Riita tiskialtaan käytöstä johti 150 veitseniskuun – Mikkelin opiskelijamurhasta 12 vuoden ehdoton vankeustuomio

Surmatyö tapahtui marraskuussa 2017 Mikkelin Raviradantiellä sijaitsevassa opiskelija-asunnossa.

henkirikokset
Etelä-Savon käräjäoikeus
Inka Hannonen / Yle

Mikkelin opiskelijasurmasta on annettu käräjäoikeuden tuomio. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi 21-vuotiaan ulkomaalaisen miehen 12 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Murhasta tuomitun miehen mukaan hänelle ja henkirikoksen uhrille oli syntynyt tekopäivänä kiistaa soluasunnon tiskialtaan käytöstä. Tuomittu mies olisi kertomuksensa mukaan halunnut ottaa vettä altaan vesihanasta. Miehen kanssa samassa asunnossa asunut vietnamilaisopiskelija oli pessyt kanaa hanan alla, jolloin syytetty oli käskenyt kovasanaisesti vietnamilaismiestä poistumaan keittiöstä.

Uhrin vastattua väistymispyyntöön kiroillen oli tuomittu puukottanut miestä päähän kädessään olleella veitsellä. Mies käytti surmatyössä veitsen lisäksi puukkoa. Uhria oli puukotettu lopulta 139 kertaa pään ja ylävartalon alueelle. Uhrilla oli lisäksi käsissään 23 teräaseen aiheuttamaa torjuntavammaa.

Uhrin tyttöystävä oli puukotuksen alkaessa makuuhuoneessa. Tuomittu mies oli mennyt teon aikana naisen huoneeseen ja lyönyt tätä nyrkillä päähän niin, että nainen oli lyönyt päänsä makuuhuoneen patteriin. Tuomittu kertoi esitutkinnassa lyöneensä naista estääkseen tätä kutsumasta poliisin. Oikeudessa mies kuitenkin kiisti kertomuksensa.

Tuomittu kiisti murhasyytteet, mutta myönsi väkivallan

Tuomittu mies kiisti oikeudessa murhasyytteet, mutta myönsi kohdistaneensa uhriin väkivaltaa ja syyllistyneensä tappoon.

Puolustuksen mukaan tuomittu oli valmistellut itsemurhaa ennen surmatekoa. Muiden asunnossa asuvien toiminta oli kuitenkin viivästyttänyt puolustuksen mukaan itsemurha-aikeen toteuttamista, ja keittiöön samaan aikaan vietnamilaismiehen kanssa osuminen oli laukaissut syytetyn raivon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielentilalausunnon mukaan tuomittu oli teon aikana alentuneesti syyntakeinen.

Tuomittu oli esitutkinnassa kertonut, että hänen aikomuksenaan oli ollut surmata joku ennen itsemurhan tekemistä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan nähnyt tuomitun kertomusta kiistattomana todisteena siitä, että teko olisi ollut harkittu.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan uhriin kohdistettu väkivalta oli ollut voimakasta ja julmaa. Tuomittu oli myös jatkanut väkivaltaa uhrin kaaduttua puolustuskyvyttömänä maahan.

Alentuneesti syyntakaisena tehdyn murhan lisäksi mies tuomittiin alentuneesti syyntakeisena tehdystä pahoinpitelystä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Mies tuomittiin lisäksi korvaamaan uhrin vanhemmille aiheuttamastaan kärsimyksestä kummallekin 12 000 euroa sekä uhrin hautajaiskulut ja vanhempien matkakulut. Uhrin tyttöystävälle mies tuomittiin korvaamaan 9 500 euroa.

Surmatyö tapahtui marraskuussa 2017 Mikkelin Raviradantiellä sijaitsevassa opiskelija-asunnossa.

Henkirikoksen uhri oli Vietnamista kotoisin oleva Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelija.