Turun parkkirahavarkaiden tie pikkuhilujen pihistäjistä miljoonakavaltajiksi – duunarit eivät voineet vastustaa houkutusta

Turun pysäköintirahoja kavallettiin vuosien ajan suunnitelmallisesti eivätkä päätekijät aina olleet hyvissä väleissä. Asia selviää Ylen läpikäymästä poliisin esitutkintamateriaalista.

kavallus
Kaupungin raha-auto, jota poliisi seurasi lokakuussa 2017..
Kolikkoanastajien arkirutiini kävi selväksi keskusrikospoliisille muutaman viikon kestäneen tarkkailujakson aikana. Tuolloin muun muassa seurattiin syytettyjen käytössä ollutta, kuvassa näkyvää raha-autoa.KRP

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomionsa Turun pysäköintirahakavallusasiassa tiistaina.

Kahdelle päätekijälle eli 55- ja 51-vuotiaalle miehelle vaaditaan kolmen ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjä katsoo, että he ovat Turun pysäköintimittarien rahastajina syyllistyneet törkeään kavallukseen parkkirahoja anastaessaan. Toiminnassa mukana olleelle kolmannelle, 54-vuotiaalle miehelle vaaditaan kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä varkaudesta ja kätkemisrikoksesta. Kaikki kolme ovat Turun kaupungin entisiä työntekijöitä.

Lisäksi kuuden henkilön epäillään ottaneen vastaan, käyttäneen, siirtäneen tai pitäneen hallussaan anastettuja rahoja. Heitä syytetään törkeästä rahanpesusta tai kätkemisrikoksesta. Heille syyttäjä vaatii rangaistukseksi ehdotonta tai ehdollista vankeutta ja yhteiskuntapalvelua.

Tiiliskivi tapahtumista

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaali on lähes 900-sivuinen selostus tapahtuneesta. Siitä ilmenee, miten poliisi pääsi vyyhdin jäljille tutkiessaan törkeää petosta, johon liittyi myös 54-vuotias syytetty.

Pääkaksikko oli nopeasti poliisin tarkkailussa. Heitä seurattiin työpaikalla ja vapaa-ajalla. Poliisi keräsi tietoa myös kuuntelemalla epäiltyjen puheluita, tutkimalla tietokoneita ja tekemällä kuulusteluja.

Poliisin lokakuussa 2017 suorittaman tarkkailun aikana syntyi käsitys pääkaksikon arkirutiineista. Poliisi huomasi kaupungin rahastusauton ajavan lähes päivittäin raisiolaiseen autoliikkeeseen, jossa rahasäiliöistä epäiltiin varastettavan rahaa. Raha-auto ajoi viimeisen kerran autoliikkeeseen 30. lokakuuta 2017, kun poliisi päätti ottaa kiinni pääepäillyt lisävahinkojen estämiseksi ja rikollisen toiminnan lopettamiseksi.

Kolikoita pussukoissa, maljakossa, pipossa...

Esitutkintamateriaalista selviää, että rahaa oli levitelty sinne tänne. Sitä löytyi syytettyjen kodeista, autoista ja esimerkiksi syytetyn naapurin rivitalon autokatoksen kattotiilien alta. Viimeksimainitun kätkön löysi poliisin rahakoira.

Alkon muovipussi, jossa oli kolikoita.
Autokatoksen kattotiilien alta löytynyt Alkon muovipussi, jossa oli kolikoitaKRP

Rahaa oli kätketty ainakin muovipusseihin, työvaatteiden taskuihin, kanisteriin, maljakkoon ja pipoon. Kätkemiseen oli osallistunut pääkolmikon lisäksi kuusi henkilöä. Yksittäiset löydetyt summat vaihtelivat muutamista kympeistä muutamaan tuhanteen euroon.

Kolikoita pipossa.
Poliisi takavarikoi tutkinnan aikana kolikoita useasta eri paikasta. Niitä löytyi esimerkiksi piposta.KRP

Kolmikko on myöntänyt rahojen anastamisen, mutta kokonaissummasta on erimielisyyttä. Keskusrikospoliisi esitti kuulusteluissaan, että sen suorittamien laskelmien mukaan pysäköintimittareista kavallettuja varoja oli vuosien 2012–2017 välillä 819 328,99 euroa. Turun kaupunki on ilmoittanut anastetun rahan määräksi yli puolitoista miljoonaa euroa.

Seteleitä pöydällä.
Seteleitä, jotka löydettiin 55-vuotiaan syytetyn kodin terassin alta.KRP

55-vuotias syytetty ei osannut ensin kuulusteluissa antaa vastausta poliisin laskelmiin:

En osaa selittää asiaa millään tavalla, mutta ko. summa tuntuu uskomattoman suurelta. Minulla ei ole mitään rahakätköä missään, sen voin vakuuttaa.

Muutaman päivän päästä hän kuitenkin muutti kertomustaan:

Kysyttäessä vastaan, että olen piilottanut...naapurin autokatoksen kattotiilen alle muovipussiin kahden euron kolikoita ehkä noin 1 000 - 2 000 euron edestä...Lisäksi kaivoin omakotitaloni terassin alle hiekan sisään seteleitä, noin oli muistaakseni 4 000 euroa, pussissa.

Kielsi kolmasti

55-vuotias syytetty myönsi teon vasta neljännessä kuulustelussa marraskuun 3. päivänä. Hän antoi tuolloin lausunnon toimistaan:

Olisko ollut vuosi 2008 kun huomattiin että norbol lippaassa jäi luukku auki kun sen veti automaatista ulos. Automaatit ovat aika vanhoja ja lippaat kuluneita.... Houkutus oli suuri kun näki rahaa käden ulottuvilla. Niistä sitten otettiin 500–1000 viikossa... Pääasiassa otettiin 2 e kolikoita ja joskus muitakin... Sitä on jatkunut tähän vuoteen.

Samassa kuulustelussa syytetty kertoi, että lippaita, joiden kansi jäi satunnaisesti auki oli käytössä noin 25 kappaletta.

Marraskuun kolmannen päivän kuulustelussa poliisi sai myös kuulla 55-vuotiaalta syytetyltä, että päivissä oli suunnitelma. Se kirjattiin kuulustelupöytäkirjaan:

Pääsääntöisesti päivän keräyssuunnitelma oli se, että näitä viallisia lippaita kerättiin noin 5 lipasta / päivä. Lippaat nostettiin auton takaosaan, keräyksen ollessa ohitse niin ajoimme jonnekin syrjemmälle ja tyhjäsimme yhden lippaan muovikassiin, tai muuhun vastaavaan kassiin.

Lippaan kansi oli kuitenkin joka kerta ainakin hieman kiinni / lukittuna, joten minä aukaisin lippaan pääsääntöisesti käsivoimillani.

Poliisin seuraama raha-auto.
Poliisin seuraama raha-auto.KRP

55-vuotias siis kuvailee tilaisuuden tehneen hänestä varkaan. Kuulustelupöytäkirjaan on kirjattu myös hänen kertomuksensa automaattien kuiteista ja summista. Niissä oli 55-vuotiaan syytetyn mukaan paikkansapitämättömyyksiä.

En tiedä, että vertaako Turun kaupunki ja Loomis tietoja keskenään, että paljonko automaattien kuitti ilmoittaa rahaa olevan ja paljonko Loomikselle on rahaa toimitettu. Automaateissa oli kuitenkin vikaa siten, että kuitit ja sisällä oleva rahasumma ei pitänyt aina paikkaansa.

Loomis Oy on yhtiö, joka on erikoistunut käteisen rahan käsittelyyn.

Ainakin parikymmentä vuotta kolikkojen keräilyä

Poliisin esitutkintamateriaalista saa käsityksen, että parkkirahoja pihistäneet päätekijät toimivat vuosia tiiviinä kolmikkona. 55-vuotias syytetty kertoo useimmiten ajaneensa raha-autoa ja 51-vuotias syytetty keräsi automaateista kolikkolippaat. Lippaita tyhjennettiin 54-vuotiaan syytetyn yrityksen tiloissa.

Kuulusteluissa 51-vuotias syytetty kertoi havainneensa 55- ja 54-vuotiaiden syytettyjen anastavan rahaa jo vuonna 1997.

Muistan, että kysyin heiltä: "Onko tuossa mitään järkeä ja siitä voi jäädä kiinni." Molemmat vastasivat, että ei tästä mitään kiinni jää ja minua pyydettiin olemaan hiljaa koko asiasta. (He) alkoivat antaa minulle myös rahaa ilmeisesti siksi, että olisin hiljaa.

Moni poliisin kuulustelema on ollut epäuskoinen kuullessaan 51-vuotiaan syytteistä.

...hän on ylikiltti ihminen, ja kaiken lisäksi todella huono valehtelija...koko lähipiiri on järkyttynyt tilanteesta, kertoi yksi kuulusteltu. Toinen arvioi syytettyä samaan tapaan:

Hän on todella kiltti ihminen ja olen varma, että häntä on tässä käytetty hyväksi.

55-vuotias syytetty kertoi omissa kuulusteluissaan 51-vuotiaan saaneen kolmikosta useimmiten vähiten rahaa.

...hän ei jostain syystä halunnut / ottanut enempää ja hän halusi päästä kolikoista heti eroon ostamalla erilaisia tavaroita.

Päätekijöiden välillä uhkailua

Keskusrikospoliisin Länsi-Suomen yksikön esitutkintamateriaalista selviää, että tekijöiden välillä oli ollut jännitteitä. 51-vuotias syytetty kertoi kuulustelussa kokeneensa uhkailua 55-vuotiaan syytetyn taholta.

Hän on sanonut minulle usean kerran, että jos puhun näistä rahojen anastamisista jollekin, niin polveni ammutaan ja joudun rullatuoliin.

51-vuotias oli kokenut uhkailun vakavaksi ja pelännyt asian vuoksi. 55-vuotias syytetty ei myöntänyt uhkailua poliisille.

Olen joskus jotain hölmöä heittänyt leikilläni, en missään vaiheessa tosissani...Kysyttäessä vastaan, että en ole kuin yhden kerran ottanut (työparia) rinnuksista kiinni...

51-vuotias kertoi poliisille, että oli kerran joutunut käymään lääkärissä 55-vuotiaan takia:

Hän on kerran vääntänyt peukaloani, jolloin peukaloon tuli venähdys...Tämä tapaus ei liittynyt varsinaisesti näihin rahojen anastamiseen, mutta tuo tapaus kuvastaa hänen äkkipikaisuuttaan ja tämän vuoksi pelkään häntä. Hän hermostui minulle jostain asiasta ja kävi minuun tuolloin käsiksi.

Vuosia yhdessä töitä tehneet miehet kuulevat tuomionsa käräjäoikeudessa tiistaina.

Lue lisää:

Turun parkkirahavarkaat saivat kovat tuomiot vuosikymmeniä jatkuneesta kavalluksesta: päätekijöille kaksi vuotta vankeutta