Hurrikaanin tuulennopeuksia lähentelevä Knud-myrsky iski Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan – Katso video myrskyä uhmaavista surffaajista

Myrsky on saanut aikaan laajoja sähkökatkoja ja liikennekatkoksia. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa.

myrskyt
Knud-myrsky iski Tanskaan
Knud-myrsky iski Tanskaan

Knud-myrsky on iskenyt Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan.

Myrskyn on yltynyt harvinaisen voimakkaaksi. Tanskan television mukaan (siirryt toiseen palveluun) tuulennopeus saattaa puskissa yltää jopa hurrikaanin tasolle, eli lähelle 33 metriä sekunissa.

Voimakkaimmillaan myrskyn ennustetaan olevan Tanskassa Jyllannin niemimaan länsi- ja pohjoisosissa. Ruotsissa puolestaan myrsky on voimakkain maan länsirannikolla.

SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsissa on peruttu useita junavuoroja. Ruotsin pelastusviranomaisen edustaja Anders Gärdhagen neuvoo myrskyalueella asuvia ihmisiä pysymään sisätiloissa tänään illalla.

Expressen-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Länsi-Ruotsissa tuhannet ihmiset ovat vailla sähköä.

Norjassa puolestaan 50 000 kotitaloutta on jäänyt vailla sähköä, kertoo Aftenposten-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun). Norjassa myrsky on voimakkain yli 30 vuoteen. Sen kerrotaan esimerkiksi nostattavan yli kolme metriä korkeita aaltoja.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Meteorologi: "Suomessa näin voimakkaat myrskyt harvinaisia"

Knudin tuulenvoimakkuus yltää puuskissa hurrikaanilukemiin, muttei sitä silti voi verrata Atlantilla esiintyvien hurrikaanien tai Tyynellä valtamerellä esiintyvien taifuunien nopeuteen.

– Hirmumyrskyjen voimakkuus määritellään tuulen keskinopeuden mukaan, ei puuskanopeuden mukaan, sanoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Hänen mukaansa näin voimakkaita myrskyjä esiintyy Tanskan ja Ruotsin länsirannikolla noin joka toinen vuosi.

– Suomessa näin voimakkaat myrskyt ovat kuitenkin harvinaisia, Borgström toteaa.

Aaalot iskevät rantaan Noerre Vorupoerissa Tanskassa.
Aallot iskivät rajusti rantaan 21. syyskuuta Nørre Vorupørissa Tanskassa.Henning Bagger / EPA

Yli 30 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet ovat niin voimakkaita, että ne katkovat Borgströmin mukaan puita.

Yksi Suomen voimakkaimmista myrskyistä oli vuoden 1982 Mauri-myrsky, jossa tuulen nopeus ylsi puuskissa jopa 40–50 metriin sekunnissa.

Tanskan yleisradioyhtiön DR:n meteorologi Frank Nielsen sanoo (siirryt toiseen palveluun), että Knudin mitattu tuulennopeus on vain yhden metrin sekunnissa vähemmän kuin hurrikaanissa.

Knud-myrskyn odotetaan saapuvan Suomeen huomenna lauantaina. Maa-alueilla puuskissa tuulen nopeus voi olla jopa 20 metriä sekunnissa, mitä voi jo sanoa vaarallisen voimakkaaksi.