Nyt kannattaa varautua: Vaarallinen tuuli iskee Suomeen huomenna – puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa

Ensi yö on eksoottinen, mutta sitten sää viilenee ja syksyinen myrskykausi alkaa rytinällä.

sää
Syysmyrsky iskee Suomeen lauantaina
Syysmyrsky iskee Suomeen lauantaina

Poikkeuksellinen lämpöaalto vaihtuu huomenna koviin tuuliin, kun matalapaine saapuu Suomeen lännestä.

Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo, että ensin myrskyää merellä ja huomenna aamulla maa-alueillakin alkaa puhaltaa. Päivän kuluessa myrsky yltyy entisestään.

Maa-alueilla puuskissa tuulen nopeus voi olla jopa 20 metriä sekunnissa, mitä voi jo sanoa vaarallisen voimakkaaksi. Etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa tuulee kovaa ja sähkökatkoksiin on syytä varautua.

Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen Uudeltamaalta maan läsiosia pitkin aina Pohjois-Pohjanmaalle saakka. Sadekuuroja voi tulla monin paikoin, mutta rankkasateita ei ole ennustettu.

Huutosen mukaan sää voi tuntua eriskummalliselta, koska ensi yö on syyskuiseksi yöksi poikkeuksellisen lämmin, mutta eksoottisen yön jälkeen sää viilenee ja syksyinen myrskykausi alkaa rytinällä.

Sunnuntaipäivä on myös tuulinen, etenkin maan pohjoisosissa. Huutonen sanoo, että muualla maassa alkaa jo olla leppoisampaa.

Meriveden ennustetaan nousevan huomenna päivällä Perämeren pohjoisosassa korkealle, koska tuuli pakkaa vesimassaa meren pohjukkaan.