1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Soini

Analyysi: Soinista tuli ukkosenjohdatin – Luottamusäänestys toi näkyväksi vaalikauden lopun jännitteet

Ulkoministerin luottamusäänestyksessä taisteltiin naisten äänistä ensi kevään eduskuntavaaleissa, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Timo Soini
Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sai eduskunnan luottamuksen äänin 100 - 60. Oppositiosta perussuomalaiset äänestivät tyhjää, kristillisdemokraatit Soinin puolesta. Katso Ylen verkkolähetys äänestystapahtumista kuvan linkkiä klikkaamalla.

Hallituspuolueet eivät odottaneet, että ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestykseen kasautuisi niin paljon jännitteitä kuin lopulta kävi. Samalla tuli entistä selvemmäksi, että hallituspuolueiden välillä on luottamuspulaa.

Luottamusäänestykseen kasautui jo ensi kevään eduskuntavaalien paineita. Etenkin kannatusalhossa kulkevan keskustan pelkona on, että puolue kärsii pääministeripuolueena vaalitappion, kun se on kokoomuksen kanssa hallituksessa. Kuten kävi vaaleissa vuonna 2011.

Oppositiossa SDP:n johdolla lisäksi vasemmistoliitto, vihreät ja RKP onnistuivat Soiniin kohdistuvalla luottamusäänestyksellä sekoittamaan hallituspuolueiden pasmat. Perinteinen opposition välikysymys harvoin pystyy moiseen.

Timo Soinin toiminta ja kirjoittelu aborttiasiassa soi neljälle oppositioryhmälle mahdollisuuden haastaa hallitusta ihmisten tunteisiin ja oikeudenmukaisuuteen vetoavasti.

Abortti jakaa mielipiteitä sekä herättänee tunteita ja kiinnostusta moninkertaisesti verrattuna välikysymykseen raideliikenteen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Moni äänestäjä pystyy asemoimaan itsensä joko puolesta tai vastaan, olemaan omasta näkökulmastaan hyvän tai pyhän puolella pahaa vastaan.

Luottamusäänestyksessä taisteltiin naisten äänistä ensi eduskuntavaaleissa. Samalla käytiin taistelua myös suurimman puolueen asemasta etenkin SDP:n ja kokoomuksen välillä. Niin sanotuissa liikkuvissa, puoluetta mahdollisesti vaihtavissa äänestäjissä on liberaaleja, kaupunkilaisnaisia, nuoriakin.

Neljä oppositiopuoluetta onnistui nappaamaan politiikan keskustelualoitteen. Sitten tapahtumat alkoivat vyöryä omalla painollaan kohti hallituksen sisäistä torailua. Epäluottamuslauseen jättäneet puolueet jäivät jupakan loppuvaiheessa jo itse huomion ulkopuolelle.

Oikeuskanslerin mukaan ulkoministeri Timo Soinin taiteilu aborttikysymyksessä – virkamatkalla kynttiläkulkueessa – on ollut ongelmallista. Soini itse korostaa, ettei kuitenkaan toiminut lainvastaisesti.

Epäluottamuslauseen tehneet oppositioryhmät ja muutamat kokoomuksen naisedustajat eivät nähneet Soinissa nöyryyden hiventäkään. Asetelma paisutti entisestään poliittista väittelyä.

Eduskunnassa äänestettiin ja jätettiin äänestämättä monesta asiasta.

Neljä oppositioryhmää pääsi äänestämään horjuttaakseen hallitusta. Epäluottamus Timo Soinia kohtaa pitää varmasti paikkansa. Soinin aborttinäkemys oli myös mahdollisuus herättää epäjärjestystä hallituspuolueiden sisällä.

Hallituksen johtokolmikko Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho ohjasi hallituspuolueiden kansanedustajia äänestämään hallituksen luottamuksesta. Keskustassa perustelua kuunneltiin herkemmin kuin kokoomuksessa.

Kokoomus koki pääministeri Juha Sipilän jopa vähättelevän aborttia arvokysymyksenä kokoomuksen naisedustajille. Pääministeri Juha Sipilä sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei usko, että "kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää".

Pääministeriä paheksui tiedotteessaan hallituskumppani kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen. Ei voi todellakaan puhua kitkattomista väleistä hallituksessa.

Keskustassa ainakin yksi kansanedustaja koki äänestävänsä myös alle kahdenkymmenen työntekijän yritysten irtisanomismahdollisuuden helpottamisesta.

Torstaina keskustan Markku Pakkanen vaati Twitterissä kokoomusta tukemaan yksimielisesti hallitusta tai irtisanomissuojaan liittyvään esitykseen täytyy tehdä korjauksia. Kokoomus tulkitsi viestin painostukseksi.

Yksittäinen viesti kertoo, että kahden päähallituspuolueen kesken on erimielisyyksiä tulevista lakiesityksistä. Näkemysten yhteensovittaminen on taas hieman vaikeampaa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kolme kokoomusnaista istui eduskuntasalissa ja jätti äänestämättä, tukematta Soinia. Kansanedustajat Jaana Pelkonen, Lenita Toivakka ja Saara-Sofia Sirén kertoivat protestillaan, että ulkoministeri Soinin tasapainoilu oman ja Suomen linjan välillä naisten seksuaaliterveydessä ei käy heille.

Kolmen naisen protestilla oli lopulta puheenjohtaja Petteri Orpon tuki.

Kokoomus näpäytti pääministeriä, sinisiä ja keskustaa. Ja näpäytys on huomattu, etenkin keskustassa.

Hallituksen pienin puolue siniset muistutti viikolla, että jos Timo Soini kaatuu, kaatuu hallitus. Tuskin kokoomuksen näpäytys ilahduttaa heitäkään.

Sinisten ja kokoomuksen välillä on muutenkin kitka kasvanut.

Sinisissä ei ilahduttu sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) näkemyksestä sotilasvirkojen kaksoiskansalaisuudessa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on ajanut kaksoiskansalaisille täyskieltoa sotilasvirkoihin, Mykkäsen mukaan rajavartiolaitoksessa riittäisi turvallisuusselvityksen teko.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus ajautui luottamusäänestysjupakan myötä taas yhden askeleen kohti hankalampaa yhteistyötä. Puhuttavaa hallituksessa riittää luottamuksen parantamiseksi. Eikä nyt ollut edes kysymys sotesta, hankalasti edenneestä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta.

Hallitus ei tähän kaatunut. Lopputaival on vaan aiempaa hankalampi ihan itsekin aiheutettuna.

Vaalien lähestyessä epäluuloisuus hallituskumppaneihin yleensä kasvaa eikä vähene. Luottamuslauseäänestys ja sen kaikki sivujuonet näyttivät, miten SDP kumppaneineen oppositiossa onnistui lietsomaan luottamuspulaa hallituksen sisälle.

Lue myös:

Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta: selkeä tuki äänin 100–60

Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60 – Orpolta synninpäästö äänestämättä jättäneille kokoomuslaisille: "Hyväksyin sen"

Lue seuraavaksi