on viisi kiloa isompi kuin ennen, se ei vaikuta ammattitaitooni.

Monna Pursiainen

Ihalainen ei ole kokenut, että hänen pitäisi olla paremmassa kunnossa saadakseen asiakkaita.

– Oman hyvinvoinnin kannalta mietin, pitäisikö treenata enemmän, että jaksaisin paremmin työssäni. Mutta, jos joku ei tule asiakkaakseni ulkonäköni takia, sitten se saa mennä jollekin muulle.

Liikuntapsykologian professorin Taru Lintusen mukaan personal trainereiden kannattaisi, ulkoa päin tulevien paineiden sijaan, keskittyä kehittämään osaamistaan ja ammattitaitoaan.

– Paineista selviämiseen ei varmaan ole muuta ratkaisua kuin sulkea korvansa niiltä. Ja ehkä asiakkaidenkin kanssa jättää ulkonäköpuheet vähemmälle ja keskittyä vain siihen liikuntaan.

Paino ei poista tietotaitoa

Personal trainer kouluttajan Mikko Törmälehdon mukaan personal trainerin uskottavuus rakentuu tiedosta ja vuorovaikutustaidoista. Hyvä valmentaja osaa olla läsnä, kuunnella ja olla empaattinen. Ulkonäkö on pieni siivu kokonaisuudesta.

– Jos valmentaja olisi hyvin ylipainoinen, heikkokuntoinen tai polttaisi tupakkaa, ei se vähentäisi substanssiosaamista. Ylipaino ei tarkoita etteikö personal trainer voisi olla äärimmäisen hyvä ohjeistamaan jalkakyykkyä tai syketasoja, Törmälehto sanoo.

Liikunnanohjaaja Tanja Ihalainen kahvakuula urheilu treeni
Liikunnanohjaaja Ihalainen pitää itsensä kunnossa syömällä terveellisesti ja liikkumalla sekä lepäämällä tarpeeksi.Timo Sihvonen/Yle

Personal trainer ja bloggaaja Monna Pursiainen vertaa tilannetta jääkiekkovalmentajiin. Heidän ammattitaitoaan ei kyseenalaisteta, vaikka he eivät voisi itse pelata samalla tasolla kuin sen hetkiset pelaajat.

– Minulla on edelleen sama liikepankki ja tietotaito olemassa. Jos kroppani on viisi kiloa isompi kuin ennen, se ei vaikuta ammattitaitooni, Pursiainen sanoo.

Tanja Ihalainen kokee, että ammattitaitonsa myötä, hän pystyy katsomaan myös omaa vartaloaan objektiivisesti.

– Voisin sanoa olevani tyytyväisempi itseeni kuin koskaan. En voivottele vatsamakkaroitani, vaan pystyn tarvittaessa tekemään muutoksia kohti parempaa oloa.