1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rod Rosenstein

Lähteet BBC:lle ja WP:lle: USA:n apulaisoikeusministerin puheet Trumpin salaäänittämisestä olivat sarkasmia

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri olisi halunnut salaäänittää presidentin puheita paljastaakseen Valkoisen talon sekasortoisen tilanteen.

Rod Rosenstein
Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Rod Rosenstein tyrmää The New York Timesin tiedot, jonka mukaan hän olisi halunnut saada Trump erotetuksi perustuslain 25. lisäyksen mukaisella menetelmällä.
Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein on joutunut kestämään presidentin sekä republikaaniedustajien painostusta Venäjä-tutkinnan rajoittamiseksi..EPA

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein on kiistänyt väitteet, joiden mukaan hän olisi puuhannut viime vuonna hanketta Donald Trumpin erottamiseksi presidentin virasta.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan suunnitelmissa oli saada Trump erotetuksi perustuslain 25. lisäyksen mukaisella menetelmällä.

Lehti kertoi lisäksi Rosensteinin ehdottaneen kollegoilleen presidentin puheiden salaista äänittämistä. Äänitteillä olisi ollut tarkoitus paljastaa, millainen kaaos ja sekasorto Valkoisessa talossa vallitsi.

Nimeltä mainitsemattomien hallinnon virkamiesten mukaan tapahtumat sijoittuvat kevääseen 2017, jolloin Trump oli erottanut FBI:n johtajan James Comeyn.

Apulaisoikeusministerii Rosenstein tyrmäsi tuoreeltaan The New York Timesin tiedot, joita hän piti epätarkkoina, puolueellisina ja väärää tietoa sisältävinä.

– Mutta haluan tehdä yhden asian selväksi: perustuen henkilökohtaisiin kokemuksiini presidentin kanssa, perustuslain 25. lisäyksen käyttämiselle ei ole tarvetta, totesi Rosenstein.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) asiaa kommentoinut oikeusministeriön virkamies kertoo, että Rosensteinin puheet presidentin salaisesta äänittämisestä olivat vitsi.

– Kyse oli sarkastisesta toteamuksesta, kertoo lähde BBC:lle.

Myös The Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) saamien tietojen mukaan Rosenstein ei ollut tosissaan puhuessaan presidentin puheiden äänittämisestä.

Lehden mukaan FBI:n entinen johtaja Andrew McCabe oli ehdottanut Rosensteinille, että oikeusministeriö tutkisi presidentin toimia. Tähän Rosensteinin kerrotaan vastanneen sarkastisesti:

– Mitä sinä haluat minun tekevän, Andy, laittaa presidentti salakuunteluun?

The Washington Postin mukaan tapaamisessa mukana ollut kolmas henkilö on myös kiistänyt, että keskusteluissa olisi puhuttu mitään Trumpin erottamisesta perustuslain 25. lisäyksen mukaisella menetelmällä.

Korjattu klo. 5:33: Rosensteinin titteli oikeusministeriksi.

Lue seuraavaksi