1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Anne Bernerin ajama ja Postin pelkäämä uudistus etenee: Ministeriö haluaa avata jakelutietojen yksityiskohdat kilpailijoille

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo saada Bernerin esityksen päätettäväksi ensi kuussa.

postin toiminta
Postin sähkökärry
Yle/ Markku Lähdetluoma

Postin pelkäämä ja sanomalehtitalojen vaatima uudistus etenee vauhdilla.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii saamaan viimeistään ensi kuussa eduskunnalle esityksen, jonka yhtenä kohtana on syvälle Postin bisnekseen pureutuva muutos.

Lakiesityksen mukaan postitoimintaa harjoittavan yhtiön olisi avattava tiedot jakelureiteistään. Avoimia tietoja voisivat olla esimerkiksi jakelureitin varrella olevat rakennukset sekä postilokeroiden ja -laatikoiden sijainnit.

Tieto olisi arvokas esimerkiksi lehtiyhtiöille, jotka voisivat yhdistää omaan lehtijakeluunsa esimerkiksi pakettien jakelua. Myös erilaiset lähettiyhtiöt olisivat kiinnostuneita jakelutietojen yksityiskohdista.

Tietojen avaaminen koskisi kaikkia postipalveluyrityksiä, mutta Posti Oy:lle se olisi erityisen suuri muutos. Moni satavuotisen historian aikana kertynyt tieto on Postille arvokas yrityssalaisuus.

Keskusta painoi jarrua?

Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoi aamulla liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (Kesk.) sanoneen Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että "...postilakia ei olla uudistamassa tällä hallituskaudella".

Bernerien ministeriössä yksikönjohtaja Maija Ahokas sanoo kuitenkin, että valmistelu jatkuu vauhdilla.

– Kyllä täällä valmistellaan edelleen hallituksen esitystä. Esitys on osa niin sanottua liikennepalvelulakihanketta, joka valmistellaan kolmessa vaiheessa. Esitys pyritään saamaan eduskuntaan mahdollisimman pian ja viimeistään lokakuussa.

Hallituksen lakiesityksen luonnos oli jo keväällä lausuntokierroksella. Jakelutietojen avaaminen sai Postilta tyrmäyksen, mutta lehtitaloilta kiitosta.

Avoin tieto toisi uusia palveluita

Lehtiyhtiöitä edustava Medialiitto korosti perjantaina tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että postinjakelun turvaaminen koko maassa vaatii aidon kilpailun lisäämistä.

– Se ei onnistu ilman postipalvelua koskevien olennaisten tietojen avaamista, liitto alleviivaa.

Ministeriössä lakiesitystä valmisteleva Ahokas sanoo, että lausuntokierroksen jälkeen esitystä vielä täsmennetään.

– Tietojen avaamisen velvoite koskee kaikkia postiyrityksiä, ei vain Postia. Mutta vielä on auki, minkä sisältöisenä esitys lähetetään eduskuntaan.

Tietojen avaamisen tavoitteena on parantaa palveluita esimerkiksi eri kuljetuksia yhdistelemällä. Avoin tieto synnyttäisi myös logistiikka-alalle mahdollisuuksia kehittää uudenlaista palveluita.

Esitysluonnoksessa myönnetään, että uudistus ei olisi Postille edullinen: Postin tiedoista olisi enemmän hyötyä muille, kuin muiden tiedoista Postille.

Luonnoksessa kuitenkin päätellään, että muutos tasoittaisi Postin hallitsevaa markkina-asemaa, mikä olisi viime kädessä koko logistiikkasektorin etu.

Ministeri Berner ei kommentoinut asiaa tänään Yle Uutisille.

Lue seuraavaksi