Herätys: Seuraamme myrskyn etenemistä, hiilidioksidin hyötykäyttö yleistyy, sijaissynnytysten kysyntä kasvanut Ukrainassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pitkät hiukset liehuvat kovassa tuulessa.
Mikko Stig / Lehtikuva

Syysmyrsky Mauri 18 iskee Suomeen – luvassa kovaa tuulta

Syysmyrsky Mauri 18 mellastaa Suomessa tänään. Sateiden maustamat voimakkaat puuskat puhaltavat läntisillä merialueilla aamusta alkaen. Aallot voivat yltyä jopa neljän metrin korkeuteen. Tuulen odotetaan puhaltavan noin 20 metriä sekunnissa. Myrskyn ennakoidaan kaatavan puita ja aiheuttavan sähkökatkoksia.

Myrsky aiheuttanut Ruotsissa sähkökatkoja

Ruotsissa Knud-myrsky on katkonut puita, aiheuttanut sähkökatkoja ja häirinnyt junaliikennettä. Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitoksen meteorologin mukaan Knud on matkalla pohjoiseen ja sen tuulet puhaltavat noin 21–24 metriä sekunnissa. Ruotsin rautateiden junat myöhästelivät pahasti perjantai-illalla ja aamuyöstä lauantaina myrskyn kaadettua puita junaraiteille.

Voimalinja.
Meri-Lapissa tehdään huoltotöitä 110 kilovoltin verkossa.AOP

Jyväskylässä kaikki korvaushoitopotilaat saavat metadonia, muualla Suomessa käytäntö on aivan toinen

Muualla Suomessa opioidiriippuvuuden lääkkeelliseen korvaushoitoon käytetään sekä metadonia että Suboxone-yhdistelmälääkettä, jota valtaosa potilaista saa. Jyväskylässä käytetään vain vahvempaa metadonia, mikä jakaa mielipiteitä. Mutta miten pelkkä metadonin käyttö on näkynyt?

Metadoni-hoito
Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Hiilidioksidin hyötykäyttö yleistyy

Hiilidioksidi on ilmastonmuutoksen kannalta hankala kaasu, mutta toisaalta se on muun muassa kasveille täysin välttämätöntä. Suomessa kaasutehtaat tuottavat puhdasta hiilidioksidia niin paljon, että sitä riittää myös vientiin. Mutta millaisista prosesseista muun muassa limsan poreilemaan saava kaasu on peräisin?

Kivennäisvettä kaadetaan lasiin.
AOP

Sijaissynnytyksen kysyntä kasvaa – Yle tapasi ukrainalaisen naisen, joka odottaa lasta ulkomaalaiselle parille

Sijaissynnytys puhuttaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ukrainassa kohdun vuokraaminen ulkomaalaisille pariskunnille on kasvava ala. (siirryt toiseen palveluun) Yle tapasi Kiovassa ukrainalaisen Alenan, joka synnyttää toistamiseen lapsen ulkomaalaiselle parille.

Käsi vatsan päällä
Alena voi odottaa kohdunvuokrauksesta vajaan 15 000 euron palkkiota.Antti Kuronen / Yle

Lauantai on sateinen ja tuulinen – tuulen nopeus jopa 20 metriä sekunnissa

Voimakas matalapaine lähestyy Suomea lännestä. Lauantaina tulee kovasti ja merellä myrskyää aamusta alkaen. Maa-alueilla tuuli puhaltaa puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa. Päivällä Suomen yli liikkuu sateita. Iltapäivällä sadetta tai sadekuuroja voikin tulla suuressa osassa maata, illalla sää poutaantuu lännestä alkaen. Lämpötilat liikkuvat 10 ja 15 asteen tietämillä. Tuulesta on voimassa varoituksia niin merillä kuin maa-alueillakin. (siirryt toiseen palveluun) Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste lauantaille 22. syyskuuta.
Sääennuste lauantaille 22. syyskuuta.Yle