Valtaannousu ei ollutkaan populisteille myrkkyä – Italiassa La Lega on noussut maan suurimmaksi puolueeksi

Maahanmuuttovastainen La Lega on kaksinkertaistanut kannatuksensa lyhyen hallitustaipaleensa aikana. Sitä kannattaa nyt lähes joka kolmas italialainen.

Italia
Puoluejohtaja Matteo Salvini puhuu La Legan puolukokouksessa Italian Bergamossa.
Puoluejohtaja Matteo Salvini etsii hengenheimolaisia eurooppalaiseen liittoumaan.Paolo Magni / EPA

Yleinen uskomus on, että populistipuolueiden kannatus alkaa hiipua, kun ne pääsevät hallitusvastuuseen. Näin kävi (siirryt toiseen palveluun) sekä perussuomalaisille Suomessa että edistyspuolueelle Norjassa.

Italiassa maahanmuuttovastainen ja euroskeptinen La Lega, entiseltä nimeltään Pohjoisen Liitto, on kuitenkin lähes kaksinkertaistanut kannatuksensa sitten Italian maaliskuun parlamenttivaalien.

La Lega sai vaaleissa hieman yli 17 prosenttia äänistä, kun se tuoreimpien italialaisten mielipidetutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) nauttii yli 31 prosentin kannatusta.

Giuseppe Conte ja EU-lippuja
Italian pääministeri Giuseppe Conte vaatii EU:lta lisää apua maahanmuuttajien vastaanottoon, EU taas patistelee Italiaa hillitsemään velkaantumistaan.Ben Stansall / AFP

Samanaikaisesti La Legan hallituskumppani, populistinen Viiden Tähden Liike, on menettänyt kannatustaan noin neljä prosenttiyksikköä hallituskauden aikana.

Viiden Tähden Liikkeen kannatus on nyt hieman 30 prosenttia.

Yhteensä näiden kahden populistipuolueen kannatus on yli 60 prosenttia, mikä merkitsee, että italialaisten selkeä enemmistö kannattaa niiden harjoittamaa EU-kriittistä ja maahanmuuttovastaista politiikkaa.

Lue myös:

Italian siirtolaisriita: Sisäministerin toiminta tutkinnan alle 26.8.2018

Italia uhkaa lakkauttaa maksunsa EU:lle – sisäministeri ja presidentti rajussa pakolaisriidassa 24.8.2018

Rasistisilta vaikuttavat hyökkäykset näyttävät yleistyneen Italiassa maahanmuuttovastaisen hallituksen aloitettua työnsä 31.7.2018