Isoisä kyllästyi kännyköitä näprääviin aikuisiin leikkipuistossa, esitti "somevapaan alueen" perustamista – "Puhelin on aina ensimmäisenä kädessä"

Joidenkin mielestä nykyvanhemmat keskittyvät liikaa puhelimiinsa ja liian vähän lapsiinsa. Iisalmelainen isoisä päätti tehdä asialle jotakin.

vanhemmuus
Lapsi karusellissa, vanhempi puhelimella.
Matti Myller / Yle

Jokainen aikuinen tietää tilanteen. Äiti tai isä tulee puistoon lasten kanssa. Lapset kirmaavat leikkeihinsä ja aikuinen istuu huokaisten puistonpenkille. Käsi menee taskulle ja nappaa esiin älypuhelimen.

Ulkopuolisesta voi näyttää siltä, että aikuinen ei seuraa lasten touhuja ollenkaan, vaan huomio on ruudulla.

Tämän on huomannut iisalmelainen eläkeläinen Eero Katainen, joka seurasi aikansa lasten yrityksiä saada huoltajiensa huomiota itselleen.

Katainen päätti tehdä asialle jotain ja teki kuntalaisaloitteen Iisalmen kaupungille leikkikenttien saamiseksi sometusvapaiksi alueiksi. Katainen ihmettelee, miten vaikeaa aikuisten ja lasten yhteinen tekeminen tuntuu olevan.

– Puhelin on aina ensimmäisenä kädessä leikkikentällä, osallistuisivat mieluummin lasten kanssa touhuihin.

"Ilmassa on aika paljon syyllistävääkin puhetta"

Iisalmelainen isoisä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen vanhempi, jonka mielestä sosiaalinen media tulee liiaksi aikuisen ja lapsen väliin. Aihe on ollut pinnalla siitä lähtien (siirryt toiseen palveluun), kun älypuhelimet yleistyivät.

Mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin lastensuojeluliitosta ei halua lähteä määrittelemään, missä kohtuullisen kännykän käytön rajat leikkipuistossa menevät. Hän tarjoaa kuitenkin muutaman näkökulman asian pohtimiseen:

Kieltokyltti älypuhelimille leikkipuistoissa (kuvaa manipuloitu).
Kuvamanipulaatio.Matti Myller / Yle

1. Ymmärtäminen. Ulkopuolinen ei tiedä, mitä toinen aikuinen kännykällään tekee. Kyse ei ole aina Instagramin uutisvirrassa surffaamisesta, vaan puhelimella hoidetaan myös tärkeitä perheen asioita.

– Lapselle on tärkeää, että vanhempi on kiinnostunut leikeistä. Toisaalta ilmassa on aika paljon syyllistävääkin puhetta. Joillekin vanhemmille puhelimen kautta avautuvat verkostot voivat olla tärkeä henkireikä, Rahja sanoo.

2. Vuorovaikutus. Kasvokkainen vuorovaikutus on tärkeää kaikenikäisille lapsille, mutta erityisen tärkeää se on aivan pienten lasten kehitykselle.

– Kun lapsella on asiaa, hän haluaa jakaa jonkin asian tai häntä kismittää jokin, aikuisen on tärkeää vastata lapsen tarpeeseen.

3. Esimerkki. Kannattaa muistaa, että lapsi saa mediankäytön mallin vanhemmiltaan. Sen vuoksi aikuisen on hyvä avata lapselle sitä, mitä hän tekee puhelimella ja ehkä myös ottaa lapsi mukaan.

– Leikkiminen ja muu liikkuminen leikkipuistossa on tärkeää, mutta ehkä lapsen kanssa voi harjoitella vaikka kuvaamisen taitoa ja antaa lapsen kuvata jonkin jutun puistossa. Laitteella voi saada lapsen maailmasta esiin jotain sellaista, mitä muuten ei voi. Digiajan taitoja on hyvä harjoitella yhdessä jo pienten lasten kanssa.

Kerro oma näkökulmasi asiaan

Iisalmelaisen Eero Kataisen aloite leikkikenttien "sometusvapaasta alueesta" ei ole vielä ehtinyt kuntapäättäjien pöydälle. Tekninen lautakunta ottaa siihen kantaa huomenna tiistaina. Esitys on, että aloitetta ei vietäisi eteenpäin.

Teknisen toimen arvio on, ettei kaupungin kannata lisätä yleisille alueille sellaisia rajoituksia, joita ei voida käytännössä valvoa. Kataisen mielestä hänen ajatuksensa on ymmärretty väärin: ei hänkään tarkoittanut aloitteella varsinaista kieltoa.

– Ei tämä missään nimessä voi olla mikään valvontakysymys. Lähinnä ajattelin, että kyltti toimisi herätteenä vanhemmille. Moni lukisi sen ja ajattelisi että ehkä tässä on järkeä, ei someteta.

Joissakin paikoissa Kataisen toiveen mukaisia kylttejä onkin näkynyt. Esimerkiksi Ilta-Sanomat kertoi pari vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun) mikkeliläisestä päiväkodista, jonka portilla oli vanhemmille muistutus: "Lopetathan puhelusi ja valmistaudut päivän tärkeimpään tapaamiseen".

Mitä mieltä olet aloitteesta? Missä sinusta menevät sopivat rajat vanhemman kännykänkäytölle silloin, kun lapset ovat paikalla? Kerro näkökulmasi ja tarinasi toimittajalle: veli-pekka.hamalainen@yle.fi. Teemme juttua!

Kyltti, jossa varoitetaan "älypuhelinzombeista".
Tällainen varoitusmerkki löytyi tukholmalaisesta puistosta kesällä 2018.Kirsi Teräväinen / Yle