1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsin politiikan superviikko käynnistyy – Kolme asiaa, jotka sinun on hyvä tietää Ruotsin pääministerin valinnasta

Ruotsidemokraattien tuki näyttää kääntävän valtataistelun porvaripuolueiden eduksi.

Kuka nousee hallituksen uudeksi pääministeriksi? Asian ratkeaminen voi viedä viikkoja, jopa kuukausia. Rosenbadin ovelle suuntaava nykyinen pääministeri Stefan Löfven ainakin mielii jatkokaudelle. Kuva: Henrik Montgomery / Epa

TUKHOLMA Ruotsi valitsi kaksi viikkoa sitten uuden parlamentin, joka aloittaa työnsä maanantaina puhemiehen valinnalla. Puhemiesvaalia kutsutaan nyt käynnissä olevan kovan valtapelin esinäytökseksi.

Valtiopäivien valta-asetelma on poliittisesti poikkeuksellisen jännittynyt vaalituloksen takia. Perinteiset puolueblokit ovat lähes yhtä suuret, ja populistinen ruotsidemokraatit voi käyttää vaa'ankieliasemaansa.

1. Miksi puhemiehen vaali on nyt poikkeuksellisen tärkeä ?

Puhemiehellä on tärkeä rooli pääministerin valinnassa. Hän vetää niin sanottuja puhemiehen kierroksia, joiden avulla nimetään uusi pääministeri ja hallitus.

Vaikka tehtävä on epäpoliittinen (puhemies edustaa valtiopäiviä), käytännössä puhemiehen värin katsotaan edistävän samanvärisen blokin mahdollisuuksia hallituksen muodostamisessa.

Vuodesta 1982 lähtien puhemies on tullut suurimmasta puolueesta. Muut puhemiehen paikat on jaettu suuruusjärjestyksessä.

Tällä kertaa porvaripuolueet nimesivät oman ehdokkaan Andreas Norlénin, joka kilpailee suurimman puolueen, sosiaalidemokraattien puhemiesehdokasta Åsa Lindestamia vastaan.

Puhemiehen rooli korostuu myös, koska hallituskysymys on perinteisten blokkien kannalta lukossa. Kummallakaan pääministerin paikkaa havittelevalla blokilla, punavihreillä tai porvareilla, ei ole enemmistöä.

Sosiaalidemokraattien Stefan Löfvén olisi halunnut pitää kiinni pääministerin virasta. Kuva: Jessica Gow / EPA

Sosiaalidemokraatit ehdottivat porvareille yhteisen puhemiesehdokkaan nimeämistä keskustaryhmistä, mutta porvareiden mielestä ehdotus tehtiin ketunhäntä kainalossa, porvariblokin hajottamiseksi.

Kumpikaan blokki ei ole halunnut ruotsidemokraattien tukea, mutta käytännössä kolmanneksi suurin ryhmä ruotsidemokraatit on kuninkaantekijän asemassa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ilmoitti perjantaina, että he aikovat äänestää porvariblokin ehdokasta. Hyvin todennäköisesti se tarkoittaa sitä, että kokoomuksen Andreas Norlén tulee valituksi puhemieheksi.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson ilmaisi puolueensa tukea porvariallianssin puhemiesehdokkaalle. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

2. Miksi pääministeri Stefan Löfven ei ole jättänyt eronpyyntöään?

Pääministeri Stefan Löfven haluaa jatkaa pääministerinä, koska sosialidemokraatit säilyivät vaalitappiostaan huolimatta suurimpana puolueena.

Lisäksi punavihreillä (144) on yksi edustajan paikka enemmän kuin porvaripuolueilla (143).

Porvariblokki ei Löfvenin jatkoa hyväksy. Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on Löfvenin vastaehdokas pääministeriksi.

Porvaripuolueet pitävät itseään paikkamäärältään suurempana hallitusvaihtoehtona kuin nykyhallitusta, jossa istuvat sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue. Punavihreisiin kuuluva vasemmistopuolue ei ole hallituksessa.

Jos pääministeri ei itse eroa, uusi parlamentti äänestää hänen luottamuksestaan.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson puhui toimittajille ennen porvariallianssin lehdistötilaisuutta 12. syyskuuta. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

3. Koska Ruotsi saa uuden hallituksen?

Tiistaina kuningas Kaarle XVI Kustaa avaa virallisesti Ruotsin valtiopäivät. Se on kiihkeän valtataistelun viilein ja muodollisin osuus.

Pääministeri Stefan Löfvenin jatkosta eli luottamuksesta on äänestettävä kahden viikon sisällä. On mahdollista, että äänestys on jo tiistaina.

Todennäköisesti Stefan Löfven kaatuu porvariblokin ja ruotsidemokraattien äänin.

Sen jälkeen siirrytään uuden puhemiehen vetämiin neuvottelukierroksiin hallituksen muodostamiseksi.

Pääministeriksi on ehdolla kaksi henkilöä, punavihreiden Stefan Löfven ja porvariblokin Ulf Kristersson.

Porvariblokilla ja ruotsidemokraateilla on yhdessä selkeä enemmistö uusilla valtiopäivillä.

Valta vaihtuu ja Ruotsiin valitaan porvaripääministeri, jos porvaripuolueet ja ruotsidemokraatit asettuvat Kristerssonin taakse.

Poliittisesti yhteistyötä hankaloittaa porvaripuolueiden, etenkin keskiryhmien antama lupaus, etteivät ne tukeudu ruotsidemokraatteihin.

Jos hallitusneuvottelut pitkittyvät, joudutaan ehkä etsimään myös muita vaihtoehtoja. Keskustan puheenjohtajan Annie Lööfin nimi on ollut esillä mahdollisena blokit ylittävänä kompromissina.

Ruotsin keskustapuolueen johtaja Annie Lööf. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Puhemiehenkierroksia voi olla korkeintaan neljä. Jos ne eivät tuota tulosta, järjestetään uudet vaalit kolmen kuukauden kuluessa.

Tavallisesti Ruotsissa uusi hallitus on muodostettu vaalien jälkeen keskimäärin viikossa. Nyt on arveltu, että uusien ministerien nimet tiedetään aikaisintaan viikkojen, ehkä kuukausien päästä.

Poikkeuksellisesta parlamentaarisesta tilanteesta huolimatta Ruotsin asiat hoituvat ja hallituksen rakennuksen, Rosenbadin ovi käy. Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on valittu.

Lisää aiheesta:

Ruotsidemokraatit tukevat porvariallianssin puhemiesehdokasta

Podcast: Miksi Ruotsin ympäristöpuolue romahti vaaleissa, vaikka nuoret kannattavat lentojen verotusta ja kestävää kulutusta?

Ruotsissa mietitään mitä tehdä miljoonan äänen populistipuolueelle – Ruotsidemokraatit herättävät vaalien jälkeenkin voimakkaita tunteita