Finnpulp ilahtui ympäristöluvasta – toimitusjohtaja antoi jo rohkean lupauksen koko sellutehtaan rahoituksesta

Finnpulp suunnittelee Kuopion Sorsasaloon miljardiluokan havusellutehdasta. Tänään yhtiö sai tietää, että sen ympäristöluvasta tehdyt valitukset hylättiin lähes kokonaan.

metsäteollisuus
Martti Fredrikson.
Martti Fredrikson on Finnpulp Oy:n toimitusjohtaja.Timo Heikura / Yle

Finnpulpin ympäristöluvasta tehtyjen valitusten kaatuminen tarkoittaa, että yhtiö voi nyt aloittaa seuraavan vaiheen rahoitusneuvotteluissaan.

Vaasan hallinto-oikeus piti Finnpulpin biotuotetehtaan ympäristöluvan voimassa siitä tehdyistä valituksista huolimatta. Oikeus kuitenkin määräsi yhtiölle tiukempia velvoitteita vesistöpäästöjen ja jäähdytysvesien vaikutusten tarkkailuun.

Ympäristöluvalla on iso merkitys Finnpulpin rahoitusneuvotteluille, jotka ovat vielä kaukana lopputavoitteesta. Aiemmin varovaista linjaa lausunnoissaan noudattanut toimitusjohtaja Martti Fredrikson uskaltaa antaa jo varsin rohkean lupauksen koko hankkeen rahoituksesta.

– Pitäisin varmana, että havusellutehtaalle saadaan rahoitus. En näe seikkoja, jotka sen estäisivät, hän sanoo Ylelle.

– Toki vaaditaan hyvin paljon euroja. Tämä on yli miljardin euron projekti ja mitään ei ole lopullisesti tiedossa ennen kuin se on lopullisesti tiedossa. Tämä on palapeliä.

"Suomessa asiat etenevät kaikessa järjestyksessä"

Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,4 miljardia euroa. Toistaiseksi suurin rahoittaja on kiinalainen pehmopaperivalmistaja Hengan 11,7 miljoonan euron potilla. Muita rahoittajia ovat Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekä kotimaiset sijoitusyhtiöt Grizzly Hill Capital ja Ingman Group.

– Lupapäätös on investoreille merkki siitä, että Suomessa asiat etenevät – joskin tietyllä viiveellä – kaikessa järjestyksessä.

Hallinto-oikeuden määräämiä uusia tarkkailuvelvoitteita Finnpulp luonnehti "pieniksi täydennyksiksi". Fredriksonin mukaan ne eivät ainakaan alustavan arvion vaikuta hankkeeseen suuremmalti.

Ympäristölupa ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi hakea 30 päivän ajan valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ympäristöluvasta valittaneet aikovat vähintäänkin harkita valitusluvan hakemista. Tehtaan vastustajiin kuuluva biokemisti Jari Natunen kertoi aiemmin perjantaina Ylelle arvioivansa, että jutussa on edellytyksiä valitusluvan saamiseen.

Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson sanoi perjantaina Ylelle, ettei tiedä vielä, aikooko yhtiö valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Aluehallintoviraston alkuperäisestä päätöksestä se ei valittanut.

Aikataulu on venynyt hiukan

Finnpulp suunnittelee Kuopioon biotuotetehdasta, jonka kokonaisbudjetti on 1,4 miljardia euroa. Tuotantomääräksi on kaavailtu yli miljoonaa tonnia vuodessa. Tehdas tarvitsisi puuta jopa 6,7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Suomalais-kiinalaisessa omistuksessa oleva yhtiö vie parhaillaan eteenpäin tehtaan esisuunnittelua. Sen arvioidaan valmistuvan ensi vuonna. Sen jälkeen yhtiö tekee lopullisen investointipäätöksen havusellutehtaan rakentamisesta.

Finnpulp on aiemmin kertonut, että se voisi aloittaa tuotannon Sorsasalossa aikaisintaan keväällä 2021. Puolitoista vuotta kestänyt lupaprosessi on toimitusjohtaja Martti Fredriksonin mukaan hidastanut hiukan hankkeen aikataulua.

– Meillä taitaa olla nettisivuilla optimistinen arvio, että esisuunnittelu valmistuu ensi vuonna ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta kyllä se menee pidemmälle.

Juttua täydennetty 14.30: Finnpulp Oy:n toimitusjohtaja Martti Fredriksonin kommenteilla.