1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauhukirjailija Marko Hautala on nähnyt aaveen, vaikka ei usko yliluonnolliseen

Kauhukirjailijalle aaveen näkeminen oli käyttökelpoinen kokemus oikeanlaisen tunnelman rakentamiseksi kirjoihin.

kauhukirjallisuus
Kauhukirjalija Marko Hautala on nähnyt aaveen, vaikka ei usko yliluonnolliseen
Kauhukirjalija Marko Hautala on nähnyt aaveen, vaikka ei usko yliluonnolliseen

Vaasalainen kirjailija Marko Hautala on jalat maassa elävä, yliopistossa koulutettu mies. Siitä huolimatta hänkin on joutunut myöntämään, ettei pysty selittämään kaikkea.

Hautala kertoo asuneensa viitisentoista vuotta sitten vanhassa puutalossa Vaasan Palosaarella. Hän heräsi eräänä yönä ja näki kertomansa mukaan aaveen.

Vanha nainen ovensuussa

– Kuulin kauheata ryskettä ovelta, nousin sängystä ja katsoin, että mikä se on, ja näin vanhan naisen tulevan välähdyksinä lähemmäksi. Hahmo katosi aina välillä, Hautala kuvailee.

– Yritin herättää vaimoa, mutta hän ei herännyt siihen, ja sitten hahmo vain hävisi kokonaan.

Hautala kuvaa näkyä siinä hetkessä pelottavaksi, ihon kananlihalle vieväksi primitiivireaktioksi. Selittämättömäksi, erilaiseksi kauhukokemukseksi.

– Vaikka siellä olisi ollut kuka tahansa rationaalinen ihminen, vaikka Skepsis ry:n puheenjohtaja, veikkaan, että hänelle olisi tullut sama reaktio, Hautala uskoo.

Järkiselityksiä

Hautalalla on tapahtuneeseen useita järkeenkäyviä selityksiä. Hän oli juuri herännyt, mutta ehkä kuitenkin vielä unenpöpperössä. Tai kyseessä voi olla vaikkapa unihalvaus, jossa osa aivoista jää unitilaan.

– Tottakai mä voin järkeistää, että mistä tuo näky johtui. En usko yliluonnolliseen, mutta toisaalta mun uskomisillani ei ole mitään väliä. Kokemukset on totta, Hautala miettii.

Kauhukirjailijalle käyttökelpoinen kokemus

Jälkeenpäin Hautala on riemuinnut aaveen näkemisestä.

– Tämä kauhukirjailijan ammatti on omituinen, sillä myöhemmin tuli ajatus että jes! Nyt on plakkarissa tällainen kokemus, nyt mä tiedän miltä se tuntuu. Kirjailijalle tämä on hyödyllistä, Hautala analysoi.

Katso koko ohjelma tästä:

Kirjailija Marko Hautala Puoli seiskan vieraana.
Kauhukirjailija Marko Hautala Mikko Kekäläisen ja Päivikki Koskisen jututettavana.
Lue seuraavaksi